Tiedettä ja feminismiä 60-luvun kotirouville

Iida Riekko

Viihdyttävät feministiset lukuromaanit ovat harvassa. Bonnie Garmusin romaani Kaikki on kemiaa on räväkän feministinen ja äärimmäisen viihdyttävä.

Kirjan päähenkilö on kemian tutkija Elizabeth Zott, jonka vaiheita eri aikatasoissa loikkiva tarina seuraa 1950- ja 60-lukujen Yhdysvalloissa. Yksioikoista Elizabethia kiinnostaa vain luonnontiede, mutta patriarkaalinen yhteis­kunta ja yliopistomaailma estävät häntä toteuttamasta häikäiseviä kykyjään.

Elizabeth saa raskauden vuoksi potkut alipalkatusta pestistään kemian tutkimuslaitoksella ja päätyy vastentahtoisesti television kokkiohjelman emännäksi. Epäsovinnaisessa ohjelmassaan hän jakaa kotirouville reseptien lisäksi tietoa kemiasta sekä naisten oikeuksista ja mahdollisuuksista. Kapinallinen tv-emäntä herättää voimakasta raivoa ja ihailua ja muuttaa monta elämää.

Romaani on myös lämpimän ironinen kuvaus rakkaudesta ja ystävyydestä. Yhteisönsä muottiin sopimattomat ihmiset – ja yksi kulku­koirakin – löytävät toisensa ja saavat yhdessä aikaan reaktioita, joita voisi kuvailla kemiaksi.

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa. Suom. Mari Hallivuori. Tammi 2022.