Kuivuus vei ruoan Maryn lapsilta

Etelä-Sudania koettelee ennennäkemätön nälkäkriisi, joka osuu erityisesti tyttöihin ja naisiin. Miljoonat ihmiset ovat ruoka-avun varassa. Plan vastaa hätään.

Susan Martinez
Kuvat:
Peter Caton

Eteläsudanilainen Mary Awutcok, 33, ja hänen kuusi lastaan joutuvat jättämään usein aterian väliin.

“Välillä olemme jopa kaksi päivää syömättä. Jos jotain ruokaa on saatavilla, annan sen lapsille”, Mary kertoo. 

Etelä-Sudania koettelee vakava nälkäkriisi, jonka vuoksi kaksi kolmasosaa väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Kuivuus, konfliktit ja elinkeinojen mureneminen kiihdyttävät pahinta kriisiä, jonka valtio on kokenut 11-vuotisen itsenäisyytensä aikana. Etelä-Sudan on yksi maailman köyhimmistä ja hauraimmista valtioista.

Maryn kaltaiset vähävaraiset pienviljelijät tuntevat kriisin vaikutukset erityisen voimakkaasti. Mary asuu Cueibetin alueella keskisessä Etelä-Sudanissa, jossa kasvukaudelle välttämättömät sateet jäivät tulematta.

“Perheeni on todella kärsinyt, koska kuivuuden takia vihannekset eivät kasvaneet.”

Sade alkoi lupaavasti toukokuussa, mutta vettä tuli vain päivän ajan. Sen jälkeen ei satanut pisaraakaan kahteen kuukauteen.

Mary on ruokkinut lapsiaan jo viikkokausia pelkillä kurpitsanlehdillä, joita kuivasta maasta on noussut.

“Viime vuonna söimme loppukesästä kolmesti päivässä, koska maapähkinät, kurpitsat ja muu sato kypsyivät heinäkuussa. Meillä oli riittävästi ruokaa. Mutta tänä vuonna syömme kerran päivässä, koska puutarha ei tuota mitään.”

Tytöt ja naiset syövät viimeisinä

Koska Mary ei voi enää luottaa omavaraisuuteensa, hän on alkanut myydä teetä saadakseen rahaa ruokaan.

“Se on ainoa keinoni saada rahaa. Yritystoimintani on pientä mutta perheeni iso. Joinain päivinä asiakkaita ei ole yhtään. Jos joku lapsistani sairastuu, kaikki raha menee hänen hoitamiseensa eikä perheemme syö sinä päivänä.”

Mary on huomannut, että hänen yhteisössään tytöt saavat syödäkseen vähemmän kuin pojat. Vaikka naiset ja tytöt vastaavat ruoanlaitosta, miehet ja pojat saavat perinteiden mukaan syödäkseen ensin.

Planin asiantuntijat jakavat Maryn näkemyksen siitä, että tytöille ja naisille jää vähemmän ravintoa. Niukkoina aikoina ruokapula voi haitata vakavasti tyttöjen ja naisten terveyttä.

Planin työntekijät ovat havainneet myös, että ruokapula on lisännyt sukupuolittunutta väkivaltaa. Taustalla voivat vaikuttaa kotien kiristynyt ilmapiiri ja se, että tyttöjen ja naisten on liikuttava yhä kauemmas kotoa saadakseen ruokaa pöytään.

Planin työntekijä Mary Nyanagok jakaa hätäapuravintoa nälästä kärsiville perheille, myös Mary Awutcokin perheelle.

Ruoka-apu lievittää nälkää

Viime viikkoina Cueibetissä on satanut hieman, mutta mikäli sateet eivät muutu runsaammiksi, seuraavakin sato voi epäonnistua. Mary on uskaltanut kylvää vain vähän siemeniä, koska pelkää menettävänsä siemenvarastonsa kuivuuden takia. Hänellä ei olisi varaa ostaa uusia.

“Näemme nälkää kuivuuden takia. Olemme riippuvaisia ruoka-avusta, jota saamme Plan Internationalilta”, Mary sanoo.

Etelä-Sudanin Plan on tehostanut kesän aikana humanitaarista työtään Cueibetissä ja muilla alueilla, joita ruokakriisi koettelee erityisen voimakkaasti. Yhdessä YK:n ruokaohjelman kanssa Plan jakaa perheille ruokaa nälän helpottamiseksi.

Yksi apua saaneista on Mary, joka pystyi tarjoamaan lapsilleen monipuolisen aterian ensimmäistä kertaa kuukausiin. 

“Tänään sain viljaa, palkokasveja, suolaa ja öljyä. Niiden ansiosta pystyn säästämään hieman tienestejäni. Olen onnellinen Planilta saamastani ruoka-avusta, koska sen ansiosta tunnen, että joku tukee minua vaikeassa tilanteessa.”

Etelä-Sudanin hätä on osa globaalia nälkäkriisiä

Etelä-Sudanin väestöstä 62,7 prosenttia eli 7,7 miljoonaa ihmistä kärsii YK:n arvion mukaan akuutista ruokapulasta.

Etelä-Sudanin sääolot ovat vaikeasti ennustettavia, ja ilmastonmuutos on voimistanut sään ääri-ilmiöitä. Jos seuraavakin sadekausi epäonnistuu, avun tarve maassa kasvaa entisestään. 

Maailmanlaajuisesti jo yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. 45 miljoonaa ihmistä on nälkäkuoleman partaalla. Kriisiin taustalla ovat muun muassa maailmanlaajuinen talouskriisi, koronapandemia, Ukrainan sota sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Plan työskentelee useissa nälkäkriisin pahimmin koettelemissa maissa, myös Etelä-Sudanissa. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannamme lastensuojelua.

Lue lisää: plan.fi/nälkäkriisi

NÄIN VOIT LAHJOITTAA PLANIN HÄTÄAPUKERÄYKSEEN:

  • Tekstaa NÄLKÄ numeroon 16155 (viestin hinta 20 €).
  • Lahjoita valitsemasi summa MobilePaylla numeroon 80500.
  • Tee lahjoitus verkossa osoitteessa plan.fi.
Kategoriat

Ruandalaiset haluavat teiniraskaudet historiaan

Jenni Petäjä
Kuvat:
Fredrik Lerneryd
Kategoriat

Koulu tuo turvaa pakolaislapsille

Kathryn Irwin
Heidi Kleemola
Kuvat:
Tatiana Sultanova