Kummin tuki muuttaa tutkitusti lapsen elämän – ”Ilman kummiani en olisi käynyt koulua”

Plan-kummilapsi käy koulua, uskaltaa kertoa mieli­piteensä ja näkee tulevaisuutensa toiveikkaana. Plan Internationalin ja RMIT-yliopiston tutkimus osoittaa kummiuden myönteiset vaikutukset Bangladeshissa, Ugandassa ja Ecuadorissa.

Heidi Kleemola
Kuvat:
Plan International

“Elämäni olisi aivan erilainen, jos en olisi ollut kummi­lapsi. Ilman kummiani en olisi käynyt koulua. Isälläni ei ollut varaa maksaa minun ja sisarusteni koulutusta. Ilman Plania en olisi tässä tilanteessa kuin nyt”, kertoo entinen Plan-kummilapsi Dembe, 22, Ugandasta.

Kummius saa aikaan konkreettisia, merkittäviä ja pysyviä muutoksia lasten ja yhteisöjen elämässä. Tämä selviää Changing Lives 2024 -tutkimuksesta, joka kartoittaa Plan Internationalin kummiohjelman vaikutuksia Bangladeshissa, Ecuadorissa ja Ugandassa. Yhteistyössä australialaisen RMIT-yliopiston kanssa toteutettu tutkimus selvittää kummiuden vaikutuksia muun muassa koulutukseen, terveyteen, lapsiavioliittoihin ja moniulotteiseen köyhyyteen. Tutkimuksen kohdemaat on valittu kolmesta eri maanosasta, jotka eroavat toisistaan muun muassa tulotasossa, uskonnoissa ja sukupuolten tasa-arvossa.

Jokaisessa maassa toteutettiin 400 tutkimuskokonaisuutta Planin kummiyhteisöissä ja 200 vertailevaa tutkimuskokonaisuutta yhteisössä, joissa Plan ei työskentele. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin 145 henkilöä eri maissa. Haastateltavina oli kummilapsien ja heidän perheidensä lisäksi muun muassa yhteisöjen johtajia ja entisiä kummilapsia.

Plan-kummit ovat tärkeitä koulutuksen tukijoita

Kummiohjelmien avulla Plan International tavoittaa yli miljoona lasta 44 maassa. Kummilapsen lisäksi työstä hyötyy koko hänen yhteisönsä eli myös ne lapset, joilla ei ole omaa kummia. Tämä näkyy esimerkiksi koulunkäynnissä.

”Minulle merkitsee eniten se, että Plan on huolehtinut koulu­maksuistani. En olisi muuten voinut jatkaa koulussa. Olisin lopettanut jo ensimmäisten luokkien jälkeen”, kertoo Joana, 16, Ugandasta.

Kummiyhteisöissä koulua käyvien lasten määrä on hyvin korkea. Kummiyhteisöjen lapset käyvät koulua todennäköisemmin kuin muissa yhteisöissä asuvat lapset. 94 % alakoulu­ikäisistä Plan-kummilapsista ja 95 % teini-ikäisistä Plan-kummi­lapsista kävi koulua vuonna 2021. 

Myös koulua käyvien tyttöjen määrä on korkea Planin hanke­yhteisöissä. Tyttöjen tukemisen tulokset näkyvät erityisen hyvin Bangladeshissa, jossa kummiyhteisöjen tytöt käyvät koulua säännöllisesti jopa 14 % todennäköisemmin kuin pojat. Myös vammaiset Plan-kummilapset pääsevät 19 % todennäköisemmin kouluun kuin muiden yhteisöjen vammaiset lapset.

Kummiuden jatkuvuus on merkittävää lasten koulunkäynnille. Myös yhteydenpidolla oman kummin kanssa on myönteisiä vaikutuksia. Bangladeshissa kummiltaan kirjeitä saava lapsi käy säännöllisesti koulua 17 % todennäköisemmin kuin muut lapset. Ugandassa kummikirjeitä saavat lapset käyvät koulua 5,8 % todennäköisemmin kuin muut.

Kummiohjelmat vähentävät köyhyyttä

Tutkimus kartoittaa moniulotteista köyhyyttä ja selvittää perheiden ruokaturvaa, koulutusta ja elämänlaatua. Planin työ on lievittänyt köyhyyttä ja lisännyt perheiden tuloja kaikissa tutkimuksen maissa. Tuki voi olla esimerkiksi käteisapua ruokaan tai koulumaksuihin. Perheet ovat saaneet myös koulutusta maanviljelystä ja karjankasvatuksesta.

”Nyt kun tyttäreni saa tukea koulunkäyntiinsä, voin käyttää rahaa perheemme tulevaisuuteen ja ostaa viljelymaata”, kertoo kummilapsen äiti Fatima, 45, Bangladeshista.

Kummiohjelman hyödyt näkyvät myös lasten terveydessä. Nuoria pyydettiin arvioimaan omaa terveydentilaansa. Ugandassa Planin hankeyhteisöjen nuoret antavat omalle terveydentilalleen 19 % paremman arvosanan kuin muiden yhteisöjen nuoret.

”Ilman Plania minäkin olisin  varmaan jo naimisissa”

Plan edistää työssään etenkin tyttöjen ja naisten voimaan­tumista, purkaa perinteisiä sukupuolinormeja ja tukee tyttöjen johtajuustaitojen kehittymistä. Tutkimus osoittaa, että kummius voimaannuttaa tyttöjä. Se saa heidät pysymään koulussa ja ehkäisee varhaisia avioliittoja ja teiniraskauksia.

“Isosiskoni meni naimisiin 12-vuotiaana. Minä olen saanut käydä koulua ja osallistua moniin asioihin. Ilman Plania minäkin olisin varmaan jo naimisissa. Merkittävintä on ollut se, että minusta on tullut itsenäinen. Olen oppinut tekemään omat päätökseni. Ennen hyväksyin kaiken, mitä vanhempani sanovat”, kertoo entinen kummilapsi Divya, 18, Bangladeshista.

Jokaisessa tutkimuksen maassa näkyy, miten suuri merkitys kummikirjeillä on etenkin tytöille. Bangladeshin hankeyhteisöjen nuoret kertovat erityisen paljon siitä, miten kummiohjelma on voimaannuttanut heitä. Sen ansiosta lapset ja nuoret uskaltavat odottaa omalta tulevaisuudeltaan enemmän kuin aiemmin.

”Ystävyys kummini kanssa oli ihanaa. Tuntui hyvältä, että minulla oli kaukana ystävä, joka halusi tietää, miten minä voin. Planin ansiosta olen saanut panostaa koulutukseeni, koska lapsiavioliitot eivät ole enää käytäntö yhteisössäni. Aiemmin en uskaltanut puhua, istuin vain syrjässä. En rohjennut edes kertoa nimeäni. Nyt uskallan puhua ihmisten edessä”, kertoo Anika, 20, Bangladeshista.

Pitkäjänteinen työ saa aikaan kestäviä muutoksia

Jokaisessa tutkimuksen kummiyhteisössä lapset ja nuoret tietävät, miten voivat suojella itseään ja minne voivat raportoida lasten oikeuksien rikkomisesta. Etenkin kummikirjeitä saavat tytöt tietävät tarkasti, miten toimia ongelmatilanteissa.

Bangladeshissa lähes kaikki (yli 91 %) kummiyhteisöjen nuoret tietävät, minne voivat raportoida lapsia koskevista ongelmista, kun koko maassa luku on jonkin verran matalampi (82 %).

Vaikka yhteydenpito omaan kummiin näkyy myönteisesti lapsen elämässä, myös muut yhteisön lapset perheineen hyötyvät merkittävästi kummiohjelmista. Lasten koulunkäynti, puhdas vesi ja kunnolliset käymälät ovat sitä yleisempiä, mitä pidempään Plan on työskennellyt alueella. Tämä tutkimus­tulos vahvistaa sen, miten tärkeää pitkäjänteinen työ on yhteisöille.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Piirrettyjen katselu vaihtui kerjäämiseen

Sudanin sotaa paenneet tytöt ikävöivät koulua ja omaa sänkyään. Plan tukee Renkin pakolaisleirillä perheitä, joista monet ovat menettäneet kaiken, paitsi päällään olevat vaatteet – ja toivon kotiinpaluusta.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Kun leikin, tunnen itseni rohkeaksi”

Ukrainan sota on särkenyt miljoonien lasten arjen ja turvallisuuden tunteen. Leikki auttaa Moldovaan paenneita lapsia oppimaan, unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Olen fyysisesti Suomessa, mutta henkisesti yhä Afganistanissa”

Kimya Fayazin ylioppilaskoe vaihtui pako­matkaksi päivänä, jona äärijärjestö Taliban valtasi Kabulin. Kimya kantaa huolta Afganistaniin jääneistä ystävistään, jotka eivät saa käydä koulua. Planin toiminta on auttanut häntä asettumaan Suomeen ja saamaan uusia ystäviä.

Plan-lehti 3/2024

Näsinneula siniseksi ja ahtaat sukupuoliroolit nurin

Sofia Bernoulli ja Tommi Rättö edistävät tyttöjen oikeuksia Tampereella, jossa poikkeuksellisen aktiivinen vapaaehtoisjoukko toteuttaa luovia ideoita tyttöjen oikeuksien puolesta. Planin onnenpyörä ja haalarimerkki ovat aina hittejä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Totuus on sodan ensimmäinen uhri

Sotarikosten tutkimisessa saamani apu on muistuttanut minua siitä, miten tärkeää työ totuuden ja kadonneiden ihmisten kohtalon selvittämiseksi on eloonjääneille, Helena Ranta kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Sienet muuttivat Arti-vauvan tulevaisuuden

Laosilainen nuoripari oppi Planin kurssilla viljelemään sieniä ja valmistamaan vauvalleen terveellistä ravintoa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Häpesin huonoja arvosanojani” –Planin tukiopetus teki Riman oppimisesta hauskaa

Planin tukiopetus vauhdittaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa. 12-vuotias Rima on löytänyt oppimisen ilon.

Plan-lehti 3/2024

12-vuotias Luana haluaa poliisiksi, ja syy siihen on rankka 

Perulainen Plan-kummilapsi Luana rakastaa jalkapalloa. Oma perhekin epäili aluksi, sopiiko laji tytöille lainkaan.

Plan-lehti 3/2024

”Olin jo kummi, mutta feissarin silmät lumosivat minut”

Armi Savolainen ryhtyi Plan-kummiksi nähtyään televisiossa lapsen, joka kulki muovipussit jaloissaan. Tyttösponssi-lahjoittajaksi hänet innosti kohtaaminen Pieksämäen Prisman aulassa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

5 x koskettava kirja tytöistä konfliktin keskellä

Kokosimme eri-ikäisille lukijoillemme vinkit kirjoista, jotka auttavat eläytymään tyttöjen kokemuksiin sotien ja konfliktien keskellä.