Artikkelit, 6.2.2021

”Olen ylpeä tytöstäni, joka ei suostunut silvottavaksi”

Marie ja Mammy. Mammy Simity teki työkseen tyttöjen ympärileikkauksia kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.

Mammy Simity leikkasi tyttöjen sukuelimiä työssään kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.

”Minut silvottiin lapsena. Perinteemme mukaan minun täytyi käydä läpi sukuelinten silpominen, jotta pääsin osaksi naisten bondo-yhteisöä”, sierraleonelainen Mammy Simity kertoo.

”En saanut syntymätodistusta, joten en tiedä, minkä ikäisenä minut silvottiin. Muistan vain, että menin naimisiin pian silpomisen jälkeen.”

Sukuelinten silpomisen jälkeen Mammy Simitysta tuli osa naisten perinteistä bondo-yhteisöä. Saatuaan toisen lapsensa Mammysta tuli sowei, yhteisön vaikutusvaltainen jäsen. Nämä naiset suorittavat myös tyttöjen leikkaukset.

”Tuntui suurelta kunnialta, että yhteisön naiset olivat valinneet minut soweiksi. Tyttöjen leikkauksista tuli tulonlähteeni”, Mammy sanoo.

Tytön koulutus hyödyttää perhettä

Sukuelinten silpomista on pidetty Sierra Leonessa osana siirtymistä tytöstä naiseksi. Sen on uskottu valmistelevan tyttöjä avioliittoon ja edistävän heidän uskollisuuttaan tuleville aviomiehilleen. Sierra Leonen pohjoisosassa jopa yli 96 prosenttia tytöistä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen.

Mammy käytti silpomisesta saamiaan tuloja lastensa koulutukseen. Hän ei itse ollut saanut käydä koulua, koska aiemmin panostettiin vain poikien koulutukseen.

”Tyttöjen on täytynyt perinteisesti auttaa äitejään kotitöissä, viljelyksissä ja nuorempien sisarusten hoidossa. Olen lähettänyt omat tyttäreni kouluun, koska olen nähnyt, millaisia hyötyjä tyttöjen koulutuksesta on ollut ystäväperheissämme. Tyttäreni haluavat saada korkean koulutuksen”, Mammy sanoo.

Äiti lopetti tyttöjen silpomisen

Plan alkoi puhua tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista ensimmäisten järjestöjen joukossa 1990-luvulla Sierra Leonessa. Yhä useampi tyttö kieltäytyy silpomisesta, ja monet leikkauksia tehneet naiset ovat luopuneet ammatistaan.

Mammyn asenne sukuelinten silpomiseen muuttui, kun hänen oma tyttärensä Marie, 15, kieltäytyi toimenpiteestä. Marie on myös puhunut aktiivisesti silpomisen vaaroista. Tyttärensä ansiosta Mammy ei ole tehnyt leikkauksia yli kahteen vuoteen, ja hän on myös alkanut puhua perinteen lopettamisen puolesta.

”Olen hyvin ylpeä tyttärestäni, koska hän vastustaa silpomista. Nyt on hyväksyttävää kieltäytyä toimenpiteestä. Koska tytöt ovat kampanjoineet perinnettä vastaan, silvottujen tyttöjen määrä on vähentynyt. Silpomisesta alettiin puhua muutama vuosi sitten yhteisössämme, ja siinä ajassa on jo tapahtunut paljon”, Mammy sanoo.

yhdessä loppu silpomiselle

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa. Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään joka vuosi 6.2. Sinä voit puolustaa tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään ja tukea työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina olet osa muutosta. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä alk. 10 € / kk.

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kerran kuukaudessa kiinnostavia uutisia tyttöjen oikeuksista, tasa-arvosta ja työmme tuloksista.

Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…
Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista
Mediatiedotteet, 2.2.2022

Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista

Somalimaa on hyväksynyt lastensuojelun lakipaketin, joka on merkittävä askel kohti tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamista. Plan International peräänkuuluttaa lisää päätöksiä ja ponnistuksia, joilla haitallinen perinne saadaan kitkettyä.