Afroreivin tähti puolustaa ihmisoikeuksia

Heidi Kleemola

Tänä keväänä afrikkalaisen musiikin ystäviä hemmotellaan, kun afroreivin kehittäjänä tunnettu Toya Delazy saapuu Maailma kylässä -festivaalille Helsinkiin toukokuussa. Lontoossa asuva Delazy yhdistää musiikissaan omaperäisesti muun muassa teknoa ja zululaista lyriikkaa.

Tähden juuret ovat KwaZulu­Natalissa Etelä-Afrikassa, ja hän haluaa tuoda musiikillaan esiin zululaista kulttuuria. Delazyn musiikissa rummut kutsuvat tanssimaan. Ne ovat tärkeä osa zulujen kulttuuria – Delazy on kertonut, kuinka rummuissa kuuluu esi-isien ääni. Niissä soi voimakkaasti afrikkalainen historia, sillä rummut kiellettiin aikoinaan Amerikkaan saapuneilta orjilta.

Delazy tunnetaan sorrettujen puolustajana, joka ottaa myös musiikillaan vahvasti kantaa ihmisoikeuksien ja seksuaalioikeuksien puolesta. Hän toimii esimerkkinä siitä, kuinka afrikkalaista kulttuurista identiteettiä voi ilmaista anteeksipyytelemättä.

Toya Delazy ja muita artisteja ympäri maailmaa Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingin Suvilah­dessa 27.–28.5.2023.

Plan kuuntelee Spotifyssa

Ota Planin Spotify-lista seurantaan! Listalta löydät musiikkia paremman maailman ja tasa-arvon puolesta: ajankohtaisia, kiinnostavia, monimuotoisia ja kantaaottavia biisejä ja artisteja eri puolilta maailmaa sekä parhaita poimintoja Plan-lehden musiikkipalstalla käsitellyiltä levyiltä.