Koulutus ja yritystoiminta luovat toivoa

Koulutus ja yrittäjyys parantavat yhteisöjen elämää Bangladeshissa. Haavoittuvassa asemassa olevat perheet ovat saaneet Planilta tukea pienyritysten perustamiseen ja lasten koulunkäyntiin. Kun perheiden tulot kasvavat, lapsiavioliitot vähenevät.

Wahida Zaman Shithi
Biploby Roy
Mushfiqul Alam
Heidi Kleemola
Kuvat:
Plan International

17-vuotiaalla Marzialla on suuria toiveita tulevaisuutensa varalle. Hän opiskelee parhaillaan madrasassa, islamilaisessa koulussa, ja on luokkansa parhaita oppilaita. Marzian tavoitteena on käydä koulunsa loppuun, etsiä hyvä työpaikka ja itsenäistyä.

”Silloin minun ei tarvitse olla riippuvainen muista. Voin etsiä puolisokseni ihmisen, joka on minulle sopiva. Jos tyttö ei pärjää koulussa, vanhemmat saattavat järjestää hänet nuorena naimisiin. Olen liian nuori menemään naimisiin. Jos en vielä pysty huolehtimaan kunnolla itsestäni, kuinka voisin huolehtia perheestä?” Marzia sanoo istuessaan isoäitinsä pihalla Bargunan alueella eteläisessä Bangladeshissa.

Marzia oli vasta yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä menehtyi synnytyksessä. Tämä lisäsi tytön riskiä joutua varhain naimisiin. Marzian onneksi perheen isä oli päättänyt, että tyttären täytyy saada jatkaa koulua.

”Isälläni on ollut taloudellisia vaikeuksia, joten koulutukseni maksaminen ei ole ollut hänelle helppoa. Siitä huolimatta hän ei ole halunnut luovuttaa.” 

Koronapandemian aikana Marzian opiskeluun tuli katkoksia koulun sulkemisen ja perheen taloushuolien takia. Pandemian ja koulujen sulkemisen seurauksena varhaiset avioliitot lisääntyivät, ja moni tyttö lopetti kokonaan koulunkäyntinsä.

Plan on tukenut haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä pääsemään kiinni opiskeluun oppimiskeskusten avulla. Marzia on saanut oppimiskeskuksessa lisäopetusta tiedeaineissa, matematiikassa ja englannin kielessä. 

”Olin onnellinen, kun pääsin tunneille ilmaiseksi. Hyväkin oppilas voi joutua lopettamaan koulun kokonaan, jos on liian pitkään pois. Oppimiskeskuksen ansiosta minulle ei käynyt niin.”

Lisätunneille osallistuminen on auttanut Marziaa pärjäämään paremmin kokeissa. Viime vuonna hänestä tuli luokkansa paras oppilas.

Marzia toivoo koulumenestystä myös kahdelle pikkusiskolleen.

”Teen kaikkeni auttaakseni siskojani. Haluan myös inspiroida yhteisöni tyttöjä hankkimaan hyvän koulutuksen. Koulussa menestyminen on antanut minulle itseluottamusta. Tiedän, että minussa on potentiaalia ja minusta voi tulla jotain. Minulle tulee toiveikas olo, kun ajattelen tulevaisuuttani.”

Tulojen kasvu vähentää lapsiavioliittoja

Anamican ei tarvitse enää pelätä, että hän joutuisi alaikäisenä naimisiin. Äitinsä yrityksen ansiosta hän on voinut palata takaisin kouluun.

Lauma ankkoja kerääntyy Jesminin, 26, ympärille, kun hän tarjoilee niille ruokaa. Nämä linnut ovat muuttaneet nuoren äidin elämän.

Juuri ennen koronapandemian alkua Jesminin aviomies avasi kaupan perheen kotikylään Kurigramin alueelle Bangladeshin pohjoisosaan. Pandemian aiheuttamien rajoitusten takia kauppa oli suljettava. Pian sen jälkeen diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot veivät miehen terveyden. Jesministä tuli perheensä ainoa työkykyinen aikuinen, mutta ilman koulutusta tai erityistaitoja hänen oli lähes mahdoton löytää työpaikkaa. 

Perhe joutui ottamaan korkeakorkoista lainaa selviytyäkseen arjestaan. 12-vuotias tytär Anamica joutui lopettamaan koulunkäyntinsä, koska vanhemmilla ei ollut enää varaa maksaa koulumaksuja. Perhe eli köyhyydessä, kunnes marraskuussa 2022 Jesmin pääsi mukaan koulutukseen, jossa hän oppi kasvattamaan siipikarjaa.

Koulutus oli osa Planin nelivuotista The Child, Not Bride -hanketta, joka tukee pienyritysten perustamista ja perheiden elantoa sekä lisää tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Planin tavoitteena on vähentää varhaisia ja pakotettuja avioliittoja ja tarjota koulutusta, jonka avulla perheet voivat nousta köyhyydestä. Tukea saavat etenkin haavoittuvassa asemassa olevat perheet, joissa on tyttäriä, sillä näillä tytöillä on suuri riski joutua alaikäisenä naimisiin. 

Jesmin sai koulutuksen aikana tietoa yrittäjyydestä, kirjanpidosta ja säännöllisten tulojen hankkimisesta. Koulutuksen jälkeen Jesmin sai muiden osallistujien tavoin pienen alkupääoman yritystoimintansa aloittamiseen ja kehittämiseen.

”Ostin kuusi ankkaa. Onnistuin hauduttamaan niiden munista ankanpoikia.”

Tulojen avulla Jesminin mies pystyi avaamaan uudestaan perheen kaupan, kun pandemian aiheuttamat rajoitukset poistuivat. Anamica-tytär on voinut palata kouluun.

”Olen luottavainen, että yritykseni menestyy. Unelmamme ovat toteutuneet. Aion tukea tyttäreni koulunkäyntiä hänen opintojensa loppuun asti”, itse jo teini-ikäisenä äidiksi tullut Jesmin sanoo.

Kun Tara (oik.) hankki Planin tuella vuohen, hänen perheensä elämä muuttui. Plan tukee pienyritysten perustamista etenkin perheissä, joissa on tyttäriä. Parempi toimeentulo vähentää varhaisia avioliittoja.

Pieni apu muutti elämän

Samalla alueella asuva Tara ruokkii vuohia miehensä Buderon ja perheen kahden tyttären kanssa. Koronapandemian alussa perhe joutui pulaan, kun Torit olivat suljettuina ja Budero menetti työpaikkansa maatilalla.

”Ajat olivat hankalia jo ennen pandemiaa. Ansaitsin hädin tuskin riittävästi perheemme elantoon”, Budero kertoo.

Tara ja Budero kuulivat Planin kummitoiminnasta yhteisön vapaaehtoistyöntekijältä. He ilmoittivat nuoremman tyttärensä Lipin mukaan, ja Lipistä tuli Planin kummilapsi vuonna 2021. Plan tuki koronapandemian koettelemia kummilasten perheitä pienellä raha-avustuksella. Tara päätti sijoittaa saamansa rahan vuoheen.

Vuohi tarjosi maidon lisäksi Taralle mahdollisuuden ansaita rahaa ja oppia karjankasvatusta. Kun perheeseen syntyi ensimmäinen kili, Tara myi sen voitolla.

”Vuohien markkinahinta on noussut, joten jokaisen kilin ansiosta perheemme taloudellinen tilanne on parantunut”, Tara kertoo.

Tytär Lipi käy nykyään Planin varhaiskasvatuskeskuksessa. Tara kertoo huomanneensa merkittävän kehityksen tyttäressään. 

“Hän on saanut itseluottamusta ja leikkii rohkeammin muiden kanssa. Plan on myös auttanut meitä täyttämään verkossa syntymärekisteröintilomakkeet, joten voimme nyt ilmoittaa lapsemme kouluun.”

Tara ja Budero ovat osallistuneet Planin järjestämiin tilaisuuksiin, joissa vanhemmat ovat saaneet tietoa lasten kasvatuksesta sekä tyttöjen ja poikien tasa-arvoisen koulutuksen tärkeydestä. Budero kertoo, että koulutus on muuttanut heidän tapaansa kasvattaa tyttäriään. 

”Nykyään hankin tyttärilleni myös jalkapalloja ja leluautoja, en pelkkiä nukkeja. Ajatukseni ovat muuttuneet täysin. Olemme ylpeitä kahdesta tyttärestämme.”

”Aiemmin pystyin vain haaveilemaan yrittäjäksi ryhtymisestä”, Kaniz kertoo sylissään yksi vastasyntyneistä vuohistaan. Planin tuen ansiosta hän perusti yrityksen, josta hän saa jo hieman tuottoa.

Yrittäjyys auttaa ulos köyhyydestä

Vuohet ovat muuttaneet myös 24-vuotiaan Kanizin elämää. Hänen kasvonsa alkavat loistaa, kun hän puhuu vuohistaan. Viiden lapsen äiti pitelee sylissään vastasyntynyttä kiliä.

”Nautin vuohien kasvattamisesta, koska työtä on helppo tehdä kotona. Minulle jää aikaa huolehtia vammaisesta lapsestani, jolla on erityistarpeita.”

Kaniz asuu perheineen Cox’s Bazarin alueella maan kaakkoisosassa. Kaniz menetti vanhempansa jo lapsena ja joutui siksi lopettamaan koulunkäyntinsä varhain. Hän meni nuorena naimisiin ja tuli raskaaksi. Nuoripari joutui kamppailemaan selviytyäkseen arjen kuluista.

”Ennen vuohien kasvattamista minulla ei ollut keinoa ansaita rahaa. Tein kotityöt, valmistin ruoat ja huolehdin lapsista.”

Kanizin elämä sai uuden suunnan, kun hän osallistui Planin projektiin, joka tukee haavoittuvassa asemassa olevien nuorten yrittäjyyttä. Osallistujat ovat alkaneet kasvattaa muun muassa siipikarjaa ja vuohia sekä perustaneet kauppoja, puutarhoja ja matkapuhelinkorjaamoja.

Myös Kaniz sai alkupääoman yritystoiminnan käynnistämiseen.

”Ostin heti kolme vuohta. Jäljelle jääneellä rahalla mieheni hankki kalastusverkon. Yksi vuohistani on poikinut kahdesti, joten nyt minulla on jo viisi vuohta. Lisäksi kaksi kiliä syntyy pian. Yrityksestä on myös kuluja, sillä minun täytyy pitää vuohiani toisen omistamalla maalla. Maksan tuloillani myös eläinten ruoan ja rokotukset.”

Kaniz iloitsee, että on onnistunut jo saamaan pientä voittoa. Myös hänen miehensä saa tuloja kalastuksella.

”Pidän osan tuloistani säästössä pankissa ja loput käytän perheemme kuluihin. Olen suunnitellut, että tulevaisuudessa myyn vuohia, ostan lehmän ja saan maitoa myymällä lisätuloja.”

Nyt lapset voivat käydä koulua, eikä perheen tarvitse enää tinkiä ruoasta.

“Ennen minulla oli harvoin rahaa, mutta nyt voin hankkia lapsille myös vaatteita ja ruokkia heidät paremmin. Perheemme on onnellinen. Moni asia on muuttunut, kun olen saanut koulutusta ja omaa rahaa. Kaikki tämä on parantanut itseluottamustani. Aiemmin olin usein huolissani asioista, mutta nyt huomaan, että huoleni ovat kadonneet.” 

Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Oppitunteja vanhemmuuteen

Hieu Van Trong
Kuvat:
Ngoc R’np
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Nälkä ja pelko sulkevat kouluja Haitissa 

Plan International
Heidi Kleemola
Nelson Pacheco
Kuvat:
Plan International
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Ukrainalaisen äidin kirje

Natalia Baitemirova
Kuvat:
Plan International