Artikkelit, 6.2.2021

”Haluan suojella tyttöjä silpomiselta”

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.

Kun Sewanatu oli 6-vuotias, hän pääsi lomailemaan isoäitinsä luokse.

“Olin innoissani ja aluksi kaikki oli hauskaa. Sitten eräänä päivänä isoäitini vei minut huoneeseen, jossa oli neljä muuta ihmistä. He pitivät minusta kiinni ja silpoivat minut”, Sewanatu kertoo.

“Sen jälkeen kaikki tekivät ruokaa, tanssivat ja lupasivat minulle uusia vaatteita. Minulle asiassa ei ollut mitään juhlittavaa, koska toimenpide oli ollut niin kivulias.”

Tyttöjen sukuelinten silpominen on tavallinen perinne Sierra Leonessa.

“Silpominen ei ollut äitini tai isäni päätös. Vanhempia kunnioitetaan, eikä isäni halunnut vastustaa omaa äitiään. Silpomisen jälkeen halusin mennä karkuun aina, kun näin isoäitini.”

Tyttöjä valmistellaan avioliittoon

10-vuotiaana Sewanatu kuuli koulussa, ettei sukuelinten silpominen ole välttämätöntä. Siihen asti hän oli uskonut, että silpominen suojasi häntä. Sukuelinten silpomisen ajatellaan edistävän tyttöjen uskollisuutta tuleville aviomiehilleen.

“Tytöille ei opeteta koulutuksen ja itsenäisyyden merkitystä. Heille kerrotaan vain, että tärkeintä on kunnioittaa aviomiestään”, Sewanatu sanoo.

“Äiti laittoi minut mieluummin kotitöihin kuin lukemaan koulukirjoja. Vaikka pärjäsin koulussa hyvin, äitini mielestä tärkein tehtäväni oli mennä ajoissa naimisiin ja huolehtia perheestä.”

Tyttöjen koulutus on ratkaisu

Kun Sewanatun ystävä keskeytti koulunkäyntinsä mennessään naimisiin, Sewanatu kysyi isältään, miten voisi auttaa ystävää. Onneksi Sewanatun isälle koulutus oli tärkeä asia. Isä löysi lasten verkoston, jonka tapaamisissa Sewanatu oppi ensimmäistä kertaa oikeuksiaan.

Sewanatu alkoi puhua koulussa silpomisen, lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien vaaroista. Hän on kertonut haitallisista perinteistä myös uskonnollisille johtajille.

“Itsevarmuuteni ansiosta olen pystynyt puhumaan hankalistakin asioista.”

Nyt 20-vuotias Sewanatu toimii nuorten viestintäryhmässä, jossa nuoret 14 maasta puhuvat lasten asioista maiden hallituksille ja Afrikan unionille. Sewanatu on myös mukana Planin johtamassa tyttöjen oikeuksia edistävässä ryhmässä.

Sewanatu haluaa lääkäriksi, jotta voi auttaa seksuaalisen väkivallan uhreja.

“Tuhannet tytöt eivät tiedä oikeuksistaan. Jos tytöt saisivat koulutusta, he eivät menisi nuorena naimisiin tai tulisi liian varhain raskaaksi. Saan inspiraatiota näistä tytöistä. Haluan, että he oppivat uskomaan itseensä.”

yhdessä loppu silpomiselle

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa. Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään joka vuosi 6.2. Sinä voit puolustaa tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään ja tukea työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina olet osa muutosta. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä alk. 10 € / kk.

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…
Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista
Mediatiedotteet, 2.2.2022

Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista

Somalimaa on hyväksynyt lastensuojelun lakipaketin, joka on merkittävä askel kohti tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamista. Plan International peräänkuuluttaa lisää päätöksiä ja ponnistuksia, joilla haitallinen perinne saadaan kitkettyä.