Artikkelit, 9.2.2022

Aktivismia pyöräillen – Murzia haluaa lopun lapsiavioliitoille

Bangladeshilainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Bangladeshilainen Murzia oli vähällä joutua naimisiin alaikäisenä. Hän kuitenkin tiesi lapsiavioliittojen vaaroista ja kieltäytyi avioliitosta voidakseen jatkaa koulunkäyntiä. Nyt hän kertoo lapsiavioliittojen vaaroista yhteisössään.

Murzian isä on maanviljelijä, jolla ei ole omaa maata. Hän on kuitenkin onnistunut huolehtimaan lapsistaan tekemällä töitä muiden ihmisten viljelyksillä.

”Isäni halusi meidän lasten käyvän koulua, mutta kun veljeni meni naimisiin ilman hänen lupaansa, isäni muutti mielipidettään. Hän päätti, että myös minun pitäisi mennä naimisiin ja lopettaa opintoni”, Murzia kertoo.

Murzia vastusti isän päätöstä. Murzia oli oppinut lapsiavioliittojen seurauksista Planin järjestämässä koulutuksessa.

Murzia vaati isäänsä kunnioittamaan hänen oikeuksiaan. Murzian päättäväisyys sai isän miettimään asiaa lopulta uudelleen. Isä suostui siihen, että naimisiin menon sijasta Murzia jatkaa opintojaan.

Bangladeshilainen tyttö pyöräilee ja toinen tyttö kävelee pyörän perässä.

“Pyöräni on kumppanini aktivismissa”

Lapsiavioliittojen määrä Bangladeshissa on yksi maailman korkeimmista. Yli puolet tällä hetkellä noin 25 vuoden ikäisistä bangladeshilaistytöistä on joutunut naimisiin alaikäisinä, heistä noin 18 prosenttia alle 15-vuotiaina. Bangladeshin hallituksen tavoitteena on lopettaa lapsiavioliitot maassa vuoteen 2041 mennessä.

Estettyään oman lapsiavioliittonsa Murzia alkoi puhua varhaisiin avioliittoihin liittyvistä riskeistä yhteisössään ja luokkatovereidensa keskuudessa. Hän liikkuu kotiseudullaan polkupyörällä.

”Pyöräni on jokapäiväinen kumppanini aktivismissa. Kun kuulen, että joku tyttö on vaarassa joutua naitetuksi alaikäisenä, pyöräilen hänen kotiinsa”, Murzia kertoo. Murzia on koulunsa keskustelukerhon aktiivinen jäsen ja tunnettu hyvistä puhetaidostaan.

Murzia on päättänyt tehdä lujasti töitä koulussa ja suorittaa toisen asteen koulutuksensa loppuun. Tulevaisuudessa hän haluaa ryhtyä sairaanhoitajaksi, jotta voi auttaa apua tarvitsevia.

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja autamme tytöt kouluun. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

EDISTÄ koulutusta TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Artikkelit, 21.11.2022

“En käy enää koulua. Pysyn kotona ja hoidan sisaruksiani.”

Kenian Marsabitissa valmistaudutaan viidensien sateiden epäonnistumiseen. Pitkittyvä kuivuus osuu pahiten lapsiin.
17-vuotias koululainen reppu selässä koulun pihalla Mosambikissa.
Artikkelit, 27.10.2022

Mosambikissa nuoret vaativat oikeuksiensa toteutumista

Lapsiavioliitot ja pakkoavioliitot katkaisevat yhä monien tyttöjen koulutien Mosambikissa. Nenäpäivässä kerätyin varoin ja yhdessä mosambikilaisnuorten kanssa lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lisää Mosambikissa tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ja edistää tyttöjen koulunkäyntiä.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.