”Olin jo kummi, mutta feissarin silmät lumosivat minut”

Armi Savolainen ryhtyi Plan-kummiksi nähtyään televisiossa lapsen, joka kulki muovipussit jaloissaan. Tyttösponssi-lahjoittajaksi hänet innosti kohtaaminen Pieksämäen Prisman aulassa.

Miia Saari
Kuvat:
Jone Matilainen

Kuka olet? 

Armi Savolainen, 46-vuotias laitosapulainen Pieksämäeltä. Sinkkuna elelen.

Miten sinusta tuli Planin lahjoittaja? 

Olen sekä Plan-kummi että Tyttösponssi-lahjoittaja. 2000-luvun alussa näin televisiossa ohjelman, jossa lapsi laittoi kenkien puutteessa muovipussit jalkoihinsa. Halusin kummiksi heti. Nykyinen kummilapseni on 10-vuotias poika Etiopiasta. Tyttösponssi­lahjoittajaksi suostuin, kun komea mies ehdotti sitä minulle Pieksämäen Prisman aulassa. Hänen silmänsä lumosivat minut!

Mitä asioita haluat erityisesti edistää?

Minulla ei ole omia lapsia, ja unelmoin siitä, että kaikki maailman lapset saisivat viettää lapsuutensa kuten lasten kuuluu. Tyttösponssi-lahjoittajana haluan vastustaa lapsiavioliittoja ja sitä, että tytöt tulevat hengenvaarallisen varhain äideiksi. Haluan tukea sekä valistusta että ehkäisyä. 

Mikä on antoisinta lahjoittamisessa? 

Ensimmäisen Plan-kummilapseni yhteisö Perussa sai lahjoitusrahoilla porakaivon ja käymälöitä. Tuntui mahtavalta, että minäkin olin siinä osallisena! On aina yhtä ihanaa saada kummilapselta kirje ja kuvia perheestä.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka harkitsee lahjoittajaksi ryhtymistä?

Ehdottomasti kannattaa! Itse maksan Planille 50 euroa kuussa ja koen saavani täyden vastineen rahoilleni. Saan säännöllisesti tietoa siitä, mitä lahjoitusrahoilla on saatu aikaan. Raportit ovat kiinnostavaa luettavaa.

Mistä saat hyvää mieltä arkeesi?

Fanitan iskelmäartisteja, erityisesti Tomi Markkolaa, vuoden 1996 tangokuningasta. Olen nähnyt hänet 24 vuoden aikana 152 kertaa. 

Keikoilla käynti on mukavaa vastapainoa työlleni. Haaveeni on saada Markkola yksityiskeikalle, kun täytän 50. Niistä juhlista tulisi sitten yhtä ikimuistoiset kuin 40-vuotisjuhlistani, jotka vietin ystäväni kanssa Lontoossa. Fanitan Englannin kunin­kaallisia, ja kiersimme viikon aikana kaikki tärkeät kohteet Kensingtonin palatsista St Paulin katedraaliin ja Toweriin.

Englanti oli koulussa lempiaineeni ja olin lapsesta asti haaveillut pääseväni kaksikerrosbussin kyytiin. Sekin toteutui. Tämän reissujen reissun peittoaisi vain se, että pääsisin tapaamaan jotain Plan-kummilastani hänen asuinmaahansa..

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Piirrettyjen katselu vaihtui kerjäämiseen

Sudanin sotaa paenneet tytöt ikävöivät koulua ja omaa sänkyään. Plan tukee Renkin pakolaisleirillä perheitä, joista monet ovat menettäneet kaiken, paitsi päällään olevat vaatteet – ja toivon kotiinpaluusta.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Kun leikin, tunnen itseni rohkeaksi”

Ukrainan sota on särkenyt miljoonien lasten arjen ja turvallisuuden tunteen. Leikki auttaa Moldovaan paenneita lapsia oppimaan, unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Olen fyysisesti Suomessa, mutta henkisesti yhä Afganistanissa”

Kimya Fayazin ylioppilaskoe vaihtui pako­matkaksi päivänä, jona äärijärjestö Taliban valtasi Kabulin. Kimya kantaa huolta Afganistaniin jääneistä ystävistään, jotka eivät saa käydä koulua. Planin toiminta on auttanut häntä asettumaan Suomeen ja saamaan uusia ystäviä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Kummin tuki muuttaa tutkitusti lapsen elämän – ”Ilman kummiani en olisi käynyt koulua”

Plan-kummilapsi käy koulua, uskaltaa kertoa mieli­piteensä ja näkee tulevaisuutensa toiveikkaana. Plan Internationalin ja RMIT-yliopiston tutkimus osoittaa kummiuden myönteiset vaikutukset Bangladeshissa, Ugandassa ja Ecuadorissa.

Plan-lehti 3/2024

Näsinneula siniseksi ja ahtaat sukupuoliroolit nurin

Sofia Bernoulli ja Tommi Rättö edistävät tyttöjen oikeuksia Tampereella, jossa poikkeuksellisen aktiivinen vapaaehtoisjoukko toteuttaa luovia ideoita tyttöjen oikeuksien puolesta. Planin onnenpyörä ja haalarimerkki ovat aina hittejä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Totuus on sodan ensimmäinen uhri

Sotarikosten tutkimisessa saamani apu on muistuttanut minua siitä, miten tärkeää työ totuuden ja kadonneiden ihmisten kohtalon selvittämiseksi on eloonjääneille, Helena Ranta kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Sienet muuttivat Arti-vauvan tulevaisuuden

Laosilainen nuoripari oppi Planin kurssilla viljelemään sieniä ja valmistamaan vauvalleen terveellistä ravintoa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Häpesin huonoja arvosanojani” –Planin tukiopetus teki Riman oppimisesta hauskaa

Planin tukiopetus vauhdittaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa. 12-vuotias Rima on löytänyt oppimisen ilon.

Plan-lehti 3/2024

12-vuotias Luana haluaa poliisiksi, ja syy siihen on rankka 

Perulainen Plan-kummilapsi Luana rakastaa jalkapalloa. Oma perhekin epäili aluksi, sopiiko laji tytöille lainkaan.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

5 x koskettava kirja tytöistä konfliktin keskellä

Kokosimme eri-ikäisille lukijoillemme vinkit kirjoista, jotka auttavat eläytymään tyttöjen kokemuksiin sotien ja konfliktien keskellä.