Artikkelit,6.9.2021

Swastikahaluaalopettaatyttöjenkuukautissyrjinnän

Swastika haluaa lopettaa tyttöjen kuukautissyrjinnän

Nepalilainen Swastika joutui eristetyksi kuukautistensa aikana. Planin perustaman tyttöjen Facebook-ryhmän ansiosta hän jakaa nyt tietoa tyttöjen ja naisten kokemasta syrjinnästä ja väkivallasta.

Kun nepalilaisen Swastikan kuukautiset alkoivat 10 vuoden iässä, tyttö suljettiin pieneen majaan.

“En tiennyt mitään kuukautisista. Minut vietiin pois kotoani, ja sain mukaani äitini vanhan sari-kankaan. Minun olisi pitänyt tehdä siitä kuukautissuojia, mutten osannut. Seuraavana päivänä äitini tuli auttamaan minua”, nyt 18-vuotias Swastika kertoo.

Satoja vuosia vanhan hindulaisen chhaupadi-perinteen mukaan tytöt ja naiset ovat kuukautisten aikana epäpuhtaita ja tuovat huonoa onnea. Siksi he eivät saa valmistaa ruokaa, mennä keittiöön tai uskonnollisiin paikkoihin eivätkä olla tekemisissä karjan tai miespuolisten perheenjäsenten kanssa. Perinnettä noudattavissa yhteisöissä tytöt ja naiset häädetään karjasuojiin tai muihin hökkeleihin kuukautisten ajaksi.

Kylmiin vajoihin eristäytyminen aiheuttaa vakavia terveysriskejä niin mielelle kuin keholle. Vaikka syrjivä perinne on kielletty lailla, se on yhä olemassa.

“Kuukautisten aikana en saanut nähdä isääni tai rakasta veljeäni. Minulle sanottiin, että jos näkisin heidät, heidän elämänsä lyhenisi. En saanut nähdä aurinkoa enkä koskea hedelmiin tai kukkasiin. Minun täytyi peseytyä ennen auringonnousua”, Swastika kertoo.

Tyttöjen Facebook-ryhmä lisää tietoa ja itseluottamusta

Swastikan elämä muuttui, kun hän osallistui Planin ryhmään ja pääsi keskustelemaan turvalliseen, suljettuun Facebook-ryhmään muiden tyttöjen kanssa kuukautisista, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä sukupuolittuneesta väkivallasta.

Ryhmää ohjaavat koulutetut aikuiset, joilta tytöt voivat kysyä mieltään painavista asioista.

“Olemme keskustelleet esimerkiksi siitä, että jokaisella valtion koululla on vuosibudjetti kuukautissuojiin. Silti tytöt eivät yleensä saa koulusta kuukautissuojia”, Swastika sanoo.

Swastika on saanut Planin ansiosta tietoa myös verkkohäirinnästä.

“Olen oppinut, kuinka toimin, jos kohtaan häirintää ja hyväksikäyttöä verkossa. Monet tytöt eivät tiedä turvallisuusriskeistä verkossa.”

Swastika on oppinut Planin hankkeessa myös viestintätaitoja ja kirjoittaa nyt verkkoon tyttöjen ja naisten asemasta, esimerkiksi median naiskuvasta.

“Monet tyttöjen kohtaamat ongelmat liittyvät sukupuolittuneeseen väkivaltaan. Olen päättänyt taistella tyttöjen kokemaa väkivaltaa vastaan.”

Kun Swastika puhui kuukautishygieniasta ja tyttöjen asemasta omassa perheessään, hänen vanhempansa ymmärsivät kuukautismajojen ja eristämisen haitat.

”Olen onnekas, koska vanhempani tukevat opiskeluani. Aion jatkaa työtäni syrjinnän vähentämiseksi, kunnes näen muutoksen yhteisössäni.”

Tyttösponssi

Tytötsamalleviivalle

Meilläkaikillaonoikeusmäärätäitseomastakehostamme.Varmista,ettätytöteivätjääsukupuolensatakiataka-alalle.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Etiopialainen tyttö seisoo rakennuksen oviaukossa ja katsoo vakavana kameraan.
Artikkelit, 20.9.2021

”Sanoin isälleni, etten todellakaan menisi naimisiin 13-vuotiaana”

Amharan maaseudulla lapsiavioliitot ovat vielä arkea. Woyzer onnistui perumaan niin omat häänsä kuin ystävänsä avioliiton.
Intialainen tyttö seisoo hämärssä huoneessa ja katsoo kameraan.
Artikkelit, 20.9.2021

Ragini haluaa lapsiavioliitot historiaan

Intialainen Ragini puolustaa muita tyttöjä lapsiavioliitoilta ja tekee väsymätöntä työtä asenteiden muuttamiseksi. Hänen päättäväisyytensä kumpuaa rankasta lapsuudesta ja Planin tyttöryhmän tuesta.
Kuusi nuorta tyttöä Planin t-paidoissa seisoo rappusissa ja poseeraa kameralle.

Tytöt valtaavat taas johtajien paikkoja Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talouden johtajien saappaisiin osana kansainvälisen tyttöjen päivän (11.10.) juhlintaa. Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nostaa esiin tiedon vaikutusta tasa-arvoon.