Vaikuttava tragedia nyky-Nigeriasta

Iida Riekko

Eniola on nigerialainen teinipoika, joka haaveilee vaurastumisesta. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, sillä työttömällä isällä ei ole varaa koulumaksuihin eikä edes räätälin oppisopimukseen. 

Wuraola on rikkaan ja vaikutus­valtaisen perheen tytär, jota odottaa avioliitto toisen mahtisuvun pojan kanssa. Kun sulhasesta paljastuu synkkiä puolia, nuori nainen huomaa olevansa velvollisuuksien ansassa.

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀n romaani Onnenkauppaa maalaa varmalla otteella kuvan nyky-Nigeriasta, jossa toisilla on mielin määrin rahaa ja valtaa, toisilla ei mitään. Räikeää eriarvoisuutta kuvaavat esimerkiksi kohtaukset Wuraolan työpaikalta sairaalasta, jossa potilaat kuolevat resurssipulan takia.

Samalla kun Eniolan ja Wuraolan tarinat kietoutuvat toisiinsa, lukijalle piirtyy kuva poliittisesta korruptiosta, väkivallasta ja syrjinnästä, jotka pitävät romaanin perheitä otteessaan.

Adébáyọ̀n henkilöhahmoista ei voi olla välittämättä. Siksi klassisen tragedian askelmerkkejä seuraava romaani on tunnetasolla rankka kokemus. Mutta voimakkaan, yllättävän ja häiritsevän lukuelämyksen se kyllä tarjoaa.

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀n: Onnenkauppaa. Suom. Terhi Kuusisto. Otava 2023.