Runollista hiphopia egyptiläisten naisten kokemuksista

Heidi Kleemola

Hiphop-kulttuuri on ollut Egyptissä miesten hallitsemaa. Kairossa kasvanut Felukah on yksi egyptiläisen räpin nousevista tähdistä. Felukah, oikealta nimeltään Sara El Messiry, keksi taiteilijanimensä katsellessaan perinteisiä egyptiläisiä felukka-veneitä lipumassa Niilillä. 

Felukah muutti 18-vuotiaana New Yorkiin opiskelemaan luovaa kirjoittamista. Hän on pohtinut omakohtaisesti, millaista on elää arabinaisena Amerikassa tai länsimaistuneena egyptiläisenä Kairossa. Nyt hän haluaa antaa äänen ympäri maailmaa asuville arabinaisille.

Felukah on toivonut voivansa määritellä uudelleen, miten egypti­läinen nainen voi ilmaista itseään taiteilijana. Hän laulaa uudella levyllään sekä englanniksi että arabiaksi. Kappaleessa Desert Woman hän tuo esiin naisten voimaa, ja musiikki­videossa esiintyy taiteilijan omia perheenjäseniä.

Maagisen runollisessa musiikissa kuuluu laulajan rakkaus kirjallisuuteen. Tämä levy jää soimaan mieleen runojen tavoin.

Felukah: The Love Serum. 2022.

Plan kuuntelee Spotifyssa

Ota Planin Spotify-lista seurantaan! Listalta löydät musiikkia paremman maailman ja tasa-arvon puolesta: ajankohtaisia, kiinnostavia, monimuotoisia ja kantaaottavia biisejä ja artisteja eri puolilta maailmaa sekä parhaita poimintoja Plan-lehden musiikkipalstalla käsitellyiltä levyiltä.

https://open.spotify.com/playlist/0AxA71YHnqJ6Iw8xNjqisn?si=5b5570f72a574728