Tavallisten sankareiden tarina

Iida Riekko

Holokaustissa kuolleen juutalaistytön Anne Frankin päiväkirja on kiistatta yksi maailman tunne­tuimmista kirjoista. Frankin perhe piileskeli toisen maailmansodan aikaan amsterdamilaisen toimistotalon salaisessa siivessä kaksi vuotta, kunnes Gestapo löysi kätkön.

Vaikka Frankien tarina on kerrottu monin tavoin, minisarja A Small Light tuo siihen uuden kulman. Sarjan keskushenkilö on Miep Gies, työväenluokkainen nuori nainen, joka päätyi puolivahingossa ensin Otto Frankin yrityksen sihteeriksi ja sitten natseja pakoilevan perheen tärkeimmäksi auttajaksi. Giesinpuoliso Jan toimi Hollannin vastarintaliikkeessä.

Sarja kertoo epätavallisen rohkeasta pariskunnasta kauniisti ja inhimillisesti. Miep (Bel Powley) ja Jan (Joe Cole) eivät näyttäydy pyhimyksinä, vaan he hassuttelevat, erehtyvät ja pelkäävät – mutta toimivat silti arvojensa mukaisesti. Sarja muistuttaa, että niin sankarillisuuteen kuin pahuuteen pystyvät aivan tavalliset ihmiset.

Sarjan nimi viittaa lausee­seen, jota Miep Gies toisti puhuessaan kouluissa holokaustissa: ”Jopa tavallinen sihteeri, kotirouva tai teini voi sytyttää pienen valon pimeään huoneeseen.”

A Small Light, 2023, Disney+