”Kummini kannustus sai minut menestymään”

Lapsuudessaan Sia Oulo oli Guinean ensimmäinen Plan-kummilapsi. Nyt 30-vuotiaana hän on kouluttautunut maatalousinsinööriksi ja työskentelee asumisolojen parantamiseksi Guéckedoussa.

”Olin kummilapsena vuosina 1994–2006. Kummini Nancy jakoi minulle tietoa maastaan kirjeissään ja rohkaisi minua aina jatkamaan koulunkäyntiä sekä osallistumaan nuorille suunnattuun toimintaan. Hänen kannustuksensa merkitsi minulle erittäin paljon”, Sia kertoo.

Koko lapsuutensa Sia kävi Planin rakentamissa ja tukemissa kouluissa. Hänet kutsuttiin osallistumaan Planin työpajoihin ja koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin, joissa hän oppi viestintää sekä vaikuttamis- ja elämäntaitoja. Hän perehtyi Planin tuella myös tietokoneisiin ja internetin turvalliseen käyttöön.

”Uusien asioiden oppiminen sai minut rohkaistumaan ja lisäsi avarakatseisuuttani. Suurin vaikutus näkyi parantuneessa koulumenestyksessäni.”

Sia halusi osallistua Planin toimintaan myös kummilapsiajan päätyttyä. Opintojensa jälkeen Sia työllistyi edistämään yhteisöjen hyviä hygieniakäytäntöjä koronapandemian aikana.

”Entisenä kummilapsena haluan parhaani mukaan edistää lasten hyvinvointia, puolustaa heidän oikeuksiaan ja taistella kaikenlaista lapsiin, erityisesti tyttöihin, kohdistuvaa väkivaltaa vastaan”, Sia sanoo.

”Haluan myös kiittää kummeja, jotka tuovat hymyn tuhansien lasten kasvoille. Olen ylpeä Plan-vuosistani. Monet paikkakuntani lapset ovat päässeet kouluun ja saavuttaneet tutkinnon eri aloilla.”

Plan työskentelee tällä hetkellä Guineassa yli 650 yhteisön ja 30 000 kummilapsen kanssa.