Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 9.5.2022
”Kuukautissuojat muuttivat elämäni”
Aiemmin Felicia, 15, joutui jäämään pois koulusta kuukautisten aikana, kuten monet muut mosambikilaiset tytöt. Planin tuella hän pystyy nyt huolehtimaan kuukautisterveydestään myös koulussa.
Mosambikilaisen Felician, 15, pyörämatka kouluun kestää kaksi tuntia. Hän asuu syrjäisessä yhteisössä Nampulan alueella Mosambikin pohjoisosassa. Vaikka motivaatio koulunkäyntiin on suuri, kerran kuussa Felicia on ollut pinteessä.
”Aiemmin pelkäsin aina kuukautisten aikana, että kouluun päästessäni minulla olisi veritahroja vaatteissani. Se tuntui niin nololta. Käytin kuukautissuojina vanhoja vaatteita ja kankaanpaloja”, Felicia kertoo.
Huono hygienia aiheutti Felicialle toistuvia terveysongelmia.
”Koulussani ei aina ollut käytössä vettä, joten minulle tuli usein tulehduksia kuukautisten takia. Perheelläni on vain yksi polkupyörä, joten kukaan ei päässyt kanssani lääkäriin. Lopulta äitini kehotti minua jäämään pois koulusta kuukautisten aikana.”
Kuukautishygienia on luksusta
Mosambik on yksi Afrikan köyhimmistä maista, ja yli 70 prosenttia mosambikilaisista elää köyhyydessä. Määrä on suurempi syrjäisillä alueilla, joissa ihmisten on vaikeampi löytää työtä ja joissa suurin osa saa elantonsa joko pienimuotoisestaa maanviljelystä tai humanitaarisesta avusta.
Teinitytöille tämä tarkoittaa usein sitä, että kuukautishygieniatuotteet ovat luksusta eivätkä heidän saatavillaan. Tämä hankaloittaa tyttöjen elämää, sillä kuukautiset estävät heitä menemästä kouluun tai osallistumasta muuhun sosiaaliseen elämään.
Kestositeillä köyhyyden kierrettä vastaan
Plan International tukee Felician kaltaisia tyttöjä jakamalla heille uudelleenkäytettäviä kuukautishygieniatuotteita. Lisäksi Plan on rakentanut kouluihin vesipisteitä, jotta tytöt pääsevät peseytymään kuukautisten aikana.
Kestokuukautissuojat vähentävät myös vanhempien taloudellisia paineita. Moni köyhyydessä elävä tyttö on joutunut naimisiin vanhempiensa pakottamina, koska se helpottaa perheen rahatilannetta.
Felician ei enää tarvitse keskeyttää koulunkäyntiään kerran kuussa, sillä hän on saanut Planin tuella kuukautisalushousuja ja kestositeitä. Felicia kertoo, että tämä on muuttanut hänen elämänsä.
”Nyt voin olla koulun jälkeenkin ystävieni kanssa eikä minun tarvitse olla huolissani vaatteideni tahriintumisesta.”
Edistämme muun muassa kummien ja tyttösponssien tuella tyttöjen koulutusta myös muissa syrjäisissä yhteisöissä Mosambikissa. Uskomme, että kun tytöt saadaan pidettyä koulussa, köyhyyden kierre voidaan rikkoa.
Loppu kuukautissyrjinnälle
Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.
On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi!
Tue tyttöjen oikeuksia ALK. 10 €/kk >
Tutkimus: Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisista
Plan International Suomen teettämä kyselytutkimus osoittaa myös, että etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista.
Ei enää vanhoja rättejä kuukautissuojina
Kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä ovat yhä olemassa Nepalissa, vaikka hygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin ennen. Pushpa, 16, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”
Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan.