Artikkelit, 3.10.2018

Girls Takeover tulee – tytöt valtaavat päättäjien paikat

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. tytöt valtaavat yhteiskunnan johtopaikkoja niin Suomessa kuin maailmalla. Girls Takeover -tempaus edistää tyttöjen osallistumista päätöksentekoon.

Girls Takeover -tempauksessamme yli tuhat tyttöä valtaa päättäjien paikkoja yli 70 maassa tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Mukana ovat esimerkiksi Ugandan varapresidentti sekä yritysjohtajia Googlesta, Facebookista ja L’Oréalista. 

Symbolinen tempaus kääntää valokeilan siihen, että tytöt ja naiset ovat aliedustettuina johtopaikoilla kaikkialla maailmassa. Samalla Girls Takeover muistuttaa tyttöjen kyvyistä ja mahdollisuuksista sekä oikeudesta osallistua päätöksentekoon.

Suomessa toteutamme Girls Takeoverin toista kertaa. Nostamme tänä vuonna esiin, miten Suomi ja suomalaiset toimijat voivat edistää tyttöjen oikeuksia ympäri maailmaa. Siksi Girls Takeoveriin on valittu mukaan päättäjiä, joiden toimet vaikuttavat tyttöjen asemaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Planin lastenhallituksen tytöt valtaavat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen, europarlamentaarikko Nils Torvaldsin, Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen, Tubeconin osaperustajan Risto Kuulasmaan, K-ryhmän pääjohtajan Mikko Helanderin, Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin ja Accenturen Suomen ja Pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korsströmin paikat.

Plan Internationalin ugandalainen aktivisti Scovia Alinza valtasi päiväksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikan.

Girls Takeover sai ennakkonäytöksensä jo ennen kansainvälistä tyttöjen päivää. Plan Internationalin ugandalainen aktivisti Scovia Alinza, 22, valtasi tiistaina 2. lokakuuta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikan. 

– Tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaminen on sydämenasiani, ja nykyisessä työssäni saan tehdä sitä ilokseni oikeastaan joka päivä. Oikeus omaan kehoon, koulutus ja työ kuuluvat kaikille. Vaikka parannusta on maailmalla tapahtunut, tekemistä riittää valtavasti, Virolainen kertoo syistään osallistua tempaukseen.

– Tasa-arvo on yksi suurimmista kehityksen moottoreista ja vahvistaa koko yhteiskuntaa. Ilman naisten osallisuutta ja panosta ei Suomestakaan olisi tullut nykyisenlainen hyvinvointivaltio.

Entinen Plan-kummilapsi ja nykyinen vapaaehtoinen Scovia Alinza keskusteli ministerin kanssa muun muassa tyttöjen asemasta Ugandassa sekä työllisyyden ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden merkityksestä tytöille.

Alinza oli perehtynyt Suomen kehityspolitiikkaan ja toi esiin, että Suomen kehitysyhteistyörahoituksen tulisi olla korkeammalla tasolla. Hän kiitteli päivän lopuksi saaneensa ministeriltä hyviä vastauksia ja näkemyksiä.

– Saan näkemykseni esiin. Valtaus myös motivoi minua jatkamaan vapaaehtoistyötäni Ugandassa, missä pyrin edistämään tyttöjen tietoa omista oikeuksistaan, Scovia Alinza totesi päivän aikana.

Aku Ankka sai päiväksi uuden päätoimittajan

Etukäteen toteutui myös toinen valtaus, kun 15-vuotias helsinkiläinen Priya Härkönen valtasi Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän paikan ja toimitti Aku Ankan numeron 41/18, joka ilmestyy juuri tyttöjen päivän alla 10. lokakuuta. Härkönen ja Hyyppä pohtivat, että sarjakuvat ovat merkittävässä roolissa muodostamassa käsityksiä siitä, mikä on mahdollista tytöille ja pojille.

– Haluaisin nähdä sarjakuvissa enemmän tyttöhahmoja, jotka tekevät sankarillisia tekoja, Härkönen sanoi.

Planin lastenhallituksen Priya Härkönen valtasi Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän paikan ja toimitti Aku Ankan numeron 41/18.

Sosiaalinen vastuu on nuorille tärkeää

Helsinkiläinen IB-lukiolainen Ronja Holopainen, 18, astuu päiväksi K-ryhmän johtoon. Hän pääsee muun muassa puhumaan johtoryhmän kokouksessa. Holopainen aikoo nostaa esiin tuotantoketjujen vastuullisuutta lasten oikeuksien ja ympäristön näkökulmasta.

– Girls Takeoverissa parasta on mahdollisuus päästä nuorena vaikuttamaan yrityksen johtoon sekä jakaa nuorten näkökulmaa lasten oikeuksien sekä sosiaalisen vastuun tärkeydestä. Odotan tämän vuoden valtauksilta konkreettisia päätöksiä ja muutoksia yritysten ja julkisten tahojen toimintaan sekä keskustelun herättämistä, Holopainen sanoo.

Hän pohtii tyttöjen oikeuksia myös arjessaan. Luonnontieteistä kiinnostunut Ronja Holopainen on muun muassa kehittänyt uusiokäytettävän kuukautissuojan kehittyvien maiden tytöille.

– Planin lastenhallituksessa saamillani tiedoilla olen löytänyt kiinnostuksen nuorten naisten seksuaaliterveyteen ympäri maailmaa, hän kertoo.

Plan International Suomi on tehnyt jo vuosia yhteistyötä K-ryhmän kanssa muun muassa ihmisoikeuksien edistämiseksi tuotantoketjuissa. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on merkittävä osa yhteistyötä. 

– Naisten täysivaltainen osallistuminen yhteiskuntaan on iso osa Suomen ja K-ryhmän menestystarinaa. Merkittävänä ei vain suomalaisena vaan kansainvälisenä toimijana K-ryhmällä on suuri vaikutus tyttöjen ja naisten mahdollisuuksien lisääntymiseen, kertoo K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander.

– On hienoa saada Ronja haastamaan meitä. K-ryhmälle kyse ei ole yhden päivän tempauksesta, vaan haluamme jatkuvasti ja kunnianhimoisesti kehittää liiketoimintamme vastuullisuutta.
 

Lue lisää Girls Takeoverista: plan.fi/girls-takeover

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi