Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Kuvareportaasit
Rauli Virtasen silmin: TYTÖT KRIISEISSÄ
50 vuotta sitten lähdin kamera kädessä Etelä-Amerikkaan lähes vuoden kestäneelle maantiematkalle. Reissu avasi silmäni kehittyvien maiden todellisuudelle. Sen jälkeen myös Afrikka, Lähi-itä ja Aasia ovat säilyneet kuvaus- ja raportointikohteinani viime vuosiin asti.
Olen tavannut ympäri maailmaa tyttöjä selviytymässä oloissa, joissa eläminen on aikuisellekin haastavaa. Tytöt ovat sodissa ja muissa konflikteissa haavoittuvimmassa asemassa. He kärsivät kaikkein eniten ihmiskaupasta, seksuaalirikoksista ja köyhyyden aiheuttamista ongelmista.
Isänä olen kuvannut lasten kohtaloita usein raskaalla ja avuttomalla mielellä. Onneksi olen kohdannut vastapainoksi myös paljon ilon aiheita tällä hyvien ihmisten planeetalla.
Se, että ummistamme silmämme pakolaisten tai katulasten kuvilta, ei tee maailmasta parempaa. Tämä näyttely valottaa haavoittuvimpien lasten ja nuorten asemaa. Nämä kuvat ja tarinat ovat ajankohtaisia nytkin, kun koronapandemian seuraukset ja taantumukselliset voimat horjuttavat aikaansaatua kehitystä muun muassa tasa-arvossa, köyhyyden vähentämisessä, terveydenhuollossa ja koulutuksessa.
27.6.2013
Bab al-Hawan pakolaisleiri, Syyria
Kun lapset kuulevat poikkeuksellisen kovaa melua, he juoksevat pommituksia peläten kauhuissaan pakoon, sinisilmäisen Shaima-tyttärensä nuhaista nenää hameensa helmaan pyyhkivä rouva Mulak kertoo.
Muutaman kymmenen metrin päässä Abdel Mutee Hussein, joka on haavoittunut olkapäähän, pitää sylissään leirissä viikkoa aikaisemmin syntynyttä Sedratytärtään. Perheen hutera teltta on kaatunut aamuyön myrskyssä.
Olen raportoinut Syyrian sodasta rintamalinjojen molemmilta puolilta sekä Libanonissa ja Turkissa elävien pakolaisten keskuudesta. Järkyttävintä on ollut käynti tällä maan sisäisten pakolaisten leirillä Idlibissä.
Sota Idlibin alueella jatkuu, eikä suurin osa pakolaisista pääse täältä kivenheiton päässä olevan Turkin rajan ylitse. Alueen vaarallisuuden vuoksi vain harvat avustustyöntekijät ja järjestöt uskaltautuvat näille Bab al-Hawan leireille. Siksi olosuhteet ovat vielä huonommat kuin muilla leireillä.
Syyrian sota on siviileihin kohdistuvassa julmuudessaan ja tuhon määrässä ylittänyt useimmat muut todistamani aikamme konfliktit. Sen pysyvät traumaattiset vaikutukset lapsiin ovat sanoinkuvaamattomat.
27.2.2004
Mugu, Nepal
Himalajalla sijaitseva Nepal nousee uutisiin lähinnä luonnonkatastrofien vuoksi, nyt kun maata pitkään koetellut sissisota on päättynyt.
Minulla oli tilaisuus tutustua arkeen maan läntisessä kolkassa Mugussa, missä maolainen sissiliike oli vielä käyntini aikaan aktiivinen.
Syrjäisyys koituu täälläkin köyhien kohtaloksi onnettomuuksien iskiessä, olivat ne sitten maassa niin yleisiä maanjäristyksiä tai muita ruokaturvaa heikentäviä ongelmia. Nepalin terveydenhuolto kehittyy jatkuvasti, ja perheet ymmärtävät usein tyttöjen kouluttamisen tarpeen, mutta hyvin usein lapset nähdään toimeentulon kannalta välttämättömänä työvoimana, jolloin koulunkäynti saa odottaa.
Vuonna 2020 koronapandemia vähensi Nepalissa tyttöjen osallistumista opetukseen. Monissa perheissä tytöt halutaan pitää kotitöissä heikentyneen taloustilanteen takia. Pandemia lisäsi myös tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa.
Nepal tunnetaan surullisenkuuluisan ihmiskaupan maana: tuhannet tytöt ovat päätyneet seksiorjiksi Intiaan. Ihmiskauppa kasvoi selvästi vuoden 2015 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Näin luonnononnettomuudet heijastuvat myös tyttöjen asemaan.
26.1.2006
Lal, Afganistan
Kuvassa on hazara-tyttö Lalissa ankarista talvistaan tunnetussa Ghorin maakunnassa.
Hazarat ovat jo vuosikymmenien ajan olleet Afganistanin ehkä vainotuin etninen ryhmä. Paljolti shiiamuslimeihin kuuluvat hazarat edustavat noin kymmentä prosenttia maan väestöstä.
Talebanien hallinnon aikana heihin kohdistunut vaino kiihtyi, ja syrjintä ja väkivalta ovat jatkuneet tähän päivään asti. Myös valtaosa Suomesta turvapaikkaa hakeneista afgaaneista on hazaroita, joiden asema ei meillä ole kovin hyvin tiedossa.
Afganistan on minulle tuttu ja läheinen maa, jossa olen käynyt toistakymmentä kertaa. Näin, kuinka talebanien aikana tytöiltä ja naisilta evättiin koulutus ja työssäkäynti. Heidän asemansa ei ole sen jälkeen merkittävästi parantunut varsinkaan maaseudulla, jossa epätasa-arvolla on pitkät perinteet. Afganistanin syrjäseuduilla on mitattu maailman korkeimmat lapsi- ja äitiyskuolleisuusluvut.
Vuoden 2001 vallanvaihdoksen jälkeen tyttöjen koulutus ja naisten asema paranivat hetkeksi. Vuosia myöhemmin olen kuitenkin nähnyt kansainvälisellä tuella rakennettuja kouluja ja klinikoita, joihin tytöt ja naiset eivät turvallisuustilanteen vuoksi enää pääse. Vain pysyvä rauha voi taata tytöille paremman huomisen.
13.4.1991
Irakin Kurdistan
Olen kuvannut maailman pakolaisten kohtaloita kaikkialla maailmassa 1970-luvun Vietnamin sodasta lähtien.
Ehkä kaikkein koskettavinta oli nähdä, kuinka Pohjois-Irakin kurdiväestö pakeni Persianlahden sodan hävinneen Saddam Husseinin armeijan pommituksia keväällä 1991.
Nopea evakkoon lähtö kohti Iranin ja Turkin rajoja tapahtui paljolti jalan yli lumipeitteisten vuorten. Pakolaisvirrassa aikuinen mies kantoi selässään vanhaa isäänsä ja pieni tyttö vielä pienempää sisartaan.
Kaikki lapset ja vanhukset eivät päässeet perille turvaan, vaan jotkut nääntyivät matkalla. Järkyttävintä oli nähdä vuoren laella pienen tytön nopea ja koruton hautaaminen, johon osallistui vain kolme rukoilevaa miestä.
Usean Lähi-idän valtion alueille asuvat kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota. Vanhan sanonnan mukaan kurdien ainoita ystäviä ovat vuoret. Se on jälleen nähty viimeksi kuluneina vuosina Turkissa, Irakissa, Iranissa ja Syyriassa.
Pakolaisten määrä maailmassa on kasvanut jo 26 miljoonaan. Sen lisäksi maan sisäisten pakolaisten määrä on ylittänyt 47 miljoonaa. Puolet pakolaisista on lapsia. Pakolaisista yli 80 prosenttia asuu kehittyvissä maissa, joista monet ovat hauraita, heikon ruokaturvan valtioita.
Rauli Virtasen kuviin ja tarinoihin voi tutustua laajemmin 360-elämyksenä Planin YouTube-kanavalla (Plan International Suomi). Kuvista on tulossa myös painettu valokuvanäyttely.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 1/2021
Kiberan tytöt puolustavat unelmiaan
Tapasimme Afrikan suurimmassa slummissa Kiberassa kuusi nuorta naista, jotka kertovat elämäänsä mullistaneista tapahtumista. Plan työskentelee yhdessä tyttöjen ja nuorten naisten kanssa, jotta tieto tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista lisääntyy – ja jotta yhä useampi kiberalainen nuori voi tavoitella haaveitaan.
Plan-lehti 1/2021
Paransimme tyttöjen asemaa – myös poikkeusoloissa
Vuonna 2020 paransimme yhdessä tukijoidemme ja kumppaneidemme kanssa yli 26,9 miljoonan tytön ja 24 miljoonan pojan elämää ympäri maailmaa. Tuimme heikoimmassa asemassa olevia lapsia sekä heidän perheitään ja edistimme tasa-arvoa myös pandemian keskellä.