Haikea kertomus rakkaudesta ja sodasta

Iida Riekko

Jos etsit koskettavia lukuromaaneja, joissa on vahva yhteiskunnallinen sanoma, turkkilaistaustaisen Elif Shafakin tuotantoon voi luottaa. Tuore suomennos Kadotettujen puiden saari kuuluu hänen parhaimmistoonsa. Se on paitsi väkevä rakkaus­romaani myös kuvaus sodasta, pakolaisuudesta, identiteetistä ja puista.

Romaanin tapahtumat kulkevat kahdessa aikatasossa. Vuonna 1974 kyproslaiset rakastavaiset, kreikkalaissyntyinen Kostas ja turkkilaissyntyinen Defne, tapailevat salaa tavernassa viikunapuun alla. Sitten Kyproksen sisällissota hajottaa tavernan ja parin elämän.

2000-luvun Lontoossa teini-ikäinen Ada etsii selitystä ahdistukselleen ja sille, miksi puutarhassa kasvava viikunapuu on hänen isälleen elämää rakkaampi. Adan suhde kuolleeseen äitiinsä saa uusia kerroksia, kun tytön täti saapuu kylään Kyprokselta ja kertoo suvun tarinaa.

Shafakin kerronta on ilmavaa ja vangitsevaa, ja siinä on myyttisiä sävyjä. Yksi romaanin kertojista on kaikkitietävä puu, joka sitoo rakastavaisten tarinan puiden ja ihmisten kompleksiseen yhteiseen historiaan. Tätä romaania jää kaipaamaan, kun viimeinen sivu kääntyy.

Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari. Suom. Helinä Kangas. Gummerus 2023.