Räväkkää ja koskettavaa seksuaalikasvatusta

Iida Riekko

Jos et ole vielä katsonut Netflixin hittisarjaa Sex Educationia, onnittelut – sinua odottaa kolme kautta hulvatonta ja koukuttavaa katsottavaa. Fani voi puolestaan iloita, ettei tuore kolmas kausi tuota pettymystä.

Sex Education käsittelee oikeastaan samaa teemaa kuin Plan International Suomen kehitysohjelmat: seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia. Sarja sijoittuu fiktiiviseen brittilukioon, mutta aiheet ovat universaaleja. Henkilöt kipuilevat seksuaali­identiteettinsä, sukupuolensa ilmaisun, ennakkoluulojen ja vaikenemisen kulttuurin kanssa. Sarjan viesti on, että jokainen on arvokas omana itsenään, omine haluineen ja tarpeineen.

Gillian Anderson ja Asa Butterfield tekevät mainiot roolit kompleksisena seksuaaliterapeuttina Jeanina ja hänen epävarmana poikanaan Otisina, joka antaa seksivinkkejä koulukavereilleen. Kolmoskausi tarkastelee myös homojen asemaa Nigeriassa, kun Eric (Ncuti Gatwa) matkustaa vanhempiensa kotimaahan ja joutuu kätkemään identiteettinsä.

Tyylilajiltaan Sex Education on railakasta komediaa, mutta se onnistuu myös koskettamaan ja osallistumaan terävästi yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Sex Education, Netflix