#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa. #GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa.

Tytöt ottivat vallan #GirlsTakeoverissa

Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtasivat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri

Suomi sai historiansa toisen nuorisoministerin, kun 15-vuotias Minea Kaippio valtasi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin (RKP) paikan #GirlsTakeoverissa. Nuorisoministerin salkku on kokonaan uusi ministerisalkku opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Kaippio paalutti viestinsä heti päivän aluksi.  

“Tasa-arvolla ja urheilulla on loppujen lopuksi sama päämäärä: luoda hyvinvointia ja osallisuutta”, Kaippio sanoi Olympiakomitean johtoryhmälle ja jäsenjärjestöille pitämässään puheessa.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on gt-minea-ministeri-katu-1180x1573.jpg

Puheessaan ministeri Kaippio kiinnitti huomiota siihen, että liikunta, yhteisöön kuuluminen ja hyvinvointi ovat jokaisen oikeuksia. Kun tahdomme luoda tasa-arvoisemman urheilumaailman, työ on aloitettava asennemuutoksesta.

“Meidän on rikottava vahingollisia stereotypioita ja oletuksia. Vallitsevat normit murenevat pala palalta, kun keskustelemme, uudistamme sanavalintojamme sekä tarjoamme ihmisille erilaisia näkökulmia ja tarinoita urheilusta”, ministeri Kaippio sanoi.

”Tulevaisuus on nuoria varten, joten on tärkeää luoda yhteiskunta, jossa nuoret voivat toimia. Lupaan nostaa tasa-arvon esiin kaikissa urheiluun liittyvissä keskusteluissa, jotta keskustelu tasa-arvosta pysyy koko ajan mukana yhteiskunnassa”, ministeri Bergqvist lupasi omassa puheessaan.

Päivän aikana Kaippio keskusteli myös nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston virkamiesten kanssa sekä tapasi eduskunnan varapuhemiehet.

#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Bergvist tapasi Eduskuntatalolla varapuhemiehet Paula Risikon ja Tarja Filatovin ja kansanedustaja Saara Hyrkön. #GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Bergvist tapasi Eduskuntatalolla varapuhemiehet Paula Risikon ja Tarja Filatovin ja kansanedustaja Saara Hyrkön.

Ministeri Kaippio tapasi Eduskuntatalolla varapuhemiehet Paula Risikon (kokoomus, kuvassa keskellä) ja Tarja Filatovin (SDP, oikealla) ja kansanedustaja Saara Hyrkön (vihreät, vasemmalla).

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Suomen PALLOLIITTO

Pallo vaihtoi omistajaa Suomen Palloliitossa, kun 17-vuotias Maliina Heikkilä valtasi pääsihteeri Marco Casagranden paikan. Heikkilä oli jo etukäteen linjannut, että haluaisi keskustella tasa-arvokysymyksistä liiton johdosta aina seuratasolle asti, jotta jalkapallosta tulisi vielä reilumpaa.

Päivän aikana pääsihteeri Heikkilä tapasi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlajan, erotuomaripäällikkö Johan Holmqvistin, palvelupäällikkö Markus Paanasen, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Panu Aution, opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualuetta johtavan Tiina Kivisaaren ja Suomen olympiakomitean puheenjohtajan Taina Susiluodon.

#GirlsTakeover-valtaaja Maliina Heikkilä ja Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande. #GirlsTakeover-valtaaja Maliina Heikkilä ja Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Pääsihteerit Maliina Heikkilä ja Marco Casagrande löysivät heti yhteisen sävelen tyttöjen ja naisten osallisuuden kasvattamisesta. “Palloliiton tavoitteena on nostaa naisten ja tyttöjen osallisuutta jalkapallon jokaisessa roolissa. Haluamme houkutella parhaat ja koulutetuimmat osaajat jalkapallon eri tehtäviin”, päiväksi väistynyt pääsihteeri Casagrande sanoo.

#GirlsTakeover-valtaaja Maliina Heikkilä ja jalkapalloilijat Paulus Arajuuri ja Essi Sainio urheilukentällä. #GirlsTakeover-valtaaja Maliina Heikkilä.

Pääsihteeri Kaippio tapasi entiset maajoukkuepelaajat Paulus Arajuuren ja Essi Sainion. Kolmikko keskusteli muun muassa tasa-arvosta jalkapallossa. ”On myös tärkeää muistaa tasa-arvo-asioista puhuttaessa, että se ei tarkoita, että miesten jalkapallolta viedään jotain. Sen sijaan kenttää laajennetaan niin paljon, että sinne mahtuvat myös naiset”, Sainio muistutti.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jalkapallon ja futsalin harrastamisen tulisi olla jokaiselle mahdollista ja saavutettavaa. Laajennetulle johtoryhmälle pitämässään puheessa Heikkilä korosti roolimallien merkitystä ja jämäkkää puuttumista naisten kokemaan vähättelyyn. Heikkilällä on nuoresta iästään huolimatta pitkä ura joukkuevoimistelijana ja joukkuevoimisteluvalmentajana, joten aihe oli hänelle ennestään tuttu.

“Nostakaa naisvalmentajia esiin ja kertokaa heidän tarinaansa niin, että nuoret tytöt näkevät kaltaisiaan ihmisiä valmentamassa ja uskaltavat ryhtyä valmentajiksi”, pääsihteeri kannusti puheessaan.

#GirlsTakeover-valtaaja Maliina Heikkilä ja Palloliiton kehitysjohtaja Heidi Pihlaja Olympiastadionilla.
Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja ja pääsihteeri Heikkilä keskustelivat jalkapallossa viime aikoina saavutetusta edistysaskelista ja vielä jäljellä olevista haasteista.

Tampereen pormestari

Tampere sai päiväksi uuden pormestarin, kun 15-vuotias Pauliina Mannerhovi valtasi pormestari Kalervo Kummolan paikan.

“Tampere on merkittävä urheilukaupunki, joten sillä on mahtava mahdollisuus tehdä urheilusta ja liikuntamahdollisuuksista tasa-arvoisempaa”, Mannerhovi sanoo.

Päivän aikana pormestarit kokoontuivat puhumaan kaupungin ajankohtaisista asioista. Asialistalla olivat Tampereen urheiluseurojen tukeminen, liikunnan sukupuolivaikutukset ja päätöksenteko. Pormestaristo totesi yhteisesti, että päättäjiksi tarvitaan yhä moninaisempaa joukkoa: enemmän naisia, nuoria ja vähemmistöjen edustajia.

Tampereen pormestari Kalervo Kummola ja #GirlsTakeover-valtaaja Pauliina Mannerhovi Tampereen pormestari Kalervo Kummola ja #GirlsTakeover-valtaaja Pauliina Mannerhovi

Tampereen pormestari Kalervo Kummolan valtauksessa Pauliina Mannerhovi halusi selvittää, miten tasa-arvo on otettu huomioon Tampereen urheilu- ja liikuntaharrastuksissa. 

Kuva: Laura Happo / Tampereen kaupunki

#GirlsTakeover-valtaaja Pauliina Mannerhovi tapasi Naisten Superpesiksen pelaajia Tampereella Kaupin stadionilla. #GirlsTakeover-valtaaja Pauliina Mannerhovi tapasi Naisten Superpesiksen pelaajia Tampereella Kaupin stadionilla.

Iltapäivällä pormestari Mannerhovi tapasi Manse PP:n pesäpallopelaajia Venla Tanhuaa, Sylvi Pellonperää ja Maija Vastamäkeä ja keskusteli heidän kanssaan liikuntapaikoista, pelaajien palkitsemisesta ja siitä, minkälaista on olla naispuolinen urheilija. 

Kuva: Laura Happo / Tampereen kaupunki

Myös nuorten liikunta- ja urheiluasiat ovat pormestari Mannerhoville tärkeitä. Hän keskusteli aiheesta liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälän, kehittämispäällikkö Hanna Karojärven, yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapeen, hyvinvointikoordinaattori Jaana Yläsen ja erityisavustaja Neea Loimuvirran kanssa. Esittelyssä oli Tampereen uusi yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa luvataan kehittää myös liikunnan ja urheilun mahdollisuuksia parempaan suuntaan.

“Urheilu ja liikunta vaikuttavat sekä fyysiseen terveyteen että mielenterveyteen, joten on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus urheilla ilman vähättelyä, syrjintää tai häirintää. Lisäksi urheilu on monelle tytölle tärkeä harrastus. Se, miten heidät nähdään ja miten heitä kohdellaan urheilun maailmassa, vaikuttaa heidän itsetuntoonsa”, Mannerhovi sanoo.

Aamulehti 10.10.: Pauliina Mannerhovi, 15, toimi päivän Tampereen pormestarina ja piti puheen, joka kiinnitti kaupungin päättäjien huomion: ”Se tsekataan nyt”

SOK

22-vuotias Joudi Chikho astui SOK:n johtoon pääjohtaja Hannu Krookin paikalle. Päivän teemana oli työelämän tasa-arvo. SOK haluaa edistää inhimillistä työelämää, kuulla uusia näkökulmia sekä antaa foorumi työelämän yhdenvertaisuudelle ja monimuotoisuudelle.

Chikho halusi päivän aikana kuulla SOK:n työntekijöiden ja johtajien näkemyksiä siitä, millaisena tulevaisuuden työelämä näyttäytyy syrjimättömyyden ja tasa-arvon näkökulmasta. 

“Haluan, että tulevaisuudessa voimme nähdä työelämän, jossa kaikki voivat hyvin”, Chikho sanoo. 

Valtauspäivänä pääjohtaja Chikho keskusteli useiden eri johtajien kanssa ja selvitti, miten monimuotoisuus- ja tasa-arvo toteutuvat SOK:n strategiasta aina S-ryhmän kauppojen asiakaspalveluun saakka. 

#GirlsTakeover-valtaaja Joudi Chikho istuu SOK:n kokoushuoneessa pöydän päässä, joukko SOK:laisia istuu pöydän ympärillä. #GirlsTakeover-valtaaja Joudi Chikho istuu SOK:n kokoushuoneessa pöydän päässä, joukko SOK:laisia istuu pöydän ympärillä.

Joudi Chikho tapasi SOK:n johtajia ja asiantuntijoita päivän aikana. Keskustelutuokioissa olivat mukana myyntijohtaja Niko Pesonen SOK Marketkaupasta, liiketoimintajohtaja Jari Annala, muutosjohtaja Sebastian Nyström, henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori, myyntijohtaja Antti Oksa SOK Marketkaupasta, vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa, mediajohtaja Päivi Anttikoski sekä vastuullisuuspäällikkö Pia Heilakka.

Keskusteluissa korostui monimuotoisuuden merkitys, joka oli aiheena myös Chikhon puheessa iltapäivällä. 

“Kun päätöstä tehdään, se tulee eri ihmisten eri mielipiteistä ja näkökulmista. Jos päätöksentekijät edustavat esimerkiksi eri sukupuolia, heidän päätöksensä ovat oikeudenmukaisempia ja luotettavampia. Kun katsomme jotain yhdellä silmällä, näemme sen eri tavalla kuin jos katsomme sitä kahdella silmällä, ja tämä sääntö pätee myös työelämään”, Chikho muistutti.

Yhteishyvä 10.10.: Tytöt voivat vaikuttaa yhteiskunnan tasa-arvoon, sanoo Joudi Chikho, joka valtasi päiväksi SOK:n pääjohtajan paikan

“Haluan, että tulevaisuudessa voimme nähdä työelämän, jossa kaikki voivat hyvin”, Joudi Chikho sanoo.

Finnair

Siru Nuutinen, 18, valtasi toimitusjohtaja Topi Mannerin paikan. Valtauksessa Nuutinen käsitteli erityisesti työelämän tasa-arvoa ja ja sitä, miten yhdenvertaisuutta ja inkluusiota voi konkreettisesti edistää.

Päivän aikana Nuutinen tapasi Finnairin johtoryhmää, kävi keskustelua tasa-arvosta työelämässä lentäjien kanssa sekä teetti henkilöstölle etuoikeuksia ja syrjintää kartoittavan teflon-testin.

“Kun kuvittelen tulevaisuuden työelämää, näen erilaisia työntekijöitä ja johtajia. Näen, että yritykset arvostavat monimuotoisuutta ja rikkautta, jonka se voi tuoda niille”, toimitusjohtaja Nuutinen linjasi.

#GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen valtasi Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin paikan.
Siru Nuutinen, 18, valtasi Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin paikan.
#GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen tapasi lentäjiä Finnairilla. #GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen tapasi lentäjiä Finnairilla.

Siru Nuutinen kävi keskustelua tasa-arvosta Finnairin lentäjien kanssa.

#GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen Finnairilla. #GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen Finnairilla.

Valtauksessa Nuutinen käsitteli erityisesti työelämän tasa-arvoa ja sitä, miten yhdenvertaisuutta ja inkluusiota voi konkreettisesti edistää.

#GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen puhumassa Finnairin johtoryhmälle. #GirlsTakeover-valtaaja Siru Nuutinen puhumassa Finnairin johtoryhmälle.

“Kun kuvittelen tulevaisuuden työelämää, näen erilaisia työntekijöitä ja johtajia. Näen, että yritykset arvostavat monimuotoisuutta ja rikkautta, jonka se voi tuoda niille”, toimitusjohtaja Nuutinen linjasi.

Finnairin henkilöstölle ja johtoryhmälle pitämässään puheessa Nuutinen kiinnitti huomiota tasa-arvon ja moninaisuuden tärkeyteen työelämässä.

“Nuorena naisena haluan tietää, että minun tai kenenkään muun tytön tulevaisuutta eivät sanele vanhanaikaiset sukupuolistereotypiat tai käsitykset naisten kyvyistä johtajina. Haluan elää maailmassa, jossa niin yritykset kuin kaikki muutkin yhteiskunnan sektorit ovat sitoutuneita edistämään tasa-arvoa ja mahdollistamaan sen, että naiset ovat tulevaisuuden johtajia.”

Toimitusjohtaja Nuutinen kävi Finnairin lentäjien ja johtoryhmän kanssa keskustelua mielikuvista ja niiden voimasta työelämässä. Keskustelussa korostui, että tytöt näkevät samaistuttavia esikuvia työelämän eri aloilla ja tehtävissä. Silloin eri työtehtäviä on helpompi myös tavoitella, kun näkee ne mahdolliseksi.

MTV:n Huomenta Suomi 11.10.: Siru, 18, astui päiväksi Finnairin toimitusjohtajan saappaisiin

ILTALEHTI

Iltalehdessä vaihtui valta, kun Minni-Mansikka Kapanen, 16, syrjäytti päiväksi vastaavan päätoimittajan Perttu Kauppisen.

Vauhdikkaan ja uutisrikkaan päivän aikana päätoimittaja Kapanen muun muassa nosti esiin tasa-arvoon liittyviä haasteita mediassa, osallistui suunnittelukokoukseen ja keskusteli urheilutoimituksen kanssa representaatiosta.

“Toivon, että representaatio muistetaan erityisesti urheilu-uutisissa, koska urheilun maailmassa naisten aliedustus korostuu erityisen paljon. Toivon myös, että jokaisessa mediassa urheilijoista kirjoitettaessa käytettäisiin kunnioittavaa kieltä, eikä esimerkiksi urheilijoiden kehoja kommentoitaisi eri tavalla sukupuolesta riippuen”, Kapanen sanoi puheessaan Iltalehden toimitukselle

#GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen ja Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen. #GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen ja Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen.

Päiväksi syrjään astunut päätoimittaja Perttu Kauppinen kiitti päätoimittaja Kapasta tärkeistä näkökulmista. “Tasa-arvon osalta maailma ei ole valmis eikä se muutu paremmaksi, ellei asiaan kiinnitetä huomiota ja pidetä sitä esillä. Kapanen toi toimitukseen arvokkaan ja innostavankin näkemyksen siitä, miltä yhteiskunnallinen tasa-arvo näyttää nuoren naisen näkökulmasta”, Kauppinen sanoi.

Kuva: Jenni Gästgivar / Iltalehti

#GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen pitää puhetta Iltalehden toimitukselle. #GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen pitää puhetta Iltalehden toimitukselle.

”Vaikutusvalta kulkee käsi kädessä vastuun kanssa. Mun mielestä medialla on vastuu heijastaa yhteiskunnan jokaista osa-aluetta. Jokainen ansaitsee nähdä omaa sukupuolta, etnisyyttä, toimintakykyisyyttä ja kehoa kuvaavan roolimallin”, päätoimittaja Kapanen sanoi puheessaan Iltalehden toimitukselle.

Kuva: Jenni Gästgivar / Iltalehti

Minni-Mansikka Kapanen haastattelee Iltalehteen Wilma Murtoa. Minni-Mansikka Kapanen haastattelee Iltalehteen Wilma Murtoa.

Päätoimittaja Kapanen haastatteli seiväshyppääjä Wilma Murtoa urheilun tasa-arvosta. Murto piti tärkeinä edistysaskelina esimerkiksi sitä, että naisten kehojen erityistarpeet huomioidaan nykyään aiempaa paremmin valmennuksessa ja naisilla on mahdollisuus myös saada lapsi kesken uran ja silti palata huipulle.

#GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen ja Iltalehden urheilutoimituksen toimittajat Riku Korkki ja toimittaja Anni Saarela Iltalehden toimituksessa. #GirlsTakeover-valtaaja Minni-Mansikka Kapanen ja Iltalehden urheilutoimituksen toimittajat Riku Korkki ja toimittaja Anni Saarela Iltalehden toimituksessa.

Päätoimittaja Kapanen keskusteli urheilutoimituksen Anni Saarelan ja Riku Korkin kanssa siitä, miten urheilu-uutisissa voisi vielä paremmin huomioida tasa-arvo. Kapanen muistutti, että nuorille ja erityisesti nuorille tytöille on tärkeää nähdä itsensä näköisiä ja mahdollisimman monesta eri taustasta tulevia roolimalleja.

Päätoimittaja Kapanen kannusti toimitusta nostamaan esiin mahdollisimman monenlaisista eri taustoista tulevia ja mahdollisimman eri-ikäisiä tyttöjä ja naisia.

“Uskon siihen, että mitä inklusiivisempaa median tekemä sisältö on, sitä parempaa se on. Median on muiden vallankäyttäjien tavoin aktiivisesti toimittava tasa-arvoisemman maailman puolesta.”  

Kapanen nosti tyttöjen ja naisten kehoihin kohdistuvaa arvostelua ja suoranaista vihaa esiin myös pääkirjoituksessaan, joka käsitteli kehorauhaa.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi