Antora levittää mopolla tietoa tyttöjen oikeuksista 

Bangladeshilaisen Antoran isosisko joutui lapsena naimisiin. 16-vuotias Antora ei halua kokea samaa kohtaloa. Hän on aktiivinen tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka kiertää mopollaan jakamassa tietoa.

Plan International
Kuvat:
Plan International

Tytöt tahtovat vain turvallisen ja terveellisen ympäristön, jossa kasvaa aikuisiksi”, Antora, 16, sanoo.  

Tämän toiveen toteutuminen ei ole itsestään selvää Bangladeshin pohjoisosassa, missä monet perinteet ja sosiaaliset normit rajoittavat tyttöjen elämää. Antoran kaltaisten nuorten ansiosta haitalliset perinteet ja käsitykset sukupuolesta ovat kuitenkin alkaneet muuttua.

Kummilapsesta tasa-arvon puolustajaksi 

Antora on ollut mukana Planin toiminnassa jo pitkään, sillä seitsemänvuotiaana hänestä tuli Planin kummilapsi. Planin tuella hän pystyi jatkamaan koulunkäyntiä perheen köyhyydestä huolimatta. 

”Perheelläni on ollut haasteita toimeentulon kanssa, eivätkä vanhempani ole saaneet kunnollista koulutusta. Perheessäni on ollut myös vääriä uskomuksia etenkin tyttöjen asemasta. Isosiskoni joutui kokemaan tämän omakohtaisesti, ja hän on kärsinyt siitä pitkään”, Antora kertoo viitaten sisarensa lapsiavioliittoon. 

Antora on osallistunut Planin koulutuksiin, joissa hän on oppinut tuntemaan omat oikeutensa sekä ymmärtämään tyttöjen kohtaamia haasteita. 

“Aiemmin en tiennyt lapsiavioliittojen syistä ja vaikutuksista. Nyt tiedän enemmän ja jaan tietoa myös muille.” 

Mopoa ajava tyttö ravistelee ennakkoluuloja 

Tänä päivänä Antora on itsevarma nuori, joka muuttaa asenteita ja parantaa tyttöjen asemaa. Antora hyödyntää mopoaan jakaakseen oppimaansa tietoa eteenpäin alueen yhteisöissä. 

“Aluksi vanhempani eivät halunneet minun ajavan mopoa, mutta nyt he ovat ylpeitä minusta. Olen inspiroinut myös muita yhteisöni tyttöjä”, Antora kertoo. 

Aina kun Antora ja hänen ystävänsä kuulevat jonkun tytön kohtaamista haasteista, he keskustelevat tilanteesta yhdessä ja etsivät ratkaisuja. Nuoret aktivistit haluavat, että kaikki heidän kotiseutunsa tytöt saavat tarvitsemaansa tukea ja voivat toteuttaa unelmiaan. 

“Elämäni on muuttunut Planilta oppimieni asioiden ansiosta. Nykyään en enää ajattele vain omaa elämääni vaan koko yhteisöäni ja yhteiskuntaamme. Tulevaisuudessa haluan työskennellä ammatissa, jossa voin auttaa yhteisöäni sekä heikommassa asemassa olevia ihmisiä.” 

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle

Tytöt ympäri maailmaa tahtovat oikeuksistaan totta. Tasa-arvon tila maailmassa on kuitenkin kriittinen, eikä tyttöjen tahto tule kuulluksi.

Kriiseissä tyttöjen mahdollisuudet päättää omasta elämästään kapenevat entisestään. Tasa-arvo tarvitsee nyt puolustajia. Näytetään yhdessä, että tyttöjen tahtoa ei saa sivuuttaa.

Tule mukaan >

Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Silpominen on haava sisälläni

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt ja -äidit jakavat pakolaisleirillä tietoa haitallisen perinteen seurauksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi. Yhdessä Planin kanssa he ovat saaneet aikaan isoja asennemuutoksia.

Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään. Kategoriat
Plan-lehti 1/2024

Joka viides kansanedustaja kuuluu Planin koordinoimaan tyttöryhmään

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä on toiminut eduskunnassa vuodesta 2018. Ryhmän uudet puheenjohtajat pitävät maailman tyttöjen kannalta tärkeimpinä päämäärinä aseellisten konfliktien lopettamista ja rauhantyötä.