Artikkelit, 6.2.2021

”Olen ylpeä tytöstäni, joka ei suostunut silvottavaksi”

Marie ja Mammy. Mammy Simity teki työkseen tyttöjen ympärileikkauksia kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.

Mammy Simity leikkasi tyttöjen sukuelimiä työssään kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.

”Minut silvottiin lapsena. Perinteemme mukaan minun täytyi käydä läpi sukuelinten silpominen, jotta pääsin osaksi naisten bondo-yhteisöä”, sierraleonelainen Mammy Simity kertoo.

”En saanut syntymätodistusta, joten en tiedä, minkä ikäisenä minut silvottiin. Muistan vain, että menin naimisiin pian silpomisen jälkeen.”

Sukuelinten silpomisen jälkeen Mammy Simitysta tuli osa naisten perinteistä bondo-yhteisöä. Saatuaan toisen lapsensa Mammysta tuli sowei, yhteisön vaikutusvaltainen jäsen. Nämä naiset suorittavat myös tyttöjen leikkaukset.

”Tuntui suurelta kunnialta, että yhteisön naiset olivat valinneet minut soweiksi. Tyttöjen leikkauksista tuli tulonlähteeni”, Mammy sanoo.

Tytön koulutus hyödyttää perhettä

Sukuelinten silpomista on pidetty Sierra Leonessa osana siirtymistä tytöstä naiseksi. Sen on uskottu valmistelevan tyttöjä avioliittoon ja edistävän heidän uskollisuuttaan tuleville aviomiehilleen. Sierra Leonen pohjoisosassa jopa yli 96 prosenttia tytöistä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen.

Mammy käytti silpomisesta saamiaan tuloja lastensa koulutukseen. Hän ei itse ollut saanut käydä koulua, koska aiemmin panostettiin vain poikien koulutukseen.

”Tyttöjen on täytynyt perinteisesti auttaa äitejään kotitöissä, viljelyksissä ja nuorempien sisarusten hoidossa. Olen lähettänyt omat tyttäreni kouluun, koska olen nähnyt, millaisia hyötyjä tyttöjen koulutuksesta on ollut ystäväperheissämme. Tyttäreni haluavat saada korkean koulutuksen”, Mammy sanoo.

Äiti lopetti tyttöjen silpomisen

Plan alkoi puhua tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista ensimmäisten järjestöjen joukossa 1990-luvulla Sierra Leonessa. Yhä useampi tyttö kieltäytyy silpomisesta, ja monet leikkauksia tehneet naiset ovat luopuneet ammatistaan.

Mammyn asenne sukuelinten silpomiseen muuttui, kun hänen oma tyttärensä Marie, 15, kieltäytyi toimenpiteestä. Marie on myös puhunut aktiivisesti silpomisen vaaroista. Tyttärensä ansiosta Mammy ei ole tehnyt leikkauksia yli kahteen vuoteen, ja hän on myös alkanut puhua perinteen lopettamisen puolesta.

”Olen hyvin ylpeä tyttärestäni, koska hän vastustaa silpomista. Nyt on hyväksyttävää kieltäytyä toimenpiteestä. Koska tytöt ovat kampanjoineet perinnettä vastaan, silvottujen tyttöjen määrä on vähentynyt. Silpomisesta alettiin puhua muutama vuosi sitten yhteisössämme, ja siinä ajassa on jo tapahtunut paljon”, Mammy sanoo.

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.
Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava äiti pitelee lastaan sylissään.
Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.
Tyttö seisoo poispäin kamerasta pakolaisleirin rakennusten keskellä Somaliassa.
Artikkelit, 24.1.2024

”Silpominen on muisto, joka ei häviä”

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt jakavat tietoa perinteen haitallisista vaikutuksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi.