Artikkelit, 10.10.2018

Plan selvitti: Tytöt ympäri Suomea kannattavat vahvasti tyttöjen oikeuksien edistämistä kansainvälisesti

Suomalaistyttöjen mielestä tyttöjen oikeudet toteutuvat Suomessa hyvin, mutta kansainvälisesti tyttöjen tilanne huolettaa, selviää Plan Internationalin kyselytutkimuksesta. Asuinpaikasta ja koulutustasosta riippumatta yli 90 prosenttia tytöistä on sitä mieltä, että Suomen tulee tukea tyttöjen oikeuksia kansainvälisesti. Suomessa tytöt nimeävät kehityskohteiksi palkkatasa-arvon ja tyttöjen arvostuksen.

Yli 90 prosenttia suomalaisista 15–19-vuotiaista tytöistä on sitä mieltä, että Suomen tulee edistää tyttöjen oikeuksia kansainvälisesti. Tämä selviää lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajat, jotka eivät kannata tyttöjen oikeuksien edistämistä, näkevät, että asiat ovat jo hyvin tai että Suomen pitäisi keskittyä omien asioidensa hoitamiseen.

Tyttöjen mielestä kaksi tärkeintä tapaa, joilla Suomi voisi edistää tyttöjen asemaa kansainvälisesti, ovat vaikuttaminen kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa ja kehitysyhteistyö.

– Jos suomalaiset tytöt saisivat päättää, tyttöjen ja naisten asema olisi keskeisessä asemassa Suomen kansainvälisissä suhteissa ja kehitysyhteistyössä, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Vaikka vastaajien mielestä tyttöjen oikeudet toteutuvat Suomessa hyvin, parannettavaa löytyy. Kehityskohteiksi tytöt nimeävät esimerkiksi palkkatasa-arvon ja tyttöjen arvostuksen.
 

Tytöt valmiita toimimaan tasa-arvoisemman maailman puolesta

Tytöt itse ovat valmiita edistämään tyttöjen oikeuksia esimerkiksi hankkimalla vastuullisia tuotteita sekä jakamalla tietoa tyttöjen oikeuksista omassa sosiaalisessa mediassaan ja kaveriporukassaan. Puolet tytöistä olisi valmiita toimimaan vapaaehtoisina tyttöjen oikeuksia edistävissä järjestöissä.

Tytöt saivat nimetä tutkimuksessa tahoja, jotka heidän mielestään ovat edistäneet tyttöjen oikeuksia. Eniten mainintoja keräsivät kansainväliset järjestöt. Yksittäisistä henkilöistä eniten, ja kaikista vastauksista kolmanneksi eniten, mainintoja sai Minna Canth.
 

Huomio tyttöjen oikeuksiin 11.10.

Plan International julkistaa kyselytutkimuksen tulokset kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. Päivä tuli YK:n kalenteriin Planin aloitteesta vuonna 2011.

Tyttöjen päivä näkyy ympäri maailmaa Plan Internationalin toimintamaissa. Plan järjestää yli 70 maassa Girls Takeover -tempauksen, jossa nuoret tytöt valtaavat päättäjien paikkoja.

Suomessa Planin vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia kuudella paikkakunnalla. Useat tunnetut rakennukset, kuten Finlandia-talo, SkyWheel Helsinki ja Oulun kaupunginteatteri, loistavat pinkkeinä tyttöjen kunniaksi. Yli 70 kirjastoa, kirjakauppaa ja kulttuuri-instituuttia osallistuu tyttöjen päivän viettoon, ja moni yritys tukee tyttöjen oikeuksia tempauksillaan.

– Kansainvälinen tyttöjen päivä muistuttaa, että tyttöjen oikeudet eivät vielä toteudu kokonaan missään. Samalla se nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. On hienoa nähdä myös tutkimustuloksista, että suomalaistytöt ovat vahvasti mukana edistämässä tasa-arvoa, Ossi Heinänen sanoo.

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy elokuussa 2018. Tutkimuksessa haastateltiin 504 Manner-Suomessa asuvaa 15–19-vuotiasta tyttöä.

Tutustu tutkimusraporttiin

Lue lisää tyttöjen päivästä ja tapahtumista Suomessa

Lue lisää Girls Takeoverista

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi