Nigerialainen murhamysteeri pureutuu identiteettiin

Iida Riekko

Nigerialainen nykykirjallisuus elää kukoistuskautta. Onneksi olemme saaneet viime vuosina useita nigerialaistaustaisten kertojien teoksia myös suomeksi. Yksi maan omaäänisistä kirjailijoista on Akwaeke Emezi, joka tunnetaan myös kokeellisena videotaiteilijana.

Emezin romaani Vivek Ojin kuolema seuraa päähenkilönsä Vivekin lyhyttä ja väkivaltaan päättyvää elämää. Mosaiikkimainen kerronta rakentaa kuvan nuoresta, jolla on monta minuutta ja joka kaihtaa perinteisiä sukupuolen ja seksuaalisuuden määritelmiä.

Romaani on eräänlainen murha­mysteeri ja tutkielma Vivekin elämän ja kuoleman vaikutuksista hänen lähipiiriinsä. Suuri osa henkilöistä elää marginaalissa: he kuuluvat seksuaali- tai etniseen vähemmistöön tai kamppailevat mielenterveyshaasteiden kanssa. Nämä teemat ovat tuttuja jo Emezin aiemmasta romaanista Makeaa vettä.

Vavahduttavan kirjan keskeinen kysymys on, miten ihminen voi kasvaa omaksi itsekseen yhteisössä, joka määrittelee ankarasti sen, millaiset identiteetit ja suhteet ovat hyväksyttäviä.

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema. Kosmos 2021.