Pojat puolustamaan tyttöjen oikeuksia

Planin lastenhallituksen puheen­johtaja Anton Syväluoma haluaa, että lapset ja nuoret saavat äänensä kuuluviin. Hänestä myös poikien on tärkeää puhua tyttöjen oikeuksista.

Minulle on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat vaikuttaa, joko suoraan tai järjestötoiminnan kautta. Vaikuttamisen mahdollisuus pitää olla kaikilla”, sanoo Planin lastenhallituksen puheenjohtaja Anton Syväluoma.

16-vuotias Anton työskentelee kotikaupungissaan Teuvalla alakoulun koulunkäynninohjaajana ja opiskelee oppisopimuksella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Hän on mukana Planin lastenhallituksessa toista vuotta ja toimii tänä vuonna puheenjohtajana.

”Näin alun perin TikTokissa Planin lastenhallituksen tekemän videon, jossa haettiin uusia jäseniä. Toiminta vaikutti kiinnostavalta, joten hain mukaan. On tosi kiva, kun minuun luotettiin niin paljon, että pääsin puheenjohtajaksi.”

Anton on ollut jo pitkään kiinnostunut vaikuttamisesta ja politiikasta. 

”Lastenhallitus tuntui tähän hetkeen sopivalta vaikuttamiskeinolta, johon pystyn osallistumaan myös ikäni puolesta. Haluaisin pystyä vaikuttamaan asioihin myös tulevaisuudessa: mitä enemmän, sen parempi.”

Päättäjien tapaaminen jää mieleen 

Antonille mieleenpainuvin kokemus on ollut, kun lastenhallitus vieraili syksyllä eduskunnassa esittelemässä tulevaisuusseinää. Kansanedustajat saivat jättää seinälle pohdintojaan ilmastokriisistä.

”Puhuimme päättäjien kanssa ilmastosta ja siitä, miten se vaikuttaa tulevaisuuteen. Oli kiva huomata, että kansanedustajat olivat kiinnostuneita osallistumaan nuorten toimintaan. Poliitikkojen ja päättäjien tapaamisessa on aina mukana tietynlaista jännitystä. Mutta kun tilanteeseen pääsee, alkujännitys häviää.”

Antonin kiinnostus kehityskysymyksiin heräsi jo alakoulussa, kun ugandalainen koulu toimi hänen koulunsa ystävyyskouluna. Sen ansiosta Anton pääsi seuraamaan ugandalaisten lasten arkea.

”Plan on sillä asialla, jolla minäkin haluan olla. Se on minulle hyvä syy olla toiminnassa mukana.”

Tasa-arvon asialla sukupuolesta riippumatta

Anton kertoo oppineensa lastenhallituksessa paljon tasa-arvosta ja sen edistämisestä.

”Joskus kuulee kommentteja, että kyllähän tytöillä on ihan hyvin asiat. Suomessa se voi näyttääkin siltä verrattuna kehittyviin maihin. Mutta kun perehtyy syvällisesti asiaan, meillä Suomessakin on kehitettävää tasa-arvossa.”

Anton kokee, että maailman tyttöjen oikeuksien edistäminen on hänelle poikana luontevaa.

”On tärkeää, että kaikki ovat sillä asialla. Ihan yhtä hyvin tytötkin voivat edistää poikien asioita. Mielestäni sukupuoli ei määritä sitä, kuka voi olla viemässä asioita eteenpäin tai vaikuttamassa siihen, että huominen olisi parempi.”