Plan-lehti 2/2022

Turvaa ja hätäapua Ukrainan pakolaisille

Kun Ukrainan sota alkoi, Planin humani­taarista työtä tarvittiin jälleen Euroopassa. Valokuvaajamme Mikko Toivonen taltioi Puolassa pakolaisten hätää ja Planin työtä sotaa paenneiden perheiden auttamiseksi.

Plan Internationalin työryhmä
Kuvat:
Mikko Toivonen

Jo viisi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta, suurin osa heistä lapsia ja naisia. Pakolaislapset ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita. Räjähdysten äänet, kellareissa nukutut yöt, pitkät matkat turvaan sekä pelko läheisistä ovat sodan jälkiä, jotka vaikuttavat kovimmin lapsiin.

Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa. Keskitymme työssämme erityisesti psykososiaaliseen tukeen.

Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä. Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita. Tuemme Ukrainasta paenneita lapsia jatkamaan koulunkäyntiään.

Lähes kaikki Puolaan saapuvat pako­laiset ovat naisia ja lapsia. Valtaosa miehistä on jäänyt Ukrainaan puolustamaan maataan, mihin maan laki myös velvoittaa 18–60-vuotiaat miehet.

Chelmin urheiluhallista on tullut väliaikainen majapaikka ja palvelupiste Puolan rajan ylittäville ukrainalais­pakolaisille. Hallin kautta kulkee päivittäin noin tuhat ihmistä, ja sinne mahtuu majoittumaan 500 ihmistä.

Puolalainen Monika, 40, vastaa työkseen Chelmin rajakaupungin terveys- ja sosiaalipalveluista. Kun Ukrainan sota alkoi, hän ryhtyi koordinoimaan työtä kaupunkiin saapuvien pakolaisten auttamiseksi. Chelm pystytti nopeasti vastaanottopisteitä, joissa maahan saapuvat pakolaiset voivat ilmoittautua ja saavat ohjausta eteenpäin.

Plan tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa, jotta humanitaarinen työ on mahdollisimman tehokasta.

Ukrainalainen Katarina, 27, odottaa junaa viisivuotiaan veljensä ja äitipuolensa kanssa. Perheen isä kuljetti heidät autolla asemalle ja kääntyi surullisten jäähyväisten jälkeen takaisin Ukrainaan.

”Sotaa on vaikea ymmärtää, ennen kuin on nähnyt sen omin silmin. En pysty vieläkään uskomaan, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu”, Katarina sanoo.

”Kaikki ystäväni ja sukulaiseni ovat joutuneet lähtemään kodeistaan. Minulla on mukanani vain yksi laukku, ja olen koditon.”

Katarinan veli on vielä niin pieni, ettei hän ymmärrä, mitä on tapahtumassa.

“Haluan sodan loppuvan heti. Tahdon myös kiittää muuta maailmaa. Olemme nähneet, miten paljon on ihmisiä, jotka haluavat auttaa.”

Ruohokaistaleelle Chelmin juna-aseman eteen on noussut katoksia, joista vapaaehtoiset ja humanitaarisen työn tekijät tarjoavat pako-laisille ruokaa, vesipulloja, vaippoja ja muuta tarpeellista.

25-vuotias Justina grillaa tulijoille makkaroita jättigrillissä.

”Asun pikkukylässä ja kuulun maaseudun kotirouvien yhdistykseen. Olen tullut tänne ystävieni kanssa. Meille on todella tärkeää auttaa Ukrainasta tulevia ihmisiä. Tänään valmistamme keittoa ja lämmintä ruokaa sekä makeita herkkuja lapsille”, hän kertoo.

Plan tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Sodan psykososiaaliset vaikutukset osuvat ankarimmin lapsiin. Heidän kokemansa ja näkemänsä kauhut voivat vaikuttaa heihin koko loppuelämän. Ukrainasta paenneet lapset kärsivät esimerkiksi painajaisista, pelkotiloista ja keskittymisvaikeuksista. 

Tarjoamme pakolaislapsille ja heidän perheilleen psykososiaalista tukea ja ohjaamme heitä avun piiriin. Tuemme myös lasten pikaista paluuta kouluun, sillä koulunkäynti on yksi parhaista keinoista luoda lapsille jatkuvuutta ja turvaa epävarmuuden keskellä.

Ukrainalainen IT-ammattilainen Yana, 33, majoittuu koiransa Athenan kanssa Chelmin urheiluhallissa matkallaan kohti Krakovaa. Hän pakeni Dniprosta, Kiovan eteläpuolelta.

”Meitä on ollut vastassa mukavia ihmisiä, jotka ovat antaneet meille ruokaa. Meillä on täällä paikka, jossa voimme odottaa matkan jatkumista. Ulkona on kylmä, mutta onneksi kaikki ovat olleet avuliaita.”

Yana on tavannut matkan aikana paljon pommituksia paenneita, järkyttyneitä ihmi-siä. Hän on huolissaan niistä, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa.

”Jopa minulla ja koirallani oli vaikeuksia liikkua junien portaissa ruuhkassa, joten huonokuntoisille ihmisille, lapsille ja liikunta-rajoitteisille se olisi vielä vaikeampaa. Olen kiitollinen kaikille ihmisille, jotka ovat auttaneet meitä. Esimerkiksi Plan voi auttaa heikossa asemassa olevia pakolaisia ja lapsia, jotka tarvitsevat eniten tukea.”

Turvaa ja hätäapua Ukrainan pakolaisille

Ukrainan sotaa paenneiden lasten avuntarve kasvaa viikko viikolta. Monet Puolaan saapuvista lapsista ja naisista ovat sokkitilassa. He ovat joutuneet jättämään äkillisesti kotinsa, miehensä, poikansa ja isänsä keskelle sotaa.

Väliaikaisessa vastaanottokeskuksessa perheet saavat ruokaa, vettä, vaatteita ja tukea matkansa jatkamiseen. Useimmat viipyvät hallissa yön tai kaksi, ennen kuin jatkavat pakomatkaansa muualle Eurooppaan.

Lämmin kiitos kaikille Ukrainan keräykseemme lahjoittaneille! Apua tarvitaan edelleen. Lue lisää: plan.fi/ukraina

Kategoriat
Plan-lehti 2/2022

”Joinain päivinä emme syö mitään”

Vakava ruokakriisi koettelee Guatemalaa. Sen vaikutukset osuvat erityisen kovaa lapsiin sekä raskaana oleviin ja imettäviin naisiin. Plan auttaa perheitä selviytymään kriisistä.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2022

Yhä useampi nuori uskaltaa puolustaa oikeuksiaan 

Vuodenvaihteessa päättynyt nelivuotinen kehitysohjelmamme edisti tuloksekkaasti tasa-arvoa ja rohkaisi nuoria vaatimaan itselleen tärkeitä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2022

“Muutosta ei pidä haikailla, vaan se pitää tehdä itse”

Zimbabwessa ryhmä tyttöjä tekee suorapuheista mediasisältöä tabuaiheista, kuten teinien seksielämästä, sukupuolittuneesta hyväksikäytöstä ja mielenterveysongelmista. Suomen ulko­ministeriön tukeman hankkeemme osallistujat kertovat, mikä innostaa heitä aktivisteiksi.