Artikkelit, 27.12.2018

Lukijoidemme suosikkijutut vuonna 2018

Koskettavat tarinat kertovat muutoksista, joita tytöt ovat itse tuellamme edistäneet yhteisöissään.

Paransimme vuonna 2018 tukijoidemme avulla jälleen miljoonien lasten ja erityisesti tyttöjen elämää ympäri maailman. Kävimme läpi verkkosivujemme uutisjutut koko vuodelta ja katsoimme, mitkä niistä olivat kaikista luetuimmat. Suosituimpia juttuja yhdisti selkeästi kaksi piirrettä: ne olivat koskettavia tarinoita ja ne kertoivat muutoksista, joita tukemamme tytöt itse edistävät omissa yhteisöissään.
 

1. Ensimmäiset kuukautiseni

Koko vuoden ylivoimaisesti suosituimmassa jutussa tytöt ympäri maailmaa kertovat ensimmäisistä kuukautisistaan. Kehittyvissä maissa moni tyttö jää pois koulusta kuukautisten vuoksi. Koulutus kuukautishygieniasta, tabujen ja ennakkoluulojen poistaminen, kunnolliset vessat ja siteet vähentävät koulupudokkuutta.

Lue juttu

Lue myös, miten kuukautissiteet pitävät tyttöjä koulussa Ugandassa
 

2. Isoäiti ei anna silpoa lapsenlastaan

Malissa yhä useampi perhe tahtoo lopettaa tyttöjen sukuelinten silpomisen. Perinne on kuitenkin juurtunut syvälle, ja sen kitkeminen vaatii sinnikkyyttä ja yhteistyötä. Kolmevuotiaan Aissatoun äiti Sanaba ja isoäiti Fatoumata haluavat katkaista silpomisperinteen. Molemmat naiset ovat kokeneet kivuliaan silpomisen.

Maailmassa arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukupuolielinten silpomisen. Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne ja se uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Työskentelemme silpomisen lopettamiseksi yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Lue juttu

Lue lisää, mitä teemme silpomisen lopettamiseksi
 

3. Alemnesh pelastui silpomiselta viime hetkellä

Tämäkin juttu käsittelee työtämme silpomisen lopettamiseksi. Etiopialainen Alemnesh, 16, oli jo joutumassa silvottavaksi, mutta suunnitelma peruttiin onneksi viime hetkellä. Kun tietoisuus silpomisen haitoista kasvaa, asenteet alkavat muuttua. Alemneshin vanhemmat ovat onnellisia, etteivät he ehtineet antaa silpoa tytärtään.

Tyttöjen silpominen kiellettiin Etiopiassa vuonna 2005, mutta lakien lisäksi sosiaalisten normien on muututtava, ennen kuin tuhoisa perinne loppuu. Pitkäaikaisilla toiminta-alueillamme yhteisöt ovat jo ilmoittaneet luopuneensa silpomisesta, mutta uusilla alueilla työtä riittää vielä.

Lue juttu
 

4. ”Teiniäitiys ei pysäyttänyt minua”

Mosambikin maaseudulla lapsiavioliitot, teiniraskaudet, turvattomat synnytykset ja pikkulasten kuolemat ovat mittava ongelma. Jotta maailma muuttuu, tarvitsemme esimerkillisiä tyttöjä ja naisia. Mosambikilainen Nlucha on yksi heistä. Hän on entinen teiniäiti ja nykyinen aktivisti, joka haluaa lopettaa liian varhaiset raskaudet ja avioliitot.

Viimeiset kolme vuotta Nlucha on käyttänyt leijonanosan vapaa-ajastaan vapaaehtoistyöhömme. Hän ohjaa kyläkouluissa kerhoja, joissa lapset ja nuoret oppivat seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.

”Nämä aiheet ovat edelleen yhteisöissä tabuja, eivätkä lapset ja nuoret ole saaneet tarvitsemaansa tietoa. On upeaa nähdä, miten koululaisten mieli avartuu. He ovat myös kertoneet kotona, mitä ovat oppineet, ja moni äiti on tullut kiittämään”, Nlucha sanoo.

Lue juttu

Lue myös, miten tuemme tyttöjen koulunkäyntiä ja muutamme tytöille vahingollisia perinteitä ja asenteita Mosambikissa

Lue, miten parannamme mosambikilaisten äitien ja lasten terveyttä
 

5. Loppu tyttöjen kaappauksille Etiopiassa

Etiopialainen Hirut oli 12-vuotias, kun joukko miehiä yritti siepata hänet pakkoavioliittoon. Sen sijaan, että hän olisi aviossa ja äiti, Hirut saa nyt onneksi käydä koulua. Lapsiavioliitot ja tyttöjen sieppaukset pakkoavioliittoon ovat edelleen syvälle juurtuneita perinteitä monissa yhteisöissä eteläisessä Etiopiassa. Lapsiavioliittojen kitkemisen myötä myös kaappaukset avioliittoon ovat onneksi vähentyneet.

”On tärkeää rakentaa luottamus kylissä ja yhteisöissä, jotta asioista voidaan puhua avoimesti. Kun yhteisöt ymmärtävät asioiden huonot puolet, he tulevat itse päätökseen, että haluavat vaikkapa lopettaa lapsiavioliitot”, ohjelmapäällikkömme Anna Salmivuori sanoo.

Lue työstämme pakkoavioliittojen lopettamiseksi Etiopiassa

Lue Hirutin tarina

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi