Lasikatto, betonikatto vai liimaa jaloissa?

Inka Kovanen

Mari Soppelan ohjaama doku­menttielokuva Lasikatto on mukaansatempaava tietopaketti siitä, millaisiin esteisiin naiset yhä törmäävät urallaan. Soppela vie katsojan viiteen vauraaseen teollisuusmaahan ja marssittaa kameran eteen rohkeita naisia, jotka ovat itse törmänneet lasikattoon tai valottavat sen historiaa. 

Dokumentissa seurataan mm. työstään laittomasti irtisanotun brittiläisen Rebecca Burken oikeudenkäyntiä, jossa hän vaatii ex-työnantajaansa tunnustamaan, että hänelle oli maksettu liian vähän palkkaa suhteessa miespuolisiin kollegoihinsa. Britanniassa harvat naiset taistelevat Burken tavoin julkisesti oikeuksistaan, koska hinta siitä on niin kova.

”Me harvat, jotka taistelemme, menetämme rahamme ja mielenterveytemme”, toteaa Burkea tukeva entinen HR-johtaja, joka voitti vastaavan oikeudenkäynnin.  

 Ääneen pääsee itseoikeutetusti myös presidentti Tarja Halonen, joka muistuttaa, ettei muodollisjuridinen tasa-arvo riitä:

”Se on hyvä pohja, mutta on paljon kirjoittamattomia asioita, jotka ovat asenteissa tai muuten ei-kirjoitetuissa säännöissä.”