”Toisten auttaminen tuo aina hyvää mieltä”

Haminalainen Tapio Sorjonen on toiminut Plan-kummina jo 25 vuotta. Eläköityneen yrittäjän perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme aikuista lasta ja viisi lastenlasta.

”Kuulin Planista ensimmäisen kerran ennen vuosituhannen vaihdetta, kun aloimme tutkia mahdollisuutta ryhtyä kummeiksi. Halusimme vaikuttaa omalta pieneltä osaltamme toisen ihmisen tulevaisuuteen”, Tapio kertoo.

Tällä hetkellä perheen kummilapsena on etiopialainen Meseret-tyttö, joka täyttää keväällä 11 vuotta. Yhteydenpito ajoittuu lähinnä syntymäpäiviin.

”Onnittelujen lisäksi kerromme omia kuulumisia. Olemme lähettäneet myös kuvia Suomesta. Oma Planin kirjeenvaihtoosio on helppokäyttöinen ja tarpeellinen.”

Kummius on tuonut mukanaan pääosin hyviä muistoja. 

”Olen aina iloinen kuullessani, että kummilapsi käy koulua ja on saanut olla terveenä. Ja kun yhteisö voi hyvin. Surullisin uutinen oli se, kun ensimmäinen kummilapseni kuoli kuumetautiin.” 

Tapio kokee, että Planin työssä on monta tärkeää osa-aluetta, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen parantaminen, tasa-arvon edistäminen ja yhteisöjen tukeminen. 

”Suosittelen lämpimästi kummiutta, sillä toisten auttaminen tuo aina hyvää mieltä. On mielenkiintoista seurata oman kummilapsen kehitystä ja kiva kuulla muun muassa opintojen edistymisestä. Plan ja Planin kaltaiset toimijat tekevät osallistumisen helpoksi ja näin ollen madaltavat kynnystä ryhtyä kummiksi.”