Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään.

Eduskunta juhli tyttöjen päivänä

Kuvat:
Aaro Keipi

Tyttöjen päivä nostatti juhlan tuntua Arkadianmäellä, kun Plan kutsui kansanedustajat ja eduskunnan henkilöstön juhlistamaan tyttöjen oikeuksia. Lähes vuosittain vietettävä tyttöjen päivän tilaisuus eduskunnassa on koonnut tyttöjen asemasta ja oikeuksista kiinnostuneet päättäjät yhteen. Tämän syksyn tilaisuudessa vieraili lähes sata vierasta eri eduskuntaryhmistä. Innostuneille juhlavieraille oli tarjolla vaaleanpunaista kakkua, Tyttöjen puolella -siirtotatuointeja ja -tarroja sekä suosittu valokuvausmahdollisuus. 

Samana päivänä jatkui myös eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän toiminta, ensi kertaa sitten huhtikuussa valitun eduskunnan voimin. Pitkäaikainen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) väistyi puheenjohtajan tehtävästä, ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok). Ryhmä sai myös kaksi uutta varapuheenjohtajaa: Keskustan Hanna Kososen ja SDP:n Pinja Perholehdon

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä ilmaisi kannanotossaan huolen kriisien vaikutuksista tyttöjen oikeuksille. Maailmaa koettelevat kriisit ovat este sukupuolten tasa-arvon saavuttamiselle. 

”Joka kolmas sekunti yksi tyttö joutuu pakotettuna lapsiavioliittoon. Tytöt kuuluvat kouluihin, eivät kotitöihin”, totesi ryhmän puheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen

Kannanotto ilmaisi huolen siitä, etteivät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toteudu aikataulussa eli vuoteen 2030 mennessä. Lähes puolet tavoitteista on jäänyt melko paljon tai merkittävästi jälkeen tavoitetasosta. Siksi Suomen pitää edistää sukupuolten tasa-arvoa kaikessa ulkopolitiikassa.

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä edistää poliittisia päätöksiä, jotka parantavat globaalisti tyttöjen oikeuksia sekä tuo maailman tyttöjen asemaa esille poliittisessa ja julkisessa keskustelussa. Jäseneksi voivat liittyä kansanedustajat ja kaikki muut eduskunnassa työskentelevät. Plan toimii ryhmän asiantuntijasihteerinä.