1/2021

Queenie viihdyttää ja ravistelee

Iida Riekko

Candice Carty-Williamsin esikoisromaani Queenie on noussut hitiksi ympäri Eurooppaa, eikä syyttä

Karkkivärinen kansi ja kepeä minäkertojan ääni ohjaavat lukemaan kirjaa oivaltavana chick litinä. Aseistariisuvan, sanavalmiin nimihenkilön elämä on ajautunut kriisiin: poikaystävä on laittanut suhteen tauolle, työ uutistoimituksessa tökkii ja kodiksi löytyy vain puistattava kimppakämppä.

Viihdyttävän kerroksen alla romaani ottaa kantaa ja ravistelee ajattelemaan. Se saa syviä, tummiakin sävyjä ensimmäisestä kohtauksesta alkaen, jossa Queenie saa tietää keskenmenostaan. Tarinan vie edetessään ahdistaviin tilanteisiin, joissa pluskokoinen, jamaikalais-britannialainen Queenie joutuu kerran toisensa jälkeen rodullistetuksi, fetisoiduksi ja hyväksikäytetyksi. 

Carty-Williams kuvaa taitavasti, kuinka Queenien mielen suojamuurit murenevat – ja kuinka hän alkaa rakentaa niiden tilalle jotakin kestävämpää ja todellisempaa. Älykäs huumori kantaa läpi kirjan, vaikka usein niin päähenkilöllä kuin lukijallakin on pala kurkussa.

Queenie onnistuu olemaan samalla kertaa lämmin ja viihdyttävä lukuromaani sekä painava kommentti Me Toon ja Black Lives Matterin aikakauteen.

Candice Carty-Williams: Queenie. Suom. Natasha Vilokkinen. WSOY 2021.