Artikkelit, 6.2.2021

”Haluan suojella tyttöjä silpomiselta”

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.

Kun Sewanatu oli 6-vuotias, hän pääsi lomailemaan isoäitinsä luokse.

“Olin innoissani ja aluksi kaikki oli hauskaa. Sitten eräänä päivänä isoäitini vei minut huoneeseen, jossa oli neljä muuta ihmistä. He pitivät minusta kiinni ja silpoivat minut”, Sewanatu kertoo.

“Sen jälkeen kaikki tekivät ruokaa, tanssivat ja lupasivat minulle uusia vaatteita. Minulle asiassa ei ollut mitään juhlittavaa, koska toimenpide oli ollut niin kivulias.”

Tyttöjen sukuelinten silpominen on tavallinen perinne Sierra Leonessa.

“Silpominen ei ollut äitini tai isäni päätös. Vanhempia kunnioitetaan, eikä isäni halunnut vastustaa omaa äitiään. Silpomisen jälkeen halusin mennä karkuun aina, kun näin isoäitini.”

Tyttöjä valmistellaan avioliittoon

10-vuotiaana Sewanatu kuuli koulussa, ettei sukuelinten silpominen ole välttämätöntä. Siihen asti hän oli uskonut, että silpominen suojasi häntä. Sukuelinten silpomisen ajatellaan edistävän tyttöjen uskollisuutta tuleville aviomiehilleen.

“Tytöille ei opeteta koulutuksen ja itsenäisyyden merkitystä. Heille kerrotaan vain, että tärkeintä on kunnioittaa aviomiestään”, Sewanatu sanoo.

“Äiti laittoi minut mieluummin kotitöihin kuin lukemaan koulukirjoja. Vaikka pärjäsin koulussa hyvin, äitini mielestä tärkein tehtäväni oli mennä ajoissa naimisiin ja huolehtia perheestä.”

Tyttöjen koulutus on ratkaisu

Kun Sewanatun ystävä keskeytti koulunkäyntinsä mennessään naimisiin, Sewanatu kysyi isältään, miten voisi auttaa ystävää. Onneksi Sewanatun isälle koulutus oli tärkeä asia. Isä löysi lasten verkoston, jonka tapaamisissa Sewanatu oppi ensimmäistä kertaa oikeuksiaan.

Sewanatu alkoi puhua koulussa silpomisen, lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien vaaroista. Hän on kertonut haitallisista perinteistä myös uskonnollisille johtajille.

“Itsevarmuuteni ansiosta olen pystynyt puhumaan hankalistakin asioista.”

Nyt 20-vuotias Sewanatu toimii nuorten viestintäryhmässä, jossa nuoret 14 maasta puhuvat lasten asioista maiden hallituksille ja Afrikan unionille. Sewanatu on myös mukana Planin johtamassa tyttöjen oikeuksia edistävässä ryhmässä.

Sewanatu haluaa lääkäriksi, jotta voi auttaa seksuaalisen väkivallan uhreja.

“Tuhannet tytöt eivät tiedä oikeuksistaan. Jos tytöt saisivat koulutusta, he eivät menisi nuorena naimisiin tai tulisi liian varhain raskaaksi. Saan inspiraatiota näistä tytöistä. Haluan, että he oppivat uskomaan itseensä.”

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Isä ja tytär tanssivat
Artikkelit, 23.1.2025

Silpominen loppui isien ansiosta

Isät seisovat yhtenä rintamana tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan Senegalin syrjäisissä kylissä. Planin perustamissa isien ryhmissä miehet edistävät tyttöjen terveyttä, koulutusta ja tasa-arvoa.
Entinen sukuelinten silpoja Ruqiya seisoo vakavana pakolaisleirillä Somaliassa.
Artikkelit, 23.1.2025

Sukuelinten silpoja irtisanoutui tyttöjen puolustamiseksi

Sukuelinten silpoja Ruqiya päätti lopettaa työnsä, kun kuuli perinteen seurauksista. Nyt hän taistelee silpomista vastaan ja tähtää kohti uutta elinkeinoa.
Joukko miehiä Planin koulutuksessa. Yksi miehistä viittaa.
Artikkelit, 21.1.2025

Isät laittavat lopun sukuelinten silpomiselle

Planin ja paikallisten miesten Ghanan maaseudulle perustama isien ryhmä haluaa varmistaa, että tyttöjen sukuelinten silpominen ei jatku. Samalla kaatuvat perinteiset sukupuolinormit.