Rohkean edelläkävijän voimauttava tarina

Iida Riekko

Malli Aja Daffeh on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen näkyvimmistä tyttöjen suku­elinten silpomisen vastustajista. Hän on puhunut neljävuotiaana kokemastaan silpomisesta ja vaatinut kaikkien tyttöjen suojelua haitalliselta perinteeltä. Daffeh on ollut mukana myös Planin silpomisen vastaisissa kampanjoissa, viimeksi helmikuussa.

Ylen vaikuttava dokumentti­sarja ”Kokonainen” seuraa kuuden jakson verran Aja Daffehin matkaa sukuelinten korjausleikkaukseen. Daffeh tapaa terveydenhuollon asiantuntijoita, käy taideterapiassa, keskustelee perheensä ja ystävien kanssa sekä pohtii kokemaansa kameralle. 

Daffeh puhuu silpomisen vaikutuksista häkellyttävän avoimesti ja koskettavasti. Virtsaamisvaikeuksien ja yhdyntä­kipujen lisäksi silpomisesta on seurannut hänelle paljon pelkoa ja häpeää. Daffeh on esimerkiksi pelännyt pitkään, ettei pysty saamaan lapsia. Häpeä silpomisesta on heijastunut hänen ihmissuhteisiinsa ja minäkuvaansa.

”Mä en malta odottaa, että pääsen tapaamaan sen naisen, joksi mun piti kasvaa”, Aja Daffeh sanoo.

Vaikka sarja käsittelee vakavaa ihmisoikeusloukkausta, sen pohjavire on elämänmyönteinen. Daffeh toteaa, että niin kauan kuin on elämää, muutos on mahdollinen.

Kokonainen, 2024, katsottavissa Yle Areenassa.