Vuoden Plan-aktiivi puolustaa tasa-arvoa

Vuoden 2022 Plan-aktiivi Senni Kaavinen haluaa edistää ilmasto­asioita, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

Olen saanut itse vapaaehtoistöistä niin paljon, että on ihanaa, jos minun tekemisestäni on ollut jotain apua muillekin”, sanoo Vuoden 2022 Plan-aktiiviksi valittu Senni Kaavinen, 21.

Senni opiskelee ympäristötieteitä Helsingin yliopistossa. Hän päätyi Planin toimintaan alun perin Ilmastotsempparit-ryhmästä.

”Olin seurannut sitä ennen Plania Instagramissa ja näin, että ilmastoasioista kiinnostuneita nuoria etsitään mukaan ryhmään. Ilmastoasiat olivat silloin jo pidempään kiinnostaneet minua. Ilmastotsemppareiden kautta kiinnostuin enemmänkin Planin toiminnasta.”

Senni on päässyt esimerkiksi puhumaan päättäjille kasvisruoan lisäämisestä kouluihin. Lisäksi nuoret ovat vedonneet hallitukseen ja kansanedustajiin muun muassa metsien suojelun ja avohakkuiden vähentämisen puolesta.

Senni oli viime vuonna mukana myös Planin kuukautispäivän tiimissä ja toimi kesällä vapaaehtoisena Nuoret toimijat -ryhmässä.

”Nämä ovat olleet huikeita kokemuksia. Kesän nuorten ryhmä oli tärkeä myös itselleni, koska sain olla nuorten kanssa. Meillä oli lopuksi viikonlopun kestävä leiri, joka on yksi hienoimmista kokemuksistani vapaaehtoistyössä. Minulla on ollut upeita kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa.”

Senni uskoo, että vapaaehtoistöistä on apua myös opiskelussa ja tulevassa työelämässä. Hän on tehnyt aiemminkin vapaaehtoistyötä ilmastoasioiden ja eläinten oikeuksien edistämiseksi.

”Kaikki projektit ovat olleet minulle kasvattavia kokemuksia. On ollut hienoa, kun olen voinut tulla opettelemaan, eikä ole heti tarvinnut tietää kaikkea.”

Senni Kaavinen

”Tällainen tekeminen ja kontaktien saaminen on tärkeää, sillä kaikki oppiminen ei tapahdu koulussa. Olisi ihana tehdä tulevaisuudessa töitä itselleni tärkeiden aiheiden parissa.”

Tyttöjen oikeuksien ja ihmisoikeuksien edistäminen ovat Sennille tärkeimpiä syitä olla mukana Planin toiminnassa.

”Naisena ja tyttönä harmittaa kovasti, millainen tilanne monella nuorella on niin Suomessa kuin maailmalla. Haluaisin edistää tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Jos minulla on siihen mahdollisuus, miksi en käyttäisi tätä mahdollisuutta? Myös ilmastotyö on lähellä sydäntäni. Plan on huomioinut huikean hienosti ilmastoasiat, jotka vaikuttavat myös tasa-arvon toteutumiseen.”

Senni kokee saaneensa vapaaehtoistyössä ennen kaikkea rohkeutta.

”En olisi ennen osannut kuvitellakaan, että laittaisin sähköpostia jollekin päättäjälle. En aiemmin ehkä kokenut, että minulla voisi olla jotain omaa sanottavaa. Tämä rohkaistuminen on ollut minulle tärkeää.”

Senni toivoo, että jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä itselleen merkityksellisellä tavalla.