Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Kuvareportaasit
”Tein ruokaa sängylläni, koska lattia oli veden vallassa”
Ilmastokriisille altis Bangladesh koki elokuussa yhden lähihistorian pahimmista tulvista. Tapasimme Cox’s Bazarissa nuoria naisia ja tyttöjä, joiden elämän katastrofi mullisti. Tulva katkaisi koulutien ja pääsyn torille ja lääkäriin, mutta Planin hätäapu helpotti arkea.
Bangladeshin Cox’s Bazarissa asuva Sumi, 20, oli kotonaan äitinsä, kahden sisarensa ja tyttärensä Nusratin kanssa, kun tulvavesi alkoi nousta elokuisten rankkasateiden seurauksena.
”Oli satanut kovaa 10 tai 12 päivää. Vettä oli lopulta polviani myöten. En tiennyt, mitä tehdä. Leikkasin banaaninlehtiä ja tein niistä kanootin. Itkin pelosta miettiessäni, mitä vauvalleni tapahtuisi”, Sumi kertoo.
Perhe oli yksi niistä 1,2 miljoonasta perheestä, jotka jäivät tulvan saartamiksi. Tulvat vaikuttivat yli 18 miljoonan bangladeshilaisen elämään.
Koska Sumi ei päässyt torille ostamaan ruokaa, hänen vointinsa heikkeni.
”Pystyin imettämään vauvaani vain niukasti. Pienellä lapsellani oli kuumetta ja ihottumaa, mutta emme voineet mennä klinikalle. Olen edelleen huolissani hänen terveydestään, mutta olen iloinen, että vesi on laskenut.”
Sumi kertoo, että hänen miehensä jätti hänet juuri ennen Nusratin syntymää. Nuori äiti ei ole kuullut miehestä sen jälkeen. Sumi meni naimisiin 18-vuotiaana ja on nyt tyttärensä yksinhuoltaja.
”En pysty ajattelemaan tulevaisuutta. Ainoa asia, jota ajattelen, on tyttäreni. Olen ollut huolissani tulevaisuudesta siitä asti, kun mieheni jätti meidät.”
Tulva sulki koulun
Myös 12-vuotias Aysa kertoo olleensa peloissaan tulvan aikana.
”En ole koskaan kokenut mitään sellaista. En voinut mennä ulos, koska vettä oli kaikkialla. Sisälläkin oli vettä. Äitini onnistui keittämään ruokaa toisessa talossa ja tuomaan sitä meille”, Aysa kertoo.
Bangladesh on yksi ilmastokriisin pahimmin koettelemista maista. Bangladeshilaiset joutuvat kohtaamaan yhä enemmän tulvia, hirmumyrskyjä ja vaarallisen kuumia hellejaksoja.
Sään ääri-ilmiöt heikentävät erityisesti köyhyydessä elävien perheiden toimeentuloa, terveyttä ja hyvinvointia.
”Kouluni suljettiin tulvan takia. Yritin jatkaa opintojani, mutta se oli hyvin vaikeaa. Nyt koulu on alkanut taas, ja olen siitä innoissani. Nautin koulumatkan kulkemisesta ja olen iloinen nähdessäni taas ystäväni. Lempiaineeni on arabian kieli”, Aysa kertoo.
Aysa tietää, että hänen koulutuksensa on vaakalaudalla, sillä hänen perheensä on talousvaikeuksissa. Tulvat syvensivät ahdinkoa. Jos Aysa joutuu keskeyttämään opinnot ja jäämään kotiin, hän todennäköisesti päätyy varhain naimisiin ja saa lapsen nuorena.
Aysa ei kuitenkaan halua luopua haaveestaan.
”Unelmoin, että minusta tulee koulutettu nainen.”
20 päivää hätämajoituksessa
24-vuotias Fenci ja hänen seitsemänvuotias tyttärensä Rahi joutuivat jättämään kotinsa, kun vesi valtasi talon.
”Kun näin veden nousevan polviini asti, meidän oli pakko paeta. Tyttäreni on vammainen eikä pysty kävelemään. Menimme suojaan kouluun, mutta se oli meille hyvin vaikeaa. Pienessä luokkahuoneessa oli kuusi perhettä. Tyttäreni tarvitsee erityisruokaa, enkä pystynyt tekemään sitä hänelle”, Fenci kertoo.
Kului 20 päivää, ennen kuin tulvavesi laski. Fencin kotitalo vaurioitui tulvassa ja odottaa nyt korjaamista.
”Elämä on niin vaikeaa, erityisesti tyttäreni kannalta. Minun on kannettava häntä kaikkialle”, Fenci sanoo.
Hätäapua tulvan keskelle
Bibi, 23, oli vähällä menettää tulvalle kolmevuotiaan kuopuksensa, kun ei pystynyt pitämään lasta otteessaan virtauksen keskellä.
”Kamppailin poikani kanssa. Hän putosi veteen kahdesti ja melkein hukkui. Olin niin peloissani”, Bibi kuvaa järkyttäviä hetkiä.
Puu kaatui myrskyssä perheen kodin päälle ja vahingoitti taloa.
Tulvaveden ollessa korkealla Bibi onnistui tekemään ruokaa sängyllään, koska se oli korkeammalla kuin veden valtaama lattia. Hän ei kuitenkaan päässyt torille ostamaan vihanneksia ja muita elintarvikkeita. Perhe ei myöskään päässyt klinikalle, vaikka Bibin tyttärellä oli kuumetta.
Bibi meni naimisiin 18-vuotiaana. Hänen miehensä työskentelee kaukana kotoa mopotaksin kuljettajana ja pystyy käymään perheensä luona vain kahdesti kuukaudessa. Tulvien aikana mies ei voinut työskennellä, joten perhe menetti tuloja.
”Meillä oli ennen kaloja talomme vieressä olevassa lammessa, mutta kun lampi tulvi, menetimme kaikki kalat. Myös käymälämme on nyt rikki, joten meillä ei ole vessaa”, Bibi kertoo.
Plan International käynnisti Cox’s Bazarissa hätäavun ja toimitti tulvan saartamille perheille välttämättömiä tarvikkeita, kuten kuukautishygieniapakkauksia, saippuaa, kanistereita turvallisen juomaveden keräämiseksi, pressuja, taskulamppuja ja desinfiointiainetta.
”Olemme niin kiitollisia tuesta, joka auttoi meitä paljon. Kun vesi laski, käytimme pressua keittopaikan tekemiseen”, Bibi kertoo.
Kriisit eivät kohtele tasa-arvoisesti.
Katastrofit ja konfliktit vaikuttavat voimakkaimmin jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin. Sodassa, luonnonkatastrofeissa ja muissa humanitaarisissa kriiseissä tytöt ja nuoret naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Tuellasi parannamme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen, elämää.
Antamalla Planin aineettoman lahjan autat lapsia keskellä kriisejä ja konflikteja. Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa.
Anna aineeton lahja
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 4/2024
”Kuukautisten aikana en saanut astua kotiini”
Miljoonat tytöt joutuvat yhä piilottelemaan kuukautisiaan. Togon, Burkina Fason ja Beninin teinitytöt eivät halua enää salailla luonnollista asiaa. Liittolaisiksi he ovat saaneet omat isoäitinsä, joille kuukautiset tarkoittivat aikanaan eristämistä ja lapsiavioliittoa.
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 4/2024
”Voimme tarttua aseen sijaan soittimeen”
Kolumbiassa tyttöjä katoaa koulumatkalla ja seksuaalinen väkivalta on päivittäinen uhka. Tytöt ja nuoret naiset eivät tunne muuta todellisuutta kuin sisällissodan, mutta he haluavat lopun väkivallalle. Planin tarjoama taideharrastus luo heille toivoa rauhasta.
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 4/2024
Planin tyttöpalkinnon voittaja värvää mimmivoimaa teknologia-alalle
Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10. Helsingissä. Tuomaristo valitsi voittajaksi Mimmit koodaa -ohjelman. Soitimme onnittelupuhelun ohjelman vetäjälle Milja Köpsille.
Kategoriat Vapaaehtoiset ja aktivistit
Plan-lehti 4/2024
Tuija Pehkonen: ”Minun oli potkittava naiseuden ahdasta boksia isommaksi”
Toimittaja ja juontaja Tuija Pehkonen haluaa murtaa tytöille ja naisille asetettuja rajoja. Ei tarvitse olla sievä, kiltti ja hiljaa.
Kategoriat Kolumni
Plan-lehti 4/2024
Opettaja voi työllään muuttaa maailmaa
Koulutus on vaikuttavin keino muuttaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Monelle lapselle opettaja voi olla ainoa aikuinen, joka uskoo ja kannustaa elämässä eteenpäin, Jutta Urpilainen kirjoittaa.
Kategoriat Kummit ja Tyttösponssi-lahjoittajat
Plan-lehti 4/2024
Painiva ja laulava mummu on tukenut tyttöjä jo yli 20 vuotta
Oululainen Sinikka Uusimäki ryhtyi Plan-kummiksi, koska tiesi omasta kokemuksesta, miten rankkaa on kantaa yksin vastuu lapsista.
Plan-lehti 4/2024
Joulun merkityksellisin lahja tuo turvaa ja toivoa
Aineeton lahja lasten oikeuksien edistämiseksi on sydäntä lämmittävä lahjaidea läheiselle. Tänä jouluna Planin aineeton lahja auttaa siellä, missä konfliktit ja sodat uhkaavat lasten elämää.
Kategoriat Kirjavinkit
Plan-lehti 4/2024
5 x maailmaa muuttava joululahjakirja
Kokosimme tämän vuoden kirjasadosta lahjatärpit erilaisille lukijoille.