Äidit ja tyttäret murentavat mafiaa

Iida Riekko

Yksi maailman patriarkaalisimmista, tyttöjen ja naisten oikeuksia voimakkaimmin rajoittavista kulttuureista löytyy Euroopasta. Etelä-Italian varjoyhteiskunnassa, järjestäytyneen rikollisuuden piirissä, tyttären tehtävä on mennä naimisiin nuorena, synnyttää lapsia perheen palvelukseen, vaalia suvun kunniaa vaikenemisella ja odottaa uskol­lisesti, mikäli puoliso joutuu vuosikymmeniksi vankilaan.

Julian Jarroldin ohjaama, mini­sarja The Good Mothers kuvaa vavahduttavasti naisten ja tyttöjen asemaa Calabrian mafiassa, ’Ndranghetassa. Sarja kertoo todellisista ihmisistä ja tapahtumista.

Järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taisteleva syyttäjä Anna Colace (Barbara Chichiarelli) keksii, että mafiasukujen salaisuudet on mahdollista murtaa äitien ja tyttärien avulla. Kovapintainen kuriiri Giuseppina Pesce (Valentina Bellè), kotiinsa vangittu Maria Concetta Cacciola (Simona Distefano) ja murhattua äitiään kaipaava Denise Cosco (Gaia Girace) pohtivat kukin uskottavasti ja koskettavasti, kenelle he tahtovat olla lojaaleja.

Katsomiskokemusta voi syventää lukemalla Alex Perryn hienon journalistisen kirjan Mafian tyttäret (2022), johon sarja perustuu.

The Good Mothers. Disney+ 2023.