Artikkelit, 9.5.2022

”Kuukautissuojat muuttivat elämäni” 

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä kirja kädessään.

Aiemmin Felicia, 15, joutui jäämään pois koulusta kuukautisten aikana, kuten monet muut mosambikilaiset tytöt. Planin tuella hän pystyy nyt huolehtimaan kuukautisterveydestään myös koulussa.

Mosambikilaisen Felician, 15, pyörämatka kouluun kestää kaksi tuntia. Hän asuu syrjäisessä yhteisössä Nampulan alueella Mosambikin pohjoisosassa. Vaikka motivaatio koulunkäyntiin on suuri, kerran kuussa Felicia on ollut pinteessä.

”Aiemmin pelkäsin aina kuukautisten aikana, että kouluun päästessäni minulla olisi veritahroja vaatteissani. Se tuntui niin nololta. Käytin kuukautissuojina vanhoja vaatteita ja kankaanpaloja”, Felicia kertoo.

Huono hygienia aiheutti Felicialle toistuvia terveysongelmia.

”Koulussani ei aina ollut käytössä vettä, joten minulle tuli usein tulehduksia kuukautisten takia. Perheelläni on vain yksi polkupyörä, joten kukaan ei päässyt kanssani lääkäriin. Lopulta äitini kehotti minua jäämään pois koulusta kuukautisten aikana.”

Kuukautishygienia on luksusta

Mosambik on yksi Afrikan köyhimmistä maista, ja yli 70 prosenttia mosambikilaisista elää köyhyydessä. Määrä on suurempi syrjäisillä alueilla, joissa ihmisten on vaikeampi löytää työtä ja joissa suurin osa saa elantonsa joko pienimuotoisestaa maanviljelystä tai humanitaarisesta avusta.

Teinitytöille tämä tarkoittaa usein sitä, että kuukautishygieniatuotteet ovat luksusta eivätkä heidän saatavillaan. Tämä hankaloittaa tyttöjen elämää, sillä kuukautiset estävät heitä menemästä kouluun tai osallistumasta muuhun sosiaaliseen elämään.

Kestositeillä köyhyyden kierrettä vastaan

Plan International tukee Felician kaltaisia tyttöjä jakamalla heille uudelleenkäytettäviä kuukautishygieniatuotteita. Lisäksi Plan on rakentanut kouluihin vesipisteitä, jotta tytöt pääsevät peseytymään kuukautisten aikana.

Kestokuukautissuojat vähentävät myös vanhempien taloudellisia paineita. Moni köyhyydessä elävä tyttö on joutunut naimisiin vanhempiensa pakottamina, koska se helpottaa perheen rahatilannetta.

Felician ei enää tarvitse keskeyttää koulunkäyntiään kerran kuussa, sillä hän on saanut Planin tuella kuukautisalushousuja ja kestositeitä. Felicia kertoo, että tämä on muuttanut hänen elämänsä.

”Nyt voin olla koulun jälkeenkin ystävieni kanssa eikä minun tarvitse olla huolissani vaatteideni tahriintumisesta.”

Edistämme muun muassa kummien ja tyttösponssien tuella tyttöjen koulutusta myös muissa syrjäisissä yhteisöissä Mosambikissa. Uskomme, että kun tytöt saadaan pidettyä koulussa, köyhyyden kierre voidaan rikkoa.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Tue tyttöjen oikeuksia ALK. 10 €/kk >

Tytöt samalle viivalle
Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.