OIkeuden puolesta -elokuvaan liittyvässä kuvassa nainen katsoo vakavana kameraan miesjoukon olkapäiden yli.

RBG:n perintö elää

Anna Könönen

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg (1933–2020) nousi jo eläessään tasa-arvotaistelun ikoniksi. Pitkällä urallaan oikeustieteen opettajana, asianajajana ja tuomarina hän e­disti väsymättömästi naisten, työntekijöiden ja vähemmistöjen oikeuksia.

Liberaalina tuomarina Ginsburg esitti usein eriäviä mielipiteitä korkeimman oikeuden konservatiivisen enemmistön päätöksiin, mistä hän sai lempinimen ”Notorious RBG”. Bader Ginsburg menehtyi syöpään viime syyskuussa, ja presidentti Donald Trump ehti nimittää viime töikseen hänen tilalleen konservatiivisen tuomarin.

Netflixissä nähtävä elokuva Oikeuden puolesta kertoo Bader Ginsburgin uran alusta 50–70-luvuilla. Mimi Lederin ohjaama laadukas draama valottaa syrjiviä rakenteita ja tapahtumia, jotka tekivät RBG:stä tinkimättömän tasa-arvon puolustajan. Se kuvaa kauniisti myös vahvaa kumppanuutta puolison, juristi Martin Ginsburgin, kanssa.

Yle Areenassa on nähtävillä upea dokumentti RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija. Se syven­tyy niin Bader Ginsburgin yksityiselämään kuin hänen ainutkertaiseen uraansa, joka on jättänyt jälkensä koko Yhdysvaltojen yhteiskuntaan ja tasa-arvoliikkeeseen.

Oikeuden puolesta, 2018. Netflix.

RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija, 2018. Yle Areena.