Lasten kuolemat sodissa ovat rikos ihmisyyttä vastaan 

Ossi Heinänen
Ossi Heinänen

Nelivuotias israelilainen poika Omer murhattiin kotiinsa Hamasin hyökkäyksessä lokakuun 7. päivänä. Neljä päivää myöhemmin nelivuotias palestiinalainen poika Omar kuoli Israelin pommituksessa Gazassa. Tätä kirjoittaessani 31 israelilaisen lapsen ja yli 4 000 palestiinalaisen lapsen raportoidaan kuolleen Hamasin iskuissa Israeliin ja Israelin iskuissa Gazaan. Joka päivä kymmenet tuhannet lapset pelkäävät uusia ohjusiskuja ja hyökkäyksiä Israelissa ja Gazassa.

Lapset ovat aina sodan häviäjiä ja uhreja, eivät koskaan syyllisiä tai voittajia. Jokainen väkivaltaisuuksissa kuollut lapsi on tragedia. Tuhansien lasten kuolemat ovat rikos ihmisyyttä vastaan. 

Geneven sopimuksiin perustuva ja kaikkia maailman maita velvoittava kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää sotatoimien suhteettoman kohdistamisen siviileihin, erityisesti lapsiin. 

Mikään ei oikeuta valtiota rikkomaan kansainvälistä humanitaarista lakia. Silti lapsia on tapettu Gazan konfliktissa nyt enemmän kuin keskimäärin vuodessa maailman kaikissa konflikteissa yhteensä vuoden 2019 jälkeen. 

Lapset ovat sodassa suurimpiä kärsijöitä. He kuolevat ja haavoittuvat, heitä käytetään hyväksi ja he elävät jatkuvassa pelossa. Monet traumatisoituvat loppuiäkseen. Lasten pitää saada elää turvassa ja ilman pelkoa väkivallasta, leikkiä ja käydä koulussa. Meidän aikuisten tehtävä on varmistaa se. Olemme selvästi epäonnistuneet. 

Lähi-idässä jo vuosikymmeniä jatkunut koston kierre on katkaistava. On järkyttävää kuunnella toinen toistaan vihaisempien sotahaukkojen ja kiihkoili­joiden uhoa kostosta. Miksi kosto olisi millään tavalla hyväksyttävä tapa toimia? 

Suomessa kuulee välillä sanottavan, että meidän pitäisi hoitaa omat asiamme kuntoon ennen kuin autamme muita. En voi ymmärtää tällaista asennetta, varsinkaan nyt, kun uutiset tuhansista kuolleista lapsista täyttävät median. Emme voi laittaa päätä pensaaseen ja kuvitella, että kaikki on hyvin, jos vain pidämme omat asiamme kunnossa. Kun maailmalla tapetaan lapsia, on meillä velvollisuus reagoida, koska olemme ihmisiä. 

Gazan lisäksi esimerkiksi Ukrainan ja Sudanin sotien keskellä elävät lapset tarvitsevat kipeästi tukea – ja rauhaa. Plan tarjoaa ympäri maailmaa konfliktien varjossa kasvaville lapsille suojelua, koulutusta, ravintoa ja psykososiaalista tukea. Olemme valmiina tukemaan myös Gazan konfiktin koettelemia lapsia.

Planin tukijana sinä olet osa ratkaisua. Tänä jouluna korostamme koulutuksen merkitystä. Koulutuksen ja tasa-arvon edistämisen ovat parhaita ja lopulta ehkä ainoita keinoja päästä eroon sodista.