Pääministeri Sanna Marin ja Girls takeoveriin osallistunut Aava Murto.

Tytöt ottivat vallan ja vaativat tasa-arvoisempaa teknologiaa

Suomessa neljättä kertaa järjestetty Girls Takeover -tempauksemme nousi maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Pääministerin, toimitusjohtajien, päätoimittajien ja rehtoreiden paikoille nousseet nuoret valtaajat vaativat tempauksessa tasa-arvoisempaa teknologiaa ja lisää naisia alalle.

Inka Kovanen
Kuvat:
Plan International Suomi

Tulevaisuus on digitaalinen, myös tyttöjen. Siksi tyttöjen on saatava äänensä kuuluviin teknologian käyttäjinä ja kehittäjinä.  

Näin vetosi asikkalalainen Aava Murto, 16, joka valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan Girls Takeover -tempauksessamme. Aavan sanat olivat yksi tämän vuoden tempauksemme pääviesteistä. Teknologia avaa ovet rajattomaan määrään tietoa ja mahdollisuuksia, mutta tytöt suljetaan usein sen ulkopuolelle.  

– Aivan liian usein kehittyvien maiden tytöt jäävät ulkopuolelle digitaidoista ja -osaamisesta, joka voisi mahdollistaa heille turvallisemman, paremman tulevaisuuden, Aava sanoi pääministerin puheessaan.

Kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaan liittyvän Girls Takeoverin tavoite on nostaa esiin paitsi tyttöihin kohdistuvaa syrjintää myös heidän kykyjään.  

– Me tytöt emme ole vain uhreja, vaan edustamme valtavaa potentiaalia. Meidän avullamme moneen epäkohtaan voidaan saada ratkaisu, Aava sanoi.

Maailman nuorimman naispääministerin paikan valtaus kiinnosti laajasti niin suomalaista kuin kansainvälistä mediaa, ja siitä uutisoitiin ympäri maailmaa. Muun muassa AFP ja BBC halusivat haastatella 16-vuotiasta pääministeriä.

Tytöt ja naiset ovat tekniikan alan opinnoissa ja teknologia-alalla vähemmistössä myös Suomessa.  

 –  Teknologia on tulevaisuus, ja nyt on kriittistä saada lisää tyttöjä mukaan. Tytöt tarvitsevat esikuvia, joihin he voivat samaistua, jotta teknologia tuntuisi heistä kiinnostavammalta. Nuorille voi kertoa inspiroivia esimerkkejä esimerkiksi somessa ja kouluissa, Kerttu Tamminen, 17, evästi F-Securen johtoryhmän kokouksessa.

Helsinkiläinen Kerttu valtasi tietoturvayrityksen toimitusjohtajan Samu Konttisen paikan. Kerttu kertoi johdolle olevansa huolissaan siitä, miten turvaton paikka verkko on tytöille.

Ohjelmistoyritys Futurice omisti osan asiantuntijoistaan Girls Takeover -päivän ajaksi ratkomaan maailman tyttöjen teknologiassa kohtaamia haasteita.  

Haastekilpailun voittajan valitsivat tuore toimitusjohtaja Jessica Komulainen, 18, Sotkamosta ja hänelle paikkansa luovuttanut Teemu Moisala. Voittajaksi valikoitui ehdotus työkalusta, joka tuo diversiteetin ja inklusiivisuuden paremmin osaksi teknologian kehitystä. Työkalu tulee osaksi Futuricen palvelumuotoilua. 

Futurice kehittää ideaa eteenpäin pro bonona ja luovuttaa muut kilpailuehdotukset open source -periaatteella kansainvälisen Planin ja muiden järjestöjen käyttöön.  

– Aika on oikea diversiteetin huomioimiselle teknologian kehityksessä. Työkalu tulee edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta teknologian kehityksessä, toimitusjohtajat perustelivat ratkaisuaan. 

– Tämä oli erinomainen kokemus ja toivon, että muutkin yritykset ryhtyisivät tähän. Arvostan tapaa, jolla otit tilan haltuun, osallistuit keskusteluun ja kysyit suoria kysymyksiä, Teemu Moisala kiitti Jessicaa.

Myös peliyhtiö Roviossa pohdittiin, miten tytöt saataisiin innostumaan teknologia- ja pelialasta. 

 –  Tytötkin pelaavat. On todella tärkeää, että myös naiset suunnittelevat pelejä ja tuovat näkemyksensä pelien suunnitteluun, sanoi ohjat ottanut Dristi Aryal, 16, Helsingistä.  

Puheessaan johtoryhmälle hän muistutti, että parhaat tulokset saadaan, kun naiset ja miehet työskentelevät yhdessä. Dristi nosti esiin myös diversiteetin tärkeyttä keskusteluissa johdon ja pelisuunnittelijoiden kanssa.

 –  Halusimme ottaa osaa Girls Takeoveriin korostaaksemme, miten tärkeää diversiteettti on teknologia-aloilla ja myös pelialalla. Halusimme myös tukea globaalin sukupuolten välisen digikuilun umpeen kuromista, sanoi paikkansa Dristille luovuttanut Kati Levoranta

Tyttöjen potentiaalin nosti esiin myös jyväskyläläinen musiikkilukiolainen ja ilmastoaktivisti Ada Koskinen, 18, joka valtasi MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Tomi Einosen paikan. 

Vauhdikkaan päivän aikana hän puhui tyttöjen asemasta Uutisaamussa, Viiden jälkeen -ohjelmassa ja Kymmenen uutisissa. Ada pääsi myös muun muassa johtamaan uutistoimituksen kokousta, vastaanottamaan pääministeri Sanna Marinin haastatteluun ja julkaisemaan kirjoittamansa kolumnin siitä, että tytöt ovat tulevaisuuden johtajia. 

 – Se, mitä ihminen osaa ja tietää ja mihin hän pystyy, ei riipu automaattisesti iästä ja sukupuolesta, Ada sanoi.

Päätoimittajan tehtävistä päivän ajaksi vapautettu Tomi Einonen korosti nuorten kuulemisen tärkeyttä:

 – Tämä tarjoaa meille hyvän tilaisuuden pysähtyä miettimään, miten edistämme tasa-arvoa työssämme.

Oulun yliopistossa rehtori Jouko Niinimäen tehtävän vallannut 14-vuotias Mimmi Jakola Kempeleestä tapasi naistutkijoita ja esitti näkemyksiään, miten tekniikan alalle saataisiin lisää tyttöjä.  

Yläkouluikäisille suunnatussa Shaking up Tech -tapahtumassa Mimmi ja Aalto-yliopiston valtaaja Asa-Marie kannustivat tyttöjä olemaan osa muutosta.  

Oulun yliopisto sitoutui panostamaan yhdessä yritysten kanssa siihen, että kouluissa tunnetaan paremmin ICT-osaamisen merkitys ja työmahdollisuudet.

–  Haluamme tuoda esiin alojen mahdollisuuksia niin kestävämmän maailman kuin palkitsevien työ-urien rakentamisessa sekä omalta osaltamme varmistaa, että tytöt voivat kokea tekniikan ja luonnontieteen alat omakseen, rehtori Jouko Niinimäki sanoi.

Aalto-yliopistossa rehtoriksi noussut rovaniemeläinen Asa-Marie Kultima, 17, korosti koulutuksen merkitystä teknologia-alan tasa-arvoistamisessa ja Aallon roolia edelläkävijänä.  

– Jos tytöt jo peruskoulussa näkevät teknologian tylsänä poikien juttuna, he eivät hakeudu alalle. Monet ajattelevat, etteivät ole tarpeeksi fiksuja tai kykeneväisiä työskentelemään teknologia-alalla, koska suurin osa roolimalleista teknologia-alalla on miehiä, hän sanoi puheessaan laajennetulle johtoryhmälle.  

Tempauksessa Aalto-yliopisto sitoutui tavoittamaan Aalto Junior -toiminnassaan sellaisia tyttöjä ja naisia, joilla ei ole kosketusta akateemiseen elämään tai teknologia-alaan sekä tukemaan yläkouluikäisten tyttöjen kiinnostusta teknologiaan. 

– Paremman maailman ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen tarvitsee monta näkökulmaa ja tyttöjen potentiaalia. Kun olen katsonut Asa-Marien toimintaa, on turvallinen olo, että olemme hyvissä käsissä, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä sanoi. 

Demi-lehden päätoimittajaksi noussut Jenny Vu, 17, Helsingistä kannusti mediaa inspiroimaan tyttöjä teknologia-alalle. Suomessa tyttöjen kiinnostus teknologiaa kohtaan lopahtaa usein viimeistään yläkoulussa.  

 – A-lehdillä ja ylipäätään medialla on merkittävä vaikutus siihen, miten näemme asioita. Nuoret ottavat mallia siitä, mitä he näkevät päivittäin somessa, sanoi Demin päätoimittajan Päivi Lehtomurron paikan vallannut Jenny.  

Valtauspäivänä nuorten media Demi järjesti Jennyn toiveesta pyöreän pöydän keskustelun, jossa A-lehdissä tekniikan parissa työskentelevät naiset keskustelivat tasa-arvosta työelämässä. Esiin nousi, miten yksipuolinen kuva tekniikan alasta rajoittaa innostumista alasta.   

– Olen tosi vaikuttunut Jennyn asenteesta ja rohkeudesta tuoda esiin omat mielipiteet, Päivi Lehtomurto sanoi.