Artikkelit, 9.2.2022

Aktivismia pyöräillen – Murzia haluaa lopun lapsiavioliitoille

Bangladeshilainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Bangladeshilainen Murzia oli vähällä joutua naimisiin alaikäisenä. Hän kuitenkin tiesi lapsiavioliittojen vaaroista ja kieltäytyi avioliitosta voidakseen jatkaa koulunkäyntiä. Nyt hän kertoo lapsiavioliittojen vaaroista yhteisössään.

Murzian isä on maanviljelijä, jolla ei ole omaa maata. Hän on kuitenkin onnistunut huolehtimaan lapsistaan tekemällä töitä muiden ihmisten viljelyksillä.

”Isäni halusi meidän lasten käyvän koulua, mutta kun veljeni meni naimisiin ilman hänen lupaansa, isäni muutti mielipidettään. Hän päätti, että myös minun pitäisi mennä naimisiin ja lopettaa opintoni”, Murzia kertoo.

Murzia vastusti isän päätöstä. Murzia oli oppinut lapsiavioliittojen seurauksista Planin järjestämässä koulutuksessa.

Murzia vaati isäänsä kunnioittamaan hänen oikeuksiaan. Murzian päättäväisyys sai isän miettimään asiaa lopulta uudelleen. Isä suostui siihen, että naimisiin menon sijasta Murzia jatkaa opintojaan.

Bangladeshilainen tyttö pyöräilee ja toinen tyttö kävelee pyörän perässä.

“Pyöräni on kumppanini aktivismissa”

Lapsiavioliittojen määrä Bangladeshissa on yksi maailman korkeimmista. Yli puolet tällä hetkellä noin 25 vuoden ikäisistä bangladeshilaistytöistä on joutunut naimisiin alaikäisinä, heistä noin 18 prosenttia alle 15-vuotiaina. Bangladeshin hallituksen tavoitteena on lopettaa lapsiavioliitot maassa vuoteen 2041 mennessä.

Estettyään oman lapsiavioliittonsa Murzia alkoi puhua varhaisiin avioliittoihin liittyvistä riskeistä yhteisössään ja luokkatovereidensa keskuudessa. Hän liikkuu kotiseudullaan polkupyörällä.

”Pyöräni on jokapäiväinen kumppanini aktivismissa. Kun kuulen, että joku tyttö on vaarassa joutua naitetuksi alaikäisenä, pyöräilen hänen kotiinsa”, Murzia kertoo. Murzia on koulunsa keskustelukerhon aktiivinen jäsen ja tunnettu hyvistä puhetaidostaan.

Murzia on päättänyt tehdä lujasti töitä koulussa ja suorittaa toisen asteen koulutuksensa loppuun. Tulevaisuudessa hän haluaa ryhtyä sairaanhoitajaksi, jotta voi auttaa apua tarvitsevia.

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Murzian kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

EDISTÄ TASA-ARVOA TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tasa-arvon toteutumista ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Nepalilainen tyttö katsoo kameraan.
Artikkelit, 1.6.2022

“En luovu oikeudestani koulutukseen” 

Nepalilainen Phulan sai estettyä oman avioliittonsa. Yhä useampi tyttö on alkanut puolustaa oikeuksiaan Nepalissa, jossa suuri määrä tyttöjä joutuu yhä naimisiin alaikäisinä. 
Kuusi nuorta seisoo tiiliseinän edessä ja katsoo kameraan.
Blogit, 1.6.2022

Maailman vahvimpien tabujen rikkominen ei käy yhdessä yössä 

Kehitysohjelmamme onnistui haastamaan haitallisia normeja ja parantamaan palveluita, kirjoittaa Elisa Hara.
Etiopialainen Tejitu.
Artikkelit, 31.5.2022

“Sain vanhempani perumaan hääni” 

Etiopialainen Tejitu, 15, sai vanhempansa perumaan lapsiavioliittonsa. Se on merkittävä muutos yhteisössä, jossa jopa 75 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alaikäisinä.