Somevaikuttajat luksuksen lähteillä

Iida Riekko

Suosittu realitysarja ”Verta, hikeä” pureutuu toisella kaudellaan luksustuotteisiin. Neljä suomalaista some­vaikuttajaa matkustaa Ghanaan tutkimaan, mitä luksuksen alkutuotannossa tapahtuu. Ohjelman juontaa toimittaja Rosa Kettumäki, ja sarjaa tähdittävät vaikuttajat Arttu Mustonen, Joona Hellman, Roosa Rahkonen ja Yousra Chafak.

Ohjelman jännite syntyy siitä, että etuoikeutetut länsimaiset nuoret paiskataan karuihin oloihin, jotka ovat arkipäivää ghanalaisille työläisille. Tuotanto ei onneksi sorru mässäilemään nuorten somevaikuttajien naiiviudella tai alkutuotannossa työskentelevien ihmisten kurjuudella, vaan se onnistuu tunteiden tasapainottelussa.

Vaikuttajat työskentelevät päivän ajan kulta- ja timantti­kaivoksella, kaakaoviljelmillä, ananaspellolla, elektroniikkajätteen kaatopaikalla sekä sheavoitehtaalla. Rajuimmat kohtaukset käsittelevät lapsityöläisten asemaa sekä arjen lohduttomuutta Accran slummissa, joka on syntynyt e-jätekaatopaikan ympärille. 

Toiveikkuutta sarjaan tuovat tapaamiset ghanalaisten aktivistien sekä kestävään kehitykseen sitoutuneiden nuorten yrittäjien kanssa.

Sarja ansaitsee erityiskiitoksen toimivista infografiikoista, joista katsoja oppii ja oivaltaa paljon.

Verta, hikeä ja luksusta Yle Areenassa.