Viisi intialaista naista katsoo kameraan.

Feministinen minisarja tempaa mukaansa

Iida Riekko

Kun intialaisen ohjaajan Alankrita Shrivastavan kuusiosainen draama­sarja Bombay Begums (2021) ilmestyi Netflixiin, siltä saattoi odottaa sekä kiinnostavaa sisältöä että sen ympärille muodostuvaa kohua. 

Shrivastavan räväkän feministinen elokuva Lipstick Under My Burkha (2016) kiellettiin ilmestyessään Intiassa. Moni perinteisiä arvoja edistävä taho on pyrkinyt estämään myös Bombay Begumsin esittämisen, koska se käsittelee kaihtelematta tabuaiheita, kuten seksuaalista väkivaltaa, keskenmenoja sekä homo- ja biseksuaalisuutta.

Onneksi sarja on yhä nähtävillämme, sillä se tarjoaa koukuttavaa, koskettavaa draamaa ja terävää analyysia naisten ahtaasta asemasta nykyIntiassa.

Bobay Begums sijoittuu Mumbain pankkimaailmaan. Se kertoo viiden eri ikäisen ja eri yhteiskunta­luokkiin kuuluvan tytön ja naisen tarinan pankinjohtajasta prostituoituun. Jokainen päähenkilö kasvaa ja syventyy sarjan aikana, eikä näiden epätäydellisten, moniulotteisten ihmisten kohtaloista voi olla välittämättä. Näyttelijätyö on kautta linjan vakuuttavaa.

Sarja tarjoaa myös värikylläisen nojatuolimatkan Mumbain metropoliin.

Bombay Begums Netflixissä