Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 25.11.2024
Nuoret haluavat lopun verkkoväkivallalle
Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Planin lastenhallitus ja Generation Equality -nuortenryhmä haluavat nostaa esiin verkkoväkivallan, joka koskettaa nuoria ympäri maailman.
Plan International Suomen vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa 42 % 15–25-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on joutunut sosiaalisen median alustoilla häirityksi. Vähemmistöihin kuuluvat tytöt kohtaavat erityisen paljon häirintää.
Planin lastenhallitus tarjoaa vinkkejä verkkohäirintää kohdanneille nuorille ja korostaa, että on tärkeää tunnistaa omat oikeutensa eikä jäädä yksin. Generation Equality -nuortenryhmä julkaisee Oikeus olla online -manifestin, jonka avulla he lisäävät tietoisuutta verkkoväkivallasta sekä tuovat esiin konkreettisia toimia, joita päättäjät voivat hyödyntää kehittääkseen verkkoympäristöjä turvallisemmaksi kaikille.
Verkkohäirinnälle ja tyttöjen äänen vaientamiselle on saatava loppu. Internet täytyy muuttaa voimaksi, jolla voi edistää ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.
Ossi Heinänen
Vinkit verkkohäirintää kohdanneelle nuorelle
Planin lastenhallitus on luonut vinkit verkkohäirintää kohtaavalle nuorelle. He korostavat, että verkkohäirintä on väkivaltaa – eikä se ole koskaan uhrin syy. Verkkohäirintää kohtaavan nuoren kannattaa:
- kertoa verkkohäirinnästä turvalliselle ihmiselle
- ilmiantaa ja estää häiritsevä sisältö somessa sekä ilmoittaa viranomaiselle
- pyytää tarvittaessa apua
- tunnistaa omat oikeutensa: verkkohäirinnän ei pidä antaa hiljentää!
Jos kohtaat verkkohäirintää, on ensisijaisen tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus olla verkossa ja ilmaista omia mielipiteitäsi. Opettele siis tunnistamaan verkkoväkivalta ja toimi rohkeasti, myös verkossa.
Planin lastenhallitus on tehnyt julisteen muistuttamaan siitä, että myös verkkohäirintä on väkivaltaa. Julisteessa on lisäksi toimintaohjeet verkkohäirinnän tunnistamiseksi sekä siihen puuttumiseksi. Voit printata julisteen vaikka koulusi tai luokkasi seinälle, tai jakaa sitä pdf-muodossa sähköisesti.
Kitketään yhdessä verkkohäirintää!
Verkkohäirintä on väkivaltaa – eikä koskaan uhrin syy.
Planin lastenhallitus
10 keinoa päättäjille puuttua verkkoväkivaltaan
Plan International Suomen ja UNWomen Suomen koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä vaatii päättäjiltä järeämpi toimia verkkohäirinnän kitkemiseksi.
Ryhmän Oikeus olla online 2.0. -manifestissa he esittävät päättäjille 10 keinoa, joilla he voivat toimia verkkoväkivallan kitkemiseksi:
- Tietoisuuden lisääminen verkkoväkivallasta
- Maalittamisen kriminalisointi
- Verkkoväkivallan asettaminen syytteen alaiseksi rikokseksi
- Verkkoväkivallan määrittelyn, dokumentoinnin ja toimintatapojen yhtenäistäminen rikosprosessissa
- Uhrien aseman parantaminen
- Sensitiivisyyden vaaliminen verkkoväkivallan uhreja kohtaan
- Verkkoalustojen vastuuttaminen jakamaan aineistoja viranomaisille
- Verkkoalustojen vastuuttaminen moderointiin
- Koulujen velvoittaminen lisäämään tietoisuutta verkkoväkivallasta
- Yhteistyön kehittäminen EU:n sisä- ja ulkopuolella verkkoväkivallan kitkemiseksi
Planin tutkimus tyttöihin kohdistuvasta verkkohäirinnästä
Plan International tutki häirintää sosiaalisessa mediassa vuonna 2020 kuulemalla yli 14 000 tytön kokemuksia 31 maasta ja koosti raportin “Free to be online? Girls’ and young women’s experiences of online harassment”. Kyselytutkimuksen mukaan Suomessa 42 % 15–25-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on joutunut sosiaalisen median alustoilla häirityksi.
Raportin esipuheessa Plan International Suomen pääsihteeri peräänkuuluttaa, että verkkohäirinnälle ja tyttöjen äänen vaientamiselle on saatava loppu. Internet täytyy muuttaa voimaksi, jolla voi edistää ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.
Tietoa ryhmistä
Planin lastenhallitus
Planin lastenhallitus on 11-18-vuotiasta nuorista koostuva vaikuttajaryhmä. Voit seurata heidän toimintaansa Instagramissa @planinlastenhallitus. Haku uusille jäsenille on auki 30.11. saakka.
Generation Equality -nuortenryhmä
Plan International Suomen ja UNWomen Suomen koordinoima Generation Equality -nuortenryhmä koostuu 15–29-vuotiaista nuorista ja on toiminut vuodesta 2022 lähtien verkkoväkivallan kitkemiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi teknologia-alalla osana YK:n Generation Equality -kampanjaa. Voit tutustua ryhmän toimintaan Instagramissa @generationequalitynuoret.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi