Vuoden Plan-aktiivi haluaa edistää lasten oikeuksia lähellä ja kaukana

Vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu raahelainen Mira Mämmelä haluaa edistää lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa.

Kuvat:
Laura Maunu

Ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja varsinkin lapsiin liittyvät asiat ovat minulle hyvin tärkeitä. Haluan edistää jotenkin sitä, että maailman lapset voisivat paremmin”, kertoo vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu Mira Mämmelä Raahesta.

Lasten ja nuorten toimintaterapeuttina työskentelevä Mira on seurannut useina vuosina Planin tyttöjen päivän kampanjaa. Viime vuonna hän ilmoittautui mukaan vapaaehtoiseksi.

”Päätin kokeilla, lähtisikö meidän pikkukaupunkimme mukaan tyttöjen päivään. Oli helppo saada ihmisiä mukaan, koska olin monille jo ennestään tuttu lasten ja nuorten asioissa. Pieneltä paikkakunnalta löytyi mahtavaa talkoohenkeä.”

Liikunnan riemua ja puhetta tyttöjen oikeuksista

Mira suunnitteli tyttöjen päivän ohjelman Raahen kaupungin viestinnän ja liikuntatoimen kanssa. Plan järjesti yhdessä paikallisten urheiluseurojen kanssa maksuttomia urheilutapahtumia, joissa jaettiin myös Planin materiaaleja. Mukana olleet urheiluseurat nostivat sosiaalisessa mediassa esiin omia tyttöjään. Tytöt saivat kertoa, millaista on harrastaa urheilua, joka on mielletty poikien lajiksi, kuten jääkiekkoa tai jalkapalloa. 

”Saimme jaettua liikunnan riemua lapsille ja ehkä sytytettyä kipinää joillekin tuleville harrastajillekin. Ennen yhtä jääkiekko-ottelua pidin avajaispuheen, jossa kerroin tyttöjen päivän merkityksestä ja miksi sitä vietetään.”

Mira on tehnyt vapaaehtoistyötä myös omien lastensa kyläkoulun vanhempainyhdistyksessä. Hänelle on tärkeää auttaa lapsia lähellä ja kaukana.

”Työssäni toimintaterapeuttina näen, miten avainasemassa lapset ja nuoret ovat siinä, että meillä on kestävä tulevaisuus tällä maapallolla. Haluan auttaa maailman lapsia, ja samalla vapaaehtoistyö vaikuttaa myös omalla lähialueellani.”

Yhteinen päämäärä

Tyttöjen päivästä tuli Raahessa koko kaupunkia yhdistävä tapahtuma, josta oltiin ylpeitä. Miran valintaan vuoden aktiiviksi vaikutti se, miten hän sai kaupungin organisaation ja lukuisat urheiluseurat mukaan. Mira sai tunnustuksen joulukuussa.

”Mira on osoittanut erityistä sitoutumista vapaaehtoistyöhön. Tyttöjen päivänä Raahessa oli monipuolisesti erilaista ohjelmaa, ja myös viestinnästä huolehdittiin. On ollut ilo seurata, kuinka hän on koordinaattorina saanut leviämään innostuksen tyttöjen oikeuksien puolesta”, sanoo Planin vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Ronja Karkinen.

Miran mielestä hienoimpia kokemuksia vapaaehtoistyössä oli yhteistyö kotikaupungin ihmisten ja Planin kanssa. Kaikilla oli yhteinen päämäärä.

”Kaiken kruunasi lasten riemu tapahtumissa. Eräs kävijä kävi myös sanomassa minulle, ettei ollut osannut ajatellakaan, miten haastavaa urheilun harrastaminen voi olla tytöille. On hienoa saada jaettua tietoa eteenpäin”, Mira sanoo.

”Tyttöjen kohtaamat haasteet eivät ole vain kehittyviin maihin keskittyviä ongelmia, vaan näkyvät ihan joka paikassa, täällä Suomessakin. On mahtavaa saada lisättyä tietoisuutta siitä, millaisia haasteita lapset kohtaavat. On lottovoitto, jos saa yhdenkin ihmisen ajattelemaan uudella tavalla.”