5 x maailmaa muuttava joululahjakirja
Kokosimme tämän vuoden kirjasadosta lahjatärpit erilaisille lukijoille.
Faktan ystävälle:
Rutger Bregman: Moraalinen kunnianhimo, suom. Mari Janatuinen (Atena 2024)

”Ei, et riitä sellaisena kuin olet”, bestseller-kirjailija ja historioitsija Rutger Bregman täräyttää raikkaalla tavalla moralistisessa kirjassaan. Hän kasaa vankan – ja samalla viihdyttävän – todistusaineiston siitä, miksi meidän pitäisi unohtaa mukavuusalueemme ja egoa hellivät tavoitteet ja keskittyä ratkaisemaan ihmiskunnan suurimpia ongelmia. Valtavat yhteiskunnalliset muutokset ja keksinnöt ovat aina ennenkin alkaneet rohkeista, sisukkaista ja älykkäistä yksilöistä.
Lukuromaanien rakastajalle:
Kristin Hannah: Sodan sisaret, suom. Karoliina Timonen (WSOY 2024)

Kristin Hannah on koskettavien historiallisten lukuromaanien luottonimi. Tällä kertaa hän kirjoittaa vaietusta aiheesta: amerikkalaisista naisista, jotka palvelivat Vietnamin sodassa. Idealistisen sairaanhoitajan Frankien käsitykset sankaruudesta joutuvat koetukselle napalmin varistessa viidakkoon, ja lopulta sotatraumat haastavat Frankien mielenterveyden. Tarinassa on myös paljon lämpöä, erityisesti naisten välisen ystävyyden kuvauksessa.
Asioita kyseenalaistavalle nuorelle: Maria Mustranta: Te olette liian nuoria (Myllylahti 2024)

Kuntapolitiikka ei kenties ole nuortenkirjallisuuden hittiaihe, mutta Maria Mustranta on kirjoittanut siitä vetävän ja hauskan romaanin. 15-vuotias Joni erehtyy töhrimään väärän aidan, ja sovittaessaan rikkomustaan hän tutustuu puoluepolitiikkaan. Pian Joni tekee jo vaalityötä aktivisti-siskonsa kuntavaalikampanjassa ja selvittää outoa epäkohtaa kunnan budjetissa. Tämä kirja voi hyvinkin kolahtaa lukijaan, jota politiikka ei (vielä) kiinnosta.
Nykyiselle tai entiselle tytölle: Fatim Diarra ja Iida Tani: Lupa olla tyttö (Into 2024)

Huutelua kadulla. Kähmintää juhlien jatkoilla. Kaksimielisiä kommentteja setämiehiltä. Seksin vonkausta auton ikkunasta. Julkista häpäisyä.
Lupa olla tyttö -kirjassa tunnetut suomalaiset naiset kertovat kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. Tarinat ovat järkyttäviä, mutta samalla kovin arkisia. Moni tyttö ja nainen saa kirjasta varmasti tärkeää vertaistukea ja tahtoa yhteiskunnan muuttamiseen.
Maailmanpolitiikan pohtijalle:
Irene Zidan: Isäni appelsiininkukkien maasta (WSOY 2024)

Toimittajataustaisen Irene Zidanin esikoisromaani on tärkeä puheenvuoro keskusteluun Gazan sodasta. Se on myös älykäs, inhimillinen ja kiinnostava perhetarina. Kertoja Amira on suomalaisen äidin ja palestiinalaisen isän tytär, joka joutuu toimittajan työssään raportoimaan Gazan kriisistä. Samalla pintaan nousevat niin kauniit kuin kivuliaat muistot Palestiinan-matkoista ja siitä, kuinka isän vankilakokemukset heijastuivat perheeseen.