Artikkelit, 9.2.2022

Aktivismia pyöräillen – Murzia haluaa lopun lapsiavioliitoille

Bangladeshilainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Bangladeshilainen Murzia oli vähällä joutua naimisiin alaikäisenä. Hän kuitenkin tiesi lapsiavioliittojen vaaroista ja kieltäytyi avioliitosta voidakseen jatkaa koulunkäyntiä. Nyt hän kertoo lapsiavioliittojen vaaroista yhteisössään.

Murzian isä on maanviljelijä, jolla ei ole omaa maata. Hän on kuitenkin onnistunut huolehtimaan lapsistaan tekemällä töitä muiden ihmisten viljelyksillä.

”Isäni halusi meidän lasten käyvän koulua, mutta kun veljeni meni naimisiin ilman hänen lupaansa, isäni muutti mielipidettään. Hän päätti, että myös minun pitäisi mennä naimisiin ja lopettaa opintoni”, Murzia kertoo.

Murzia vastusti isän päätöstä. Murzia oli oppinut lapsiavioliittojen seurauksista Planin järjestämässä koulutuksessa.

Murzia vaati isäänsä kunnioittamaan hänen oikeuksiaan. Murzian päättäväisyys sai isän miettimään asiaa lopulta uudelleen. Isä suostui siihen, että naimisiin menon sijasta Murzia jatkaa opintojaan.

Bangladeshilainen tyttö pyöräilee ja toinen tyttö kävelee pyörän perässä.

“Pyöräni on kumppanini aktivismissa”

Lapsiavioliittojen määrä Bangladeshissa on yksi maailman korkeimmista. Yli puolet tällä hetkellä noin 25 vuoden ikäisistä bangladeshilaistytöistä on joutunut naimisiin alaikäisinä, heistä noin 18 prosenttia alle 15-vuotiaina. Bangladeshin hallituksen tavoitteena on lopettaa lapsiavioliitot maassa vuoteen 2041 mennessä.

Estettyään oman lapsiavioliittonsa Murzia alkoi puhua varhaisiin avioliittoihin liittyvistä riskeistä yhteisössään ja luokkatovereidensa keskuudessa. Hän liikkuu kotiseudullaan polkupyörällä.

”Pyöräni on jokapäiväinen kumppanini aktivismissa. Kun kuulen, että joku tyttö on vaarassa joutua naitetuksi alaikäisenä, pyöräilen hänen kotiinsa”, Murzia kertoo. Murzia on koulunsa keskustelukerhon aktiivinen jäsen ja tunnettu hyvistä puhetaidostaan.

Murzia on päättänyt tehdä lujasti töitä koulussa ja suorittaa toisen asteen koulutuksensa loppuun. Tulevaisuudessa hän haluaa ryhtyä sairaanhoitajaksi, jotta voi auttaa apua tarvitsevia.

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja autamme tytöt kouluun. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

EDISTÄ koulutusta TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Nenäpäivä-artistit yhdessä Nenäpäivä-lähetyksen lavalla.
Artikkelit, 10.11.2023

Nenäpäivä keräsi yli 1,6 miljoonan lahjoituspotin

Perjantaina 10.11. vietetty Nenäpäivä keräsi lahjoituksina yli 1,6 miljoonaa euroa yhdeksän suomalaisen järjestön kehitysyhteistyöhön.
Ryhmä mosambikilaisnuoria hymyilee.
Artikkelit, 30.10.2023

Haitalliset normit nurin intohimon ja asiantuntemuksen voimalla

Mosambikilainen gender-neuvonantaja Nina Yengo uskoo, että haitalliset perinteet, kuten lapsiavioliitot, voidaan lopettaa muuttamalla normeja. Onnistuminen vaatii sinnikästä keskustelua ja yhteistyötä niin viranomaisten kuin yhteisöjen kanssa.
Constantinos “Gogi” Mavromichalis ja Piia Pasanen punaiset Nenäpäivä-nenät päässään
Artikkelit, 23.10.2023

Kaikkien aikojen Nenäpäivä haluaa herättää suomalaiset maailman lasten hiljaiseen hätään

Nenäpäivä-lähetys nähdään Yle TV2:lla perjantaina 10.11. Nenäpäivän kampanja-aikaa vietetään 23.10.–12.11.2023.