Perhesalaisuudet avautuvat Intian-matkalla

Iida Riekko

Äidin viimeinen toive pakottaa kolme toisistaan etääntynyttä sisa­rusta yhteiselle matkalle. Balli Kaur Jaswalin romaani ”Shergillin sisarusten odottamattomat seikkailut” käynnistyy asetelmasta, jossa on mehukkaat ainekset kirpeän humoristiseen perhesuhdekeitokseen. Vanhin brittiläis-punjabilaisista siskoksista on perheensä mainetta vaaliva rehtori, keskimmäinen mainekriisiin suistunut B-luokan tv-tähti ja nuorimmainen kotirouva, joka potee järjestetyssä avioliitossaan suorituspaineita.

Kun siskokset matkustavat Intiaan suorittamaan sikhiläistä rituaalia äitivainajansa kunniaksi, he joutuvat kasvotusten miesten dominoiman yhteiskunnan riskien ja haitallisten perinteiden kanssa. Kerronta saa feministisiä sävyjä kommentoidessaan sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, miniöiden alistamista ja tyttö­sikiöiden abortteja, jotka ovat yhä yleisiä Intiassa.

Matkalla myös perhettä painostava salaisuuksien vyyhti alkaa avautua, ja komediana alkanut tarina syvenee koskettavaksi draamaksi. Lukijat, jotka pitivät Kaur Jaswalin edellisestä teoksesta ”Eroottisia tarinoita punjabilaisille leskille”, ihastuvat varmasti myös tähän romaaniin.

Balli Kaur Jaswal: Shergillin sisarusten odottamattomat seikkailut.

Suom. Inka Parpola. Sitruuna 2022.