Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 6.2.2022
“Sain terveyteni takaisin”
Burkinafasolainen Awa, 30, kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen. Työskentelemme Burkina Fasossa, jotta kivulias ja vaarallinen perinne jäisi historiaan.
Neljän lapsen äiti Awa, 30, joutui lapsena kokemaan sukuelinten silpomisen, kuten suuri osa muistakin tytöistä Burkina Fasossa. Silpomisen seuraukset ovat vaikuttaneet Awan koko elämään. Kolmannen lapsensa syntymän jälkeen hänen oireensa pahenivat.
“Olin sairaana kuusi vuotta. Minun oli vaikea istua ja kävellä, enkä pystynyt tekemään työtä. Kaikki tämä johtui silpomisesta. Lääkärissä kuulin, että minulle voidaan tehdä korjausleikkaus sairaalassa”, Awa kertoo.
Awa asuu syrjäisessä yhteisössä Mouhounin alueella Burkina Fasossa, jossa terveyspalvelut ovat rajalliset. Silpomisen korjausleikkaukseen pääseminen ei ollut Awalle mahdollista, mutta Planin tuella hän pääsi silpomisen aiheuttamia vaurioita korjaavaan leikkaukseen.
“Operaatio tehtiin kolme kuukautta sitten, enkä ole enää kipeä. Sain terveyteni takaisin, mistä olen hyvin onnellinen”, Awa sanoo.
Työskentelemme Mouhounin alueen yhteisöissä ja lisäämme ihmisten tietoa silpomisen vaaroista. Samalla parannamme pääsyä perhesuunnittelu- ja seksuaaliterveyspalveluihin.
Apua silpomisen KOKENEILLE
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vielä yleinen käytäntö monissa Afrikan maissa. Käytäntö ei pelkästään riko ihmisoikeuksia vaan vaarantaa myös tyttöjen terveyden ja tulevaisuuden. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Burkina Fasossa 76 prosenttia 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on kokenut silpomisen, vaikka se on kielletty maassa vuonna 1996.
Pelkkä lainsäädäntö ei riitä lopettamaan silpomista, sillä se on syvälle juurtunut kulttuurinen perinne. Silpomisen ajatellaan suojelevan tytön neitsyyttä ja rajoittavan hänen seksuaalista käyttäytymistään, jotta hänestä tulisi hyvä vaimo.
Työskentelemme yhdessä yhteisöjen kanssa ja paikalliset työntekijämme jakavat tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista sekä silpomisen haitoista. Tarkoituksena on muuttaa asenteita, jotta silpominen saataisiin loppumaan. Lisäksi parannamme pääsyä terveydenhoitoon, jotta silpomisen kohteeksi joutuneet tytöt ja naiset saisivat apua.
Teemme lahjoittajiemme ja rahoittajiemme tuella kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, emmekä kerää varoja silpomisen vastaiseen työhön Suomessa. Keskitymme siksi työssämme näihin maanosiin. Teemme kuitenkin vaikuttamistyötä ja tuomme sukuelinten silpomiseen liittyviä kysymyksiä, sen vaikutuksia ja sen vastaisen työn merkitystä suuren yleisön tietoisuuteen yhtä lailla myös Suomessa.
”Tytärtäni ei silvota”
Awa on omien kokemustensa takia puhunut vahvasti silpomista vastaan omassa yhteisössään. Hän on päättänyt, etteivät hänen lapsensa joudu kokemaan samaa tuskaa.
“Tytärtäni ei silvota, koska tiedän seuraukset. Kärsin itse niin paljon, että nyt haluan jakaa tietoa silpomisen haitoista”, Awa sanoo.
Loppu silpomiselle. Nyt.
Joka vuosi jopa yli neljää miljoonaa tyttöä uhkaa sukuelinten silpominen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.
Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.
Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >
Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta
Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.
”Silpominen on muisto, joka ei häviä”
Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt jakavat tietoa perinteen haitallisista vaikutuksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi.
“Oikea tieto pelasti minut silpomiselta”
Egyptiläinen Marwa, 17, sai estettyä oman silpomisensa. Nyt hän tekee kaikkensa, että haitallinen perinne loppuisi.