Artikkelit, 15.7.2021

Koulunkäynti luo turvaa Cabo Delgadon kriisialueella Mosambikissa

Ihmiset ovat joutuneet pakenemaan konfliktia Cabo Delgadon alueella Mosambikissa, kuvassa pakolaisleiri

Orvoksi jäänyt 13-vuotias Amelia on yksi 800 000:sta ihmisestä, jotka ovat joutuneet pakenemaan konfliktia Cabo Delgadon alueella Mosambikissa. Edistämme ulkoministeriön tuella lasten koulunkäynnin jatkumista kriisialueella.

Ainakin 800 000 ihmistä on paennut kodeistaan aseellisen konfliktin takia Cabo Delgadon, Nampulan, Niassan, Sofalan ja Zambezian alueilla Mosambikissa. Vähintään 350 000 lasta on pakolaisina ja monet heistä ovat joutuneet eroon perheistään tai jääneet orvoiksi. Useat lapset ovat joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä ja traumatisoituneet näkemästään väkivallasta.

”Aseistetut miehet tulivat kotiimme. He ampuivat isäni ja veljeni ja käskivät minua pakenemaan äitini kanssa”, kertoo 13-vuotias Amelia.

Pakomatkalla Amelian äiti kuoli sairauteen. Nyt Amelia asuu pakolaissuojassa ja jakaa telttansa muiden perheensä menettäneiden lasten kanssa.

Väkivallan ja perheenjäsenten kuoleman aiheuttama trauma näkyy Ameliassa selvästi.  

”Asiat palaavat mieleeni joka ilta, ja minun on vaikea nukahtaa.”  

Kuukautiset estävät koulunkäynnin 

Amelia on kuudennella luokalla koulussa. Hän kuitenkin jättää välillä menemättä kouluun, koska hänellä ei ole koulupukua eikä -tarvikkeita. Hän ei myöskään mene kouluun kuukautisten aikana, sillä hänellä ei ole kuukautissuojia. 

”Ilman koulutarvikkeita en voi tehdä kotitehtäviäni, jolloin minulla on hankaluuksia koulussa. En myöskään halua kouluun kuukautisten aikana, koska minua nolottaisi, jos vaatteeni tahriintuisivat koulupäivän aikana.” 

Olemme kaivaneet pakolaisleirille neljä uutta porakaivoa, joista asukkaat saavat puhdasta vettä. Olemme myös jakaneet kuukautishygieniapakkauksia Amelialle ja muille tytöille, jotta he pystyisivät jatkamaan koulunkäyntiään.  

Koulutus ylläpitää elämää kriisien aikana. Lapset voivat saada konfliktien aikana kouluissa psykososiaalista tukea, ja koulut antavat turvapaikkoja, pysyvyyttä ja rutiineja muuten kaoottisessa ympäristössä.

Kevin Nascimento

humanitaarisen työn asiantuntija, Plan International Suomi

Koulutus turvaa tyttöjä kriiseissä 

Edistämme ulkoministeriön tuella lasten ja etenkin tyttöjen koulutuksen jatkumista Nampulan ja Cabo Delgadon kriisialueella Mosambikissa. Hankkeemme avulla 1158 lasta pääsee palaamaan kouluun. 

Kriisit uhkaavat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten turvallisuutta ja lisäävät varhaisia avioliittoja ja seksuaalista väkivaltaa. Ne syventävät epätasa-arvoa ja estävät tyttöjä vaikuttamasta elämäänsä. Siksi koulunkäynnin jatkuminen myös kriisitilanteissa on tärkeää. 

”Koulutus ylläpitää elämää kriisien aikana. Lapset voivat saada konfliktien aikana kouluissa psykososiaalista tukea, ja koulut antavat turvapaikkoja, pysyvyyttä ja rutiineja muuten kaoottisessa ympäristössä”, sanoo humanitaarisen työn asiantuntijamme Kevin Nascimento.

 

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Kriisit ja katastrofit syventävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja uhkaavat tyttöjen oikeuksia. Varmista, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Tyttö seisoo pakolaisleirillä käset puuskassa ja katsoo vakavana kameraan.
Tyttö seisoo pakolaisleirillä käset puuskassa ja katsoo vakavana kameraan.
Kuvassa näkyy taisteluissa tuhoutuneita rakennuksia Gazassa.

Gazan pohjoisosa on nälänhädän partaalla

Gazan tilanne on katastrofaalinen, ja välitön nälänhätä uhkaa erityisesti Gazan pohjoisosaa. Varoituksista huolimatta riittäviin toimiin ei ole ryhdytty.
Piirroskuva, jossa sinisellä taustalla on erilaisia käsiä.
Kannanotot, 18.3.2024

Järjestöt: Hallituksen politiikka uhkaa syventää rasismia ja syrjintää  

Useat viimeaikaiset lakiesitykset, hallitusohjelman linjaukset sekä keskeisten päättäjien ulostulot uhkaavat syventää rakenteellista rasismia Suomessa. Rasismin vastaisella viikolla 33 ihmisoikeustyötä tekevää järjestöä peräänkuuluttaa hallitukselta rasismin vastaisia toimia sekä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamista.
Kaksi tyttöä Haitissa seisovat rakennuksen edessä ja kirjoittavat rakennuksen seinässä olevaan puutauluun.
Blogit, 14.3.2024

Haitin lapset vaativat maailman huomiota 

Haitia piinaava jengiväkivalta on pakottanut perheitä kodeistaan, sulkenut kouluja ja syventänyt ruokakriisiä. Haitissa vieraillut Planin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan kirjoittaa, että Haiti tarvitsee kiireellisesti kansainvälistä tukea. 
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi