Testamentti voi muuttaa maailmaa

Yhä useampi tukijamme kaipaa neuvoja testamentin laadinnassa ja testamenttilahjoittamista koskevissa kysymyksissä. Lailli-verkkopalvelun avulla testamentin voi laatia turvallisesti ja maksutta.

Testamentin laatimiseen on useita hyviä syitä. Se mahdollistaa jäämistön jakamisen omien toiveiden ja arvojen mukaisesti. 

”Ennen testamentin laatimista on hyvä kartoittaa, millaiseen lopputulemaan juuri sinun kohdallasi päädyttäisiin ilman testamenttia. Ketkä ovat lakimääräisiä perillisiäsi ja millainen jäämistö jälkeesi jää jaettavaksi? Joskus testamentin tekijälle tulee yllätyksenä, ketkä kaikki ovat lain mukaan hänen perillisiään. Testamentilla saat mahdollisuuden asettaa ehtoja perinnölle”, lakiasiantuntija Sara Kortesoja lakitoimisto Lawlysta kertoo.

”Seuraavaksi on hyvä miettiä, mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää jäämistösi jakamisen suhteen. Kenelle haluat antaa omistusoikeuden jälkeesi jäävään omaisuuteen ja onko tärkeää varmistaa, että jokin tietty asia tai esine päätyy juuri valitsemallesi henkilölle? Toiveidesi listaaminen auttaa hahmottamaan, millaisia määräyksiä testamenttiisi tulisi sisällyttää.”

Jos vainaja ei ole laatinut testamenttia, jäämistö jaetaan siten kuin perintökaaressa eli laissa säädetään. Jos lakimääräisiä perillisiä eikä testamenttia ole, perintö menee lähtökohtaisesti Suomen valtiolle.

”Testamentilla voit halutessasi lahjoittaa jäämistösi esimerkiksi itse valitsemallesi järjestölle, kuten Planille. Testamentin laatiminen on myös hyvä keino selkeyttää asioita ja pienentää myöhempien riitojen riskiä.”

Testamentin tekemistä ei kannata jättää viime tippaan vaan hoitaa asia silloin, kun se on mielessä. Nykyään myös moni nuori kokee testamentin laatimisen tarpeelliseksi.

”Monet mieltävät testamentin laatimisen jollain tapaa lopulliseksi toimenpiteeksi, jonka tekeminen edellyttäisi varmuutta kuoleman aikaisesta tilanteesta. Tämä johtaa harmillisen usein tilanteisiin, joissa testamentin laatimista lykätään tulevaisuuteen ja lopulta tärkeä asiakirja jää kokonaan laatimatta. Testamentin peruuttaminen ja muuttaminen onnistuu helposti, jos tilanteesi ja ajatuksesi perinnönjaon suhteen muuttuvat”, Kortesoja sanoo.

Asiakirjan suunnittelun ja luonnostelun voi aloittaa koska tahansa. Testamentista tulee oikeudellisesti pätevä vasta sitten, kun se on allekirjoitettu ja todistettu lain edellyttämällä tavalla.

Lailli – uusi testamenttipalvelu verkossa

Lailli on helppotajuinen digitaalinen testamenttipalvelu, jonka Lawly on kehittänyt. Se mahdollistaa testamentin laatimisen maksutta verkossa. Kaikki hoituu tietokoneella, tabletilla tai puhelimitse. Laillin kautta saa myös tarvittaessa henkilökohtaista neuvontaa juristilta.

Palvelu on ilmainen ja luottamuksellinen eikä velvoita testamenttilahjoitukseen.

Testamentin laatiminen tapahtuu siten, että Laillin käyttäjä vastaa kysymyksiin erilaisten vastausvaihtoehtojen mukaisesti ja kirjoittaa asiakirjan laatimiseen tarvittavat tiedot niille osoitettuihin kohtiin. 

”Vastaustesi perusteella sinulle luodaan henkilökohtaisesti räätälöity ja oikeudellisesti pätevä testamentti. Voit joko tulostaa testamenttisi itse, tai se voidaan postittaa antamaasi osoitteeseen”, Sara Kortesoja kertoo.

Testamentin allekirjoitus tulee vielä todistaa kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Lawlyn juristit tarkistavat jokaisen palvelun kautta laaditun testamentin ja ottavat käyttäjään tarvittaessa yhteyttä, mikäli testamenttia tulee joltain osin tarkistaa.

Pienelläkin testamenttilahjoituksella on merkitystä

Jokainen testamenttilahjoitus on Planille arvokas. Niiden avulla edistämme lasten ja erityisesti tyttöjen mahdollisuuksia koulutukseen ja turvalliseen elämään. Testamenttilahjoitus voi olla tietty summa rahaa, tietty esine tai asia tai tietty osuus omaisuudesta. Lahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme lasten hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Laillin testamenttipalvelua voi kokeilla maksutta osoitteessa                                      plan.fi/testamentti

Kategoriat

Lapsiavioliittojen torjuminen on joukkuelaji

Iida Riekko
Kuvat:
Mikko Toivonen
Jani Toom
Tyttöjen päivän kampanjakasvot Kategoriat

Tyttöenergia käyttöön urheilussa

Heidi Kleemola
Kuvat:
Iiris Sjöblad / Breakfast Helsinki