Artikkelit, 9.2.2022

Aktivismia pyöräillen – Murzia haluaa lopun lapsiavioliitoille

Bangladeshilainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Bangladeshilainen Murzia oli vähällä joutua naimisiin alaikäisenä. Hän kuitenkin tiesi lapsiavioliittojen vaaroista ja kieltäytyi avioliitosta voidakseen jatkaa koulunkäyntiä. Nyt hän kertoo lapsiavioliittojen vaaroista yhteisössään.

Murzian isä on maanviljelijä, jolla ei ole omaa maata. Hän on kuitenkin onnistunut huolehtimaan lapsistaan tekemällä töitä muiden ihmisten viljelyksillä.

”Isäni halusi meidän lasten käyvän koulua, mutta kun veljeni meni naimisiin ilman hänen lupaansa, isäni muutti mielipidettään. Hän päätti, että myös minun pitäisi mennä naimisiin ja lopettaa opintoni”, Murzia kertoo.

Murzia vastusti isän päätöstä. Murzia oli oppinut lapsiavioliittojen seurauksista Planin järjestämässä koulutuksessa.

Murzia vaati isäänsä kunnioittamaan hänen oikeuksiaan. Murzian päättäväisyys sai isän miettimään asiaa lopulta uudelleen. Isä suostui siihen, että naimisiin menon sijasta Murzia jatkaa opintojaan.

Bangladeshilainen tyttö pyöräilee ja toinen tyttö kävelee pyörän perässä.

“Pyöräni on kumppanini aktivismissa”

Lapsiavioliittojen määrä Bangladeshissa on yksi maailman korkeimmista. Yli puolet tällä hetkellä noin 25 vuoden ikäisistä bangladeshilaistytöistä on joutunut naimisiin alaikäisinä, heistä noin 18 prosenttia alle 15-vuotiaina. Bangladeshin hallituksen tavoitteena on lopettaa lapsiavioliitot maassa vuoteen 2041 mennessä.

Estettyään oman lapsiavioliittonsa Murzia alkoi puhua varhaisiin avioliittoihin liittyvistä riskeistä yhteisössään ja luokkatovereidensa keskuudessa. Hän liikkuu kotiseudullaan polkupyörällä.

”Pyöräni on jokapäiväinen kumppanini aktivismissa. Kun kuulen, että joku tyttö on vaarassa joutua naitetuksi alaikäisenä, pyöräilen hänen kotiinsa”, Murzia kertoo. Murzia on koulunsa keskustelukerhon aktiivinen jäsen ja tunnettu hyvistä puhetaidostaan.

Murzia on päättänyt tehdä lujasti töitä koulussa ja suorittaa toisen asteen koulutuksensa loppuun. Tulevaisuudessa hän haluaa ryhtyä sairaanhoitajaksi, jotta voi auttaa apua tarvitsevia.

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja autamme tytöt kouluun. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Racheal seisoo YK:n rakennuksen pihalla.
Artikkelit, 1.3.2024

”Kun hyväksyin vammani, maailmani avautui”

Ugandalaisen Rachealin kokema syrjintä sai hänet taistelemaan tasa-arvon ja vammaisten tyttöjen oikeuksien puolesta.
Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Perulainen Natsumi puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia.
Artikkelit, 29.2.2024

”Voin itse päättää elämästäni”

Perulainen Natsumi on aktivisti, joka edistää tasa-arvoa. Hän jakaa nuorille tietoa, jotta teiniraskaudet vähenisivät hänen yhteisössään.
Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.