Artikkelit, 6.9.2021

Swastika haluaa lopettaa tyttöjen kuukautissyrjinnän

Swastika haluaa lopettaa tyttöjen kuukautissyrjinnän

Nepalilainen Swastika joutui eristetyksi kuukautistensa aikana. Planin perustaman tyttöjen Facebook-ryhmän ansiosta hän jakaa nyt tietoa tyttöjen ja naisten kokemasta syrjinnästä ja väkivallasta.

Kun nepalilaisen Swastikan kuukautiset alkoivat kymmenen vuoden iässä, tyttö suljettiin pieneen majaan.

“En tiennyt mitään kuukautisista. Minut vietiin pois kotoani, ja sain mukaani äitini vanhan sari-kankaan. Minun olisi pitänyt tehdä siitä kuukautissuojia, mutten osannut. Seuraavana päivänä äitini tuli auttamaan minua”, nyt 18-vuotias Swastika kertoo.

Satoja vuosia vanhan hindulaisen chhaupadi-perinteen mukaan tytöt ja naiset ovat kuukautisten aikana epäpuhtaita ja tuovat huonoa onnea. Siksi he eivät saa valmistaa ruokaa, mennä keittiöön tai uskonnollisiin paikkoihin eivätkä olla tekemisissä karjan tai miespuolisten perheenjäsenten kanssa. Perinnettä noudattavissa yhteisöissä tytöt ja naiset häädetään karjasuojiin tai muihin hökkeleihin kuukautisten ajaksi.

Kylmiin vajoihin eristäytyminen aiheuttaa vakavia terveysriskejä niin mielelle kuin keholle. Vaikka syrjivä perinne on kielletty lailla, se on yhä olemassa.

“Kuukautisten aikana en saanut nähdä isääni tai rakasta veljeäni. Minulle sanottiin, että jos näkisin heidät, heidän elämänsä lyhenisi. En saanut nähdä aurinkoa enkä koskea hedelmiin tai kukkasiin. Minun täytyi peseytyä ennen auringonnousua”, Swastika kertoo.

Tyttöjen Facebook-ryhmä lisää tietoa ja itseluottamusta

Swastikan elämä muuttui, kun hän osallistui Planin ryhmään ja pääsi keskustelemaan turvalliseen, suljettuun Facebook-ryhmään muiden tyttöjen kanssa kuukautisista, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä sukupuolittuneesta väkivallasta.

Ryhmää ohjaavat koulutetut aikuiset, joilta tytöt voivat kysyä mieltään painavista asioista.

“Olemme keskustelleet esimerkiksi siitä, että jokaisella valtion koululla on vuosibudjetti kuukautissuojiin. Silti tytöt eivät yleensä saa koulusta kuukautissuojia”, Swastika sanoo.

Swastika on saanut Planin ansiosta tietoa myös verkkohäirinnästä.

“Olen oppinut, kuinka toimin, jos kohtaan häirintää ja hyväksikäyttöä verkossa. Monet tytöt eivät tiedä turvallisuusriskeistä verkossa.”

Swastika on oppinut Planin hankkeessa myös viestintätaitoja ja kirjoittaa nyt verkkoon tyttöjen ja naisten asemasta, esimerkiksi median naiskuvasta.

“Monet tyttöjen kohtaamat ongelmat liittyvät sukupuolittuneeseen väkivaltaan. Olen päättänyt taistella tyttöjen kokemaa väkivaltaa vastaan.”

Kun Swastika puhui kuukautisterveydestä ja tyttöjen asemasta omassa perheessään, hänen vanhempansa ymmärsivät kuukautismajojen ja eristämisen haitat.

”Olen onnekas, koska vanhempani tukevat opiskeluani. Aion jatkaa työtäni syrjinnän vähentämiseksi, kunnes näen muutoksen yhteisössäni.”

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Noin puolella maailman väestöstä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautisköyhyys rajoittavat tyttöjen elämää ja koulunkäyntiä ympäri maailmaa.

Jokaisen on voitava elää ihmisarvoista elämää ja käydä koulua kuukautisista riippumatta. Puolusta kanssamme tasa-arvoa ja auta lopettamaan kuukautissyrjintä.

Lue lisää >

Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Loppu kuukautissyrjinnälle

Kuukautiset eivät saa rajoittaa elämää. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta ja kuukautisterveyttä, jotta kuukautissyrjintä jää historiaan.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme kuukautissyrjinnän lopettamiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.