Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Materiaalipankki
Sanoista tehty – opetusmateriaali tasa-arvon ja sukupuolistereotypioiden käsittelyyn
Lapsille opetetaan syntymästä lähtien sukupuoleen perustuvia asenteita, normeja ja odotuksia, jotka koskevat heidän käyttäytymistään, arvojaan ja rooliaan. Nämä rajoittavat kaikkia sukupuolia, mutta todisteiden valossa sukupuolinormit vaikuttavat erityisen paljon tyttöjen toimintaan, tuleviin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä he odottavat tulevaisuudelta.
Sanoista tehty -opetusmateriaali tekee näkyviksi näitä normeja. Materiaaliin kuuluu kolme kaksoistunnin mittaista tehtäväkokonaisuutta, joiden avulla voidaan käsitellä ja purkaa sukupuoleen liittyviä stereotypioita sekä käsitellä tasa-arvoa ja digitalisaation vaikutuksia naisten ja tyttöjen arkeen ympäri maailman. Osassa tehtävistä hyödynnetään Sheboard-näppäimistösovellusta, joka on kehitetty herättämään pohdintaa siitä, miten puhumme tytöille ja tytöistä. Materiaalia voi käyttää opetuksessa myös ilman sovellusta. Siinä tapauksessa kannattaa katsoa oheinen lyhyt video, jossa kerrotaan, mikä Sheboard-sovelluksen idea on.
Opetusmateriaali on saatavilla suomeksi ja englanniksi.
Katso myös
Tuntisuunnitelmia etäopetukseen
Tässä kättä pitempää opetussuunnitelman tavoitteiden mukaiseen globaalikasvatukseen koronapandemian poikkeusoloissa! Globaalikoulu on tuottanut opettajien toiveesta viisi valmista tuntisuunnitelmaa yläkoulujen etäopetukseen. Ohjeistukset on kirjoitettu niin, että oppilas voi työskennellä niiden pohjalta itsenäisesti. Tunnit käsittelevät lapsen oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Joukossa on yhden tunnin (45 min) ja tuplatunnin (90 min) pituisia kokonaisuuksia. Jokaisessa tuntisuunnitelmassa on kerrottu, mihin oppiaineisiin ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin se linkittyy.
Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali
Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaali tarjoaa tietoa ajankohtaisesta ongelmasta: vihapuheesta. Mitä on vihapuhe tai vihainen puhe? Miksi vihapuhe uhkaa sananvapautta? Materiaali sisältää toiminnallisia, osallistavia harjoituksia, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen. Se on suunnattu ensisijaisesti yläkoulussa ja toisella asteella toimiville kasvattajille. Vihapuhe sopii hyvin monialaisen oppimiskokonaisuuden aiheeksi. Materiaali on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.
Ilmastopeli
Plan International Suomen STOP!-ilmastopeli on yläkoulun ja toisen asteen opiskelijaryhmille suunnattu oppimispeli, joka havainnollistaa paitsi ilmastonmuutosta myös vaurauden ja vaikutusmahdollisuuksien epätasaista jakautumista maailmassa. Lautapeli on alusta asti suunniteltu tukemaan ilmiöpohjaista oppimista ja soveltumaan jatkotyöskentelyn aiheeksi useamman aineen tunneille.
Tässä pelissä nuoret ovat itse muutoksentekijöitä ja pääsevät päättämään suurista valinnoista, joiden seuraukset tuntuvat niin vauraassa Suomessa, väkirikkaassa Nigeriassa kuin laajassa ja vuoristoisessa Perussakin.
Pelaajamäärä on 9–27 henkilöä. Peli vaatii kohtuullista suomen kielen taitoa sekä pöytätilaa, jonka ääreen pelaajat voivat yhdessä kokoontua. Yhden pelisession kesto on noin 75 minuuttia. Voit tilata pelin maksutta osoitteesta https://www.www.globaalikoulu.net/ilmastopeli/