Planin vapaaehtoisena toimiva Kirsi Haramo nojaa kiipeilytelineeseen ja katsoo kameraan.

Maahanmuuttaja­nuorten luotto­aikuinen

Valitsimme vuoden Plan-vapaaehtoiseksi 2020 tamperelaisen Kirsi Harimon, joka on antanut vapaaehtoistyössä käyttöönsä ammatillista osaamistaan ja auttanut nuoria saamaan kesätöitä.

Laura Rantanen
Kuvat:
Marjaana Malkamäki

Vuoden 2020 vuoden Plan-vapaaehtoiseksi valittu Kirsi Harimo on ollut mukana Planin vapaaehtoistoiminnassa viisi vuotta, ensin Helsingissä ja viime vuodet Tampereella. 

Ennen vapaaehtoiseksi ryhtymistä Harimo oli pitkään Planin kuukausilahjoittaja, koska halusi tukea haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, etenkin tyttöjä.

Valinnastaan vuoden Plan-vapaaehtoiseksi Harimo on yllättynyt.

– Olen hämmentynyt, mutta iloinen! En osannut yhtään odottaa tätä, Harimo kommentoi valintaansa kotoaan Tampereelta. 

Ensimmäisen kerran Harimo kuuli mahdollisuudesta tehdä Planissa vapaaehtoistyötä kuukausilahjoittajien uutiskirjeestä. Hän otti yhteyttä Planiin ja kertoi tahtovansa mukaan. 

– Oli hienoa huomata, että lapsia ja nuoria voi tukea myös käytännössä maahanmuuttajatyössä täällä Suomessa.

Palkitsemme vuoden Plan-vapaaehtoisen vuosittain YK:n kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä 5.12. Palkinnolla haluamme nostaa esiin ihmisiä, jotka edistävät lasten oikeuksia toiminnallaan ja kannustavat uusia ihmisiä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Työelämätaitoja ja vaikuttamisintoa maahanmuuttajanuorille

Viimeksi Harimo on ollut mukana CV työelämään -hankkeessa ja Nuoret toimijat -koulutusohjelmassa, jotka tukevat maahanmuuttajanuoria.

Työelämä on Planin maahanmuuttajahankkeiden keskeinen osa-alue. Tampereen CV-hanke keskittyi työelämätaitojen parantamiseen ja kesätyöpaikkojen hankkimiseen.

– Minulla on HR-alan koulutus, joten on ollut itsellenikin hyödyllistä saada tuoda vapaaehtoisena osaamistani käytäntöön nuorten kanssa. Nuoret hakivat kesätöitä esimerkiksi päiväkodeista ja kaupoista. Suurin osa projektin osallistujista pääsikin kesätöihin, Harimo kertoo.

Nuoret toimijat -koulutusohjelmassa 15–20-vuotiaat Suomeen muualta muuttaneet nuoret oppivat, kuinka he saavat äänensä kuuluviin ja pystyvät vaikuttamaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Kävimme läpi perusasioita demokratiasta äänestämiseen ja kansalaisvaikuttamiseen, ja nuoret tekivät oman projektin ympäristön siisteyteen vaikuttamisesta. Vapaaehtoisen näkökulmasta näytti siltä, että nuorten kiinnostus vaikuttamista kohtaan lisääntyi, Harimo kertoo.

Hän aikoo jatkaa Planin vapaaehtoisena jatkossakin ja odottaa jo innolla seuraavia projekteja. 

– Vapaaehtoistyöhön saa menemään niin vähän tai paljon aikaa kuin haluaa antaa. Planin projektit ovat olleet vapaaehtoisen kannalta joustavia. Olen saanut vapaaehtoisuudesta hirveästi hyvää mieltä. Se on ollut myös harrastus, jota voi tehdä vauvankin kanssa, Harimo sanoo. 

Kun hänen nyt kaksivuotias lapsensa oli vauva, Harimo otti vauvankin usein mukaan Planin tapaamisiin.

Monipuolinen luottotoimija

Planin maahanmuuttajatyötä Tampereella tekevä Mari Korhonen kertoo, että Kirsi Harimo on ollut todellinen luottotoimija, joka on tullut paikalle lyhyelläkin varoitusajalla.

– Hän tulee todella hyvin toimeen nuorten kanssa ja on antanut hienosti vapaaehtoisena ammattiosaamistaan nuorten käyttöön esimerkiksi työelämän pelisääntöjen oppimisessa ja työnhaussa, Korhonen kertoo. 

– Nuoret toimijat -hankkeessakin hän avasi kannustavasti myös omia kokemuksiaan vapaaehtoistyöstä ja vaikuttamisesta osallistujille. Kirsi on vapaaehtoisena monipuolinen tekijä, ja hänen omien kokemustensa jakamisesta on paljon hyötyä nuorille.

1/2021 Kategoriat
Plan-lehti 4/2020

Vuoriston kadonneet tytöt

Kirsty Cameron
Kuvat:
Vincent Tremeau