Kuin raivokas mehiläinen 

Kalle Heino

Eteläafrikkalainen trio Phelimuncasi kuvailee musiikkiaan kivuliaaksi mehiläisen pistoksi, jolle ei mahda mitään. “Pistos on kuin biisimme – kun kuuntelet niitä, et voi lopettaa.”

Bändin kakkosalbumin nimi Ama Gogela tarkoittaakin Etelä-Afrikassa isoa, voimakasta ja raivokasta mehiläistä. 

Durbanista ponnistava Phelimuncasi on samassa kaupungissa syntyneen gqom-musiikkityylin ytimessä. Kyseessä on elektronisen tanssimusiikin suuntaus, joka perustuu raakaan soundiin ja hypnoottisen toistuviin rytmeihin, jykevällä bassolla ryyditettynä. Phelimuncasin vokalistikolmikko Malathon, Makan Nana ja Khera ilmaisevat musiikillaan omaa aktivismiaan ja nostavat esiin sosiaalisia epäkohtia. 

Tiukan, pääasiassa isizulun­kielisen blastauksen taustalla rytmejä tuottaa monipuolinen DJ-joukko. Levy käynnistyy kuvaavasti I Don’t Feel My Legs -kappaleella, ja jo alkumetreiltä lähtien anteeksiantamattoman tasainen rytmi iskeytyy voimaannuttavasti kuulohermoon ja alleviivaa sanoman, että epäoikeudenmukaisuudelle ei ole syytä kumarrella. 

Phelimuncasi: Ama Gogela. Prah Recordings 2022.

Plan kuuntelee Spotifyssa

Ota Planin Spotify-lista seurantaan! Listalta löydät musiikkia paremman maailman ja tasa-arvon puolesta: ajankohtaisia, kiinnostavia, monimuotoisia ja kantaaottavia biisejä ja artisteja eri puolilta maailmaa sekä parhaita poimintoja Plan-lehden musiikkipalstalla käsitellyiltä levyiltä.